Social

Lugojul şi Făgetul îmbătrânesc, în timp ce mulţi tineri preferă alte oraşe sau străinătatea

Lugojul şi Făgetul îmbătrânesc, în timp ce mulţi tineri preferă alte oraşe sau străinătatea

Autoliv

Furați de mirajul marilor orașe din România sau din străinătate, dar și de oportunitățile de carieră pe care le au, foarte mulți tineri plecați din Lugoj la studii și-au făcut un rost în viață pe alte meleaguri, aici incluzând și Timișoara, orașul care reprezintă pentru foarte mulți lugojeni o extraordinară oportunitate de carieră. Aceasta în ciuda faptului că la Lugoj achiziția unei locuințe nu ar fi o problemă foarte mare, prețurile fiind mult mai mici decât cele din Timișoara. În plus, unele dintre firmele multinaționale care caută cu disperare oameni cu studii superioare oferă inclusiv locuință.

Din acest punct de vedere, Lugojul se confruntă și cu un paradox pentru că în timp ce tinerii lugojeni „fug” din oraș, sunt companii multinaționale care „importă” ingineri de la Timișoara.

„Noi căutăm oameni inclusiv în afara țării. Sunt firme de recrutare specializate pe oameni din afara țării și ne dorim să îi atragem și pe ei. Avem chiar un caz în care am adus un coleg din America. Toate posturile pe care le avem sunt disponibile pe siteul nostru la secțiunea de Cariere. Cred că orașul devine din ce în ce mai atractiv și știu că conducerea orașului își propune să îl facă atractiv”, a spus Paul Cărămidaru, reprezentant al companiei Honeywell.

Ce îi alungă pe tineri din Lugoj?

Pentru a vedea ce îi alungă din Lugoj, „Cetățeanul” a stat de vorbă cu mai mulți tineri care au plecat la studii în Timișoara și care nu s-au mai întors.

Bogdan Istrătoaie este absolvent de Medicină și este ca și plecat în străinătate.

„Am învățat germana bine în facultate și îmi doresc să mă specializez în spațiul european vorbitor de limbă germană. Cred că aceasta mi-ar aduce un plus pentru atunci când mă voi întoarce. Un proaspăt absolvent de medicină nu poate practica Medicina la Lugoj deoarece, conform legislației din țara noastră, rezidenții se formează în centre universitare. Din nefericire, spitalul municipal nu a mai înaintat posturi la concursul național de rezidențiat din anul 2012, neoferind șansa proaspeților absolvenți de Medicină ca după ce termină rezidențiatul să vină la Lugoj. Deci, nici dacă aș vrea să vin la Lugoj, dacă nu s-ar scoate post în spital, nu aș putea veni decât în mediul privat”, a explicat Bogdan.

Claudiu Lupu este inginer de soft la compania Continental. Lugojul nu i-a oferit un post de nivelul celui din Timișoara.

„Când am terminat nu erau oportunități. Nu existau posturi. Inclusiv acum, în domeniul software nu sunt foarte multe. Pe de altă parte, din ce știu eu și salariile sunt mai mici în Lugoj. În privința orașului, nu sunt cu mofturi. Îmi place orașul. În Lugoj poate îmi era chiar mai ușor, nu trebuia să stau prin chirie, dar nu au fost oportunități. Sunt unii tineri care spun că nu ai atâtea posibilități de distracție. Pentru unii este relevant și asta”, a declarat tânărul stabilit acum cu familia în Timișoara.

Tânăr lugojean, consilier local în Timișoara

Unul dintre tinerii pe care Lugojul i-a livrat Timișoarei este Robert Kristof. Ajuns consilier personal al primarului Nicolae Robu, Kristof a candidat la alegerile locale din acest an pentru un post de consilier local, fiind ales pe listele PNL.

„Eu îmi doresc o carieră în mediul academic, pe profil tehnic. Din păcate, Lugojul nu s-a dezvoltat ca un centru universitar puternic și nu mi-a putut oferi șansa de studia în orașul meu. Astfel, am ajuns să studiez la Timișoara, la Universitatea Politehnica, unde, în primul rând, există specializarea pe care mi-am dorit-o și totodată, există un colectiv de profesori foarte buni și unde am posibilitatea de a continua la ciclul de studii doctorale. Cred că dacă învățământul superior s-ar dezvolta mai bine în Lugoj, nu ar mai fi așa mulți tineri care ar pleca din oraș”, a declarat Robert Kristof pentru „Cetățeanul”.

Primarul Francisc Boldea susține că șomajul nu este o problemă la Lugoj, dar recunoaște că șansele Lugojului de a atrage tineri specializați în IT, de exemplu, sunt destul de mici în momentul de față.

„În domeniul automotivelor și IT-ului ar mai trebui să mai aducem o firmă două. Dezavantajul nostru este că fiind aproape de Timișoara firmele timișorene din IT oferă un salariu foarte atractiv”, a spus Boldea.

Primarul a mai declarat că dacă s-ar reuși deschiderea unei secții a Universității Politehnica la Lugoj, așa cum s-a întâmplat cu Medicina, situația s-ar schimba. Francisc Boldea a admis că în domeniul IT-ului și al electronicii, Lugojul nu poate avea posibilitățile Timișoarei.

Ce-i ține pe tineri la Lugoj?

Unul dintre cazurile fericite în care un tânăr plecat din Lugoj este Daniel Ianăș, cadru didactic la o școală din Lugoj, întors în oraș după finalizarea studiilor la Timișoara.

„În cazul meu, având în vedere profesia, care nu e bănoasă deloc, nu prea îți poți permite să te muți în alt oraș să stai în chirie și atunci rămâi în orașul natal, unde ai o bază materială, ajutor. Cred că îți trebuie o meserie destul de bănoasă ca să poți să te muți în alt oraș, să fii independent din punct de vedere fincanciar. Am lucrat și în Timișoara vreo doi ani, dar îmi ajungeau banii cât să plătesc chiria și nu se merită. Dar ăsta e cazul meu”, a declarat profesorul lugojean.

Și unul din cei mai străluciți elevi lugojeni de la ora actuală, Sergiu Novac, se vede întors la Lugoj după finalizarea studiilor.

„Cred că mai am timp să mă gândesc ce o să fac, dar chiar dacă o să plec la facultate în străinătate, cu siguranță o să mă întorc în România și cel mai probabil la Lugoj. Aici mi-ar plăcea să stau. Eu aș vrea să rămân în matematică. Aș putea fi un profesor sau aș putea lucra la o multinațională. Facultate (n.r. la care să fie profesor universitar) nu avem în Lugoj, dar nici Timișoara nu e așa departe”, a declarat Sergiu Novac.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

De unde exportă Lidl, bere, lactate şi ulei, ca să vândă în magazinele din Europa

Banatenii26 iulie 2017

Campanie de donare de sânge la Timişoara. 35 de jandarmi au răspuns apelului

Banatenii25 iulie 2017

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017