Actualitate

Lugojul este amenințat de un pericol care crește de la an la an: ambrozia

Lugojul este amenințat de un pericol care crește de la an la an: ambrozia

Autoliv

Vă confruntați cu mâncărime supărătoare a ochilor, vă curge nasul în mod exagerat, fără să fiți răciți sau lăcrimați din senin? S-ar putea să vă confruntați cu alergia la ambrozie, o afecțiune de care suferă tot mai multe persoane. Medicii de specialitate spun că numărul cazurilor se dublează de la an la an şi nu puţini sunt cei care ajung la complicaţii precum astmul bronşic.

„Din păcate, în ultimul timp a crescut numărul pacienților cu patologie alergică la ambrozie, din ce în ce mai mulți acuzând simptome oculare. Dacă acum cinci-șase ani predominau episoadele de rinoree, nas înfundat, strănut, anul acesta numărul celor cu conjunctivită alergică este mai mare. Dacă autoritățile nu iau nicio măsură de eradicare a acestei plante care este foarte agresivă, ambrozia intră în categoria polenului agresiv, vor apărea tot mai multe episoade de alergie respiratorie pe căi inferioare. Acestea afectează plămânii, apar episoade de astm bronșic, lucru care nu-i firesc să se întâmple”, a declarat Dr. Ramona Cioacă, medic alergolog.

În Lugoj, Strada Timişoarei – blocurile militare, Cotu-Mic, zona gării, cartierul Balta Lată sau strada Cloşca, sunt doar câteva dintre zonele care se confruntă cu acest fenomen. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Lugoj nu au luat nicio măsură până în prezent.

”Am ajuns cu băiețelul la spital, tocmai din cauza acestei plante. Am stat cinci zile în spital, cu fluturaşul în mână, am venit acasă şi după trei zile, am ajuns din nou la spital, unde am stat încă o săptămână. Tratamentul este scump, iar la chinul prin care a trecut copilul nici nu vreau să mă gândesc. Planta aceasta este peste tot în oraș și este un adevărat pericol, oare cât mai durează până o să înțeleagă și autoritățile asta?”, se întreabă revoltată Mariana Popovici, o mămică.

Simptome caracteristice acestei alergii

De obicei, în fazele inițiale pacienții își ignoră simptomele sau le pun pe seama unei răceli care nu mai trece și atunci se alarmează.

”Aceștia pot manifesta: mâncărime la nivelul nasului și ochilor, lăcrimare, roșeață a ochilor, nas înfundat, strănuturi repetate și curgere abundentă apoasă de nas. Ulterior, aceștia pot dezvolta chiar și astm bronșic, iar în acest caz pacienții pot acuza greutate în respirație care îi sperie, tuse, șuierat de piept”, a mai adăugat Dr. Ramona Cioacă.

Diagnosticul cel mai ușor, rapid și neinvaziv, constă în efectuarea testului cutanat alergologic, care oferă un răspuns în maxim 30 minute, dar acesta se efectuează doar de către medicul alergolog.

Ce metode de tratament există?

Trebuie tratată fiecare afecțiune în parte, respectiv rinită, conjunctivită și astm alergic. Tratamentul este în principal medicamentos, în urma acestuia manifestările dispărând complet dacă este urmat pe toată durata de înflorire a acestei buruieni, respectiv lunile iulie și sfârșitul lui octombrie și chiar în luna octombrie. Din fericire, există și terapie specifică imună, care constă în administrarea unui vaccin specific de Ambrozia pe o perioadă de minim 3 ani și maxim 5 ani. Acesta se poate administra pe cale injectabilă o dată pe lună sau se poate pune sub limbă zilnic.

„Ca tratament, obligatoriu trebuie consultat un medic specialist, un medic alergolog care poate să facă o testare alergologică, să depisteze cu exactitate alergenul, să facă stadializarea sensibilității și în funcție de asta, includerea într-o treaptă de tratament. De asemenea, trebuie luate niște măsuri de îngrijire a locuinței. Ferestrele să nu mai rămână larg deschise peste zi, este suficientă aerisirea încăperilor dimineața și seara. Mare atenție la întoarcerea acasă, mă refer în special la doamnele care au păr lung. Acestea trebuie să își perie părul într-o altă încăpere decât cea în care urmează să doarmă, simptomele apărând în majoritatea cazurilor peste noapte”, a conchis Dr. Ramona Cioacă, medic alergolog.

O plantă puternic alergenă

Ambrozia nu figurează pe lista plantelor în carantină şi nici cea a plantelor cu pericol biologic, aşa cum e în alte ţări europene, precum Ungaria, de exemplu. În Europa informată, planta e combătută mecanic şi chimic din zonele agrare pentru că s-a conştientizat că profilaxia este mai bună decât cheltuirea a milioane de euro pe medicaţie pentru cei afectaţi de alergie. Ambrozia înfloreşte între sfârşitul lui iulie şi sfârşitul lui septembrie, ceea ce înseamnă că, pentru alergici, urmează o nouă perioadă de coşmar. O plantă matură de ambrozia poate elibera până la opt miliarde de grăuncioare de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative 40 de ani.

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. I. Robert

    3 septembrie 2016 at 22:47

    În spatele Cimitirului Ortodox de pe Fagetului aceste plante ajung la peste 2m. Mulțumim dom’ Primar! Dumneata nu ai în gradina ‘dastea?

  2. Pingback: Primăria Lugoj, zero amenzi pentru proprietarii care nu şi-au curăţat terenurile de ambrozie | Cetateanul.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Cât a plătit primarul PSD Marcel Muia, de la bugetul local, pentru 6.000 de mici, 300 de meniuri „premium” și un număr de magie

Banatenii27 iulie 2017

VIDEO Hoț prins în flagrant într-un magazin din Timișoara, dat afară în șuturi de vânzătoare

Banatenii27 iulie 2017

Sute de mii de euro, găsiți la perchezițiile din dosarul „diplome fără studii” de la Arad

Banatenii26 iulie 2017

Dezvăluiri incendiare făcute de renumitul chirurg, Emil Urtilă, vizat de dosarul „diplome fără studii” de la Arad

Banatenii26 iulie 2017

Parcul din preajma restaurantului timişorean „Flora” va fi reamenajat de către administraţia locală

Banatenii25 iulie 2017

Avertizări de inundaţii în Timiş şi Caraş Severin. Creşte debitul pe mai multe râuri!

Banatenii25 iulie 2017

VIDEO Gestul făcut de o mamă pentru salvarea fiului filmat cum fură şi făcut de ruşine pe Facebook

Daniel Dancea25 iulie 2017

GEC Nera acuză din nou tăieri ilegale de pădure într-o zonă de protecţie integrală din Caraş-Severin

Banatenii25 iulie 2017

Cum au fost rezolvate dosarele de evaziune care „zăceau” în fişetele poliţiştilor din Timiş: „Nu cred că a fost vorba de delăsare”

Banatenii24 iulie 2017

Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi

Banatenii24 iulie 2017

RATT devine istorie. Timişorenii vor circula cu autobuze şi tramvaie ale STPT

Banatenii24 iulie 2017

Aproape 400 de şoferi au fost penalizaţi. Cei mai mulţi au primit amenzi pentru viteză

Banatenii24 iulie 2017