Lugojeanul

Administrație

Lugojenii au fost împovăraţi cu încă o taxă. Un consilier local susţine că este ilegală

Lugojenii au fost împovăraţi cu încă o taxă. Un consilier local susţine că este ilegală

Autoliv

Consilierul independent Marius Martinescu a atras atenţia, vineri, într-o conferinţă de presă, că taxa de mediu, de 80 de lei/tona de gunoi, pentru depozitarea deşeurilor, impusă de Uniunea Europeană României, a fost transferată ilegal de către operatorul deponeului de la Ghizela, societatea timişoreană Retim, către Salprest Lugoj, care o încasează deja, la fel de ilegal, de la populaţie, de la începutul acestui an, fără să anunţe sau să ceară consiliului local aprobarea pentru încasarea acestei taxe.

Martinescu susţine că Salprestul încalcă legea de două ori, din momentul când a acceptat să plătească această taxă către Retim şi când a inclus-o pe facturile populaţiei. Consilierul local susţine că există o lege care nu permite administratorului deponeului, adică Retim-ului, să transfere acest cost.

“Ordinul 2413, semnat de ministrul mediului pentru stabilirea metodologiei de calcul a contribuţiilor datorate la fondul de mediu. Acesta spune că proprietarii sau după caz administratorii de depozite au obligaţia de a plăti către fondul de mediu taxa pentru deşeurile inerte şi nepericuloase încredinţate de către terţi în vederea eliminării finale, în cuantumul prevăzut în Anexa 2. În Anexa 2 se prevăd cei 80 de lei. Acest act este în vigoare. Ca atare legea obligă la momentul de faţă pe cel care administrează deponeul să plătească această taxa. Legea spune clar că această sumă nu poate fi transferată societăţilor de salubrizare sau beneficiarilor finali, adică populaţiei”, susţine Martinescu.

Mircea Ghera, directorul Salprest spune că el doar a pus în aplicare decizia consiliului de administraţie a societăţii şi că nu era necesar ca taxa să fie supusă aprobării consiliului local, deoarece este prevăzută într-o lege, care nu are nevoie de aprobare consilierilor locali.

“Consiliul de administraţie a hotarât că trebuie plătită suma respectivă, pentru că o ordonanţă de urgenţă a guvernului dacă nu e abrogată îşi face efectele. Retimul a stat să vadă că e un proiect de lege care să modifice această taxa, dar dacă nu a apărut, Retimul a trebuit să ne factureze nouă şi noi populaţiei”, susţine Ghera, care explică de ce nu era nevoie de aprobarea consilierilor locali. „Vorbind cu juristii, fiind hotarâre de guvern nu poate să fie aprobată sau abrogată de Consiliul Local”, a declarat managerul Saprest, Mircea Ghera.

Marius Martinescu susţine că va cere societăţii Salprest să scoată această taxă din facturile populaţiei, în caz contrar va da firma în judecată.

FOTO pressalert.ro

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

Încep să pice primarii care au făcut afaceri cu Măran. Doi au ajuns la DNA. Câți mai urmează?

Banatenii19 octombrie 2017

Biroul Vamal de Interior Timiș are un nou sediu

Banatenii18 octombrie 2017

Consilierii județeni alocă bani pentru modernizarea și lărgirea mai multor drumuri din Timiș

Banatenii17 octombrie 2017

Consilierii judeţeni se întrunesc în şedinţă. Mai multe drumuri din Timiş intră în reabilitare

Banatenii11 octombrie 2017

Un consilier local din Timișoara “inventariază” gropile din drumurile municipiului de pe Bega

Banatenii2 octombrie 2017

Pe ce drumuri din Banat se circulă cu restricţii, din cauza lucrărilor de remediere

Banatenii29 septembrie 2017

Consilierii judeţeni din Timiş se întâlnesc în şedinţă, pentru a discuta vânzarea unor spaţii, desfiinţarea unor centre de copii şi alte proiecte

Banatenii22 septembrie 2017

Drum închis spre o stațiune din Caraș-Severin. Se execută lucrări de consolidare

Banatenii19 septembrie 2017

VIDEO Robu publică două filmări cu șoferi periculoși din Timișoara. „Indiferent de câte injurii voi avea parte…EU VOI FI ÎNVINGĂTORUL”

Banatenii14 septembrie 2017

Reşiţenii, chemaţi să-şi achite impozitele fără majorări de întârziere

Banatenii12 septembrie 2017

Primarul Buziaşului a decis să returneze peste 5.000 de lei, pe care i-a folosit din bugetul local pentru cursurile la mare

Banatenii12 septembrie 2017

Primăria Lugoj este verificată de către Curtea de Conturi. A fost reclamată de către doi consilieri locali

Banatenii11 septembrie 2017