Inchiriere spatii Lugoj

Administrație

Locomotivele de epocă de la Reșița sunt mâncate de rugină. De ce nu pot fi reabilitate

Locomotivele de epocă de la Reșița sunt mâncate de rugină. De ce nu pot fi reabilitate

Autoliv

Banatenii

Muzeul Locomotivelor cu Abur din Reşiţa arată tot mai rău. Locomotivele sunt ruginite şi invadate de vegetaţie, plăcuţele cu informaţii sunt şterse, iar soclurile pe care sunt ridicate au nevoie şi ele de o reabilitare urgentă.

“În iarnă a trebuit să punem nişte lemne să proptim plafonul la una dintre locomotive. Din cauza zăpezii se lăsase foarte tare şi era să cadă. Noi le păzim să nu se urce lumea pe ele, că au obiceiul să-şi facă fotografii, să nu le fure hoţii de fier vechi, să nu vină boschetarii să doarmă în ele, dar de reparat nu avem cum să le reparăm. Noroc că mai vine primăria şi face curăţenie şi tunde iarba, că altfel ar fi dezastru”, spune unul dintre paznicii muzeului în aer liber.

La Reșița sunt expuse 16 locomotive cu abur din diverse epoci de construcţie, dintre care 14 produse la Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţan (UCMR). Printre aceste se află şi piese extrem de rare, cum ar fi prima locomotivă cu abur construită în spaţiul sud-est european, la Reşiţa, în 1872, după modelul locomotivei Szekul (proiectant: John Haswell), care a fost adusă la Reşiţa în 1871 (cu numărul de circulaţie 1). Este considerat cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa şi este declarat monument istoric naţional.

În prezent, muzeul aparține Fundației Fundaţiei Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa, un ONG condus de Lăcrămioara Chebuțiu, soţia lui Adrian Chebuţiu, fostul președinte al Consiliului de Administrație al UCMR, arestat în 2011 pentru fapte de corupţie.

“Noi vrem să facem reabilitarea, avem materialele pregătite şi muncitorii, am făcut toată documentaţia, am primit avizele necesare de la Primăria Reşiţa, dar mai e de primit de la Ministerul Culturii. Trebuie să terminăm documentaţia cu expertul în material rulant şi sperăm să reuşim anul acesta”, ne declarat Walter Fleck, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei UDR.

Şefa Direcţiei De Cultură Caraş-Severin spune că este la curent cu situaţia muzeului şi a cerut reabilitarea lui de urgenţă.  “Noi am solicitat să se facă ceva urgent şi am găsit toată deschiderea la doamna Chebuţiu şi la Fundaţia UDR. Am făcut documentaţia şi aşteptăm venirea unui expert, care din februarie a tot spus că vine. Fiind vorba de tezaur national, orice se lucrează la aceste locomotive, inclusiv vopsirea lor, se face doar cu Comisia Naţională de Monumente şi cu semnătura ministrului, nu a mea. Dar nu putem face nimic până nu vine acest expert, care am înţeles că e singurul din ţară abilitat şi autorizat să facă documentaţia. Din toamna trecută ne-am apucat, mai exact. Am făcut fotografii şi documentaţie, nu mai merge, pică tablele de pe ele, trebuie refăcute urgent”, a spus Liubiţa Raichici, şefa Direcţiei Judeţene de Cultură Caraş-Severin.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Mai multe în Administrație

Zece proiecte de drumuri din Timiș primesc finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală

Banatenii6 decembrie 2017

Cine se ocupă cu deszăpezirea pe drumurile din Timiș

Banatenii24 noiembrie 2017

Lucrări la drumurile din Banat. Unde se circulă cu restricții

Banatenii27 octombrie 2017

Consilierii județeni vor reglementa situația transportului de persoane până în 2019

Banatenii25 octombrie 2017

Cursă reluată spre Bucureşti, de la Aeroportul Timişoara

Banatenii24 octombrie 2017

Încep să pice primarii care au făcut afaceri cu Măran. Doi au ajuns la DNA. Câți mai urmează?

Banatenii19 octombrie 2017

Biroul Vamal de Interior Timiș are un nou sediu

Banatenii18 octombrie 2017

Consilierii județeni alocă bani pentru modernizarea și lărgirea mai multor drumuri din Timiș

Banatenii17 octombrie 2017

Consilierii judeţeni se întrunesc în şedinţă. Mai multe drumuri din Timiş intră în reabilitare

Banatenii11 octombrie 2017

Un consilier local din Timișoara “inventariază” gropile din drumurile municipiului de pe Bega

Banatenii2 octombrie 2017

Pe ce drumuri din Banat se circulă cu restricţii, din cauza lucrărilor de remediere

Banatenii29 septembrie 2017

Consilierii judeţeni din Timiş se întâlnesc în şedinţă, pentru a discuta vânzarea unor spaţii, desfiinţarea unor centre de copii şi alte proiecte

Banatenii22 septembrie 2017