Lugojeanul

Administrație

Locomotivele de epocă de la Reșița sunt mâncate de rugină. De ce nu pot fi reabilitate

Locomotivele de epocă de la Reșița sunt mâncate de rugină. De ce nu pot fi reabilitate

Autoliv

Banatenii

Muzeul Locomotivelor cu Abur din Reşiţa arată tot mai rău. Locomotivele sunt ruginite şi invadate de vegetaţie, plăcuţele cu informaţii sunt şterse, iar soclurile pe care sunt ridicate au nevoie şi ele de o reabilitare urgentă.

“În iarnă a trebuit să punem nişte lemne să proptim plafonul la una dintre locomotive. Din cauza zăpezii se lăsase foarte tare şi era să cadă. Noi le păzim să nu se urce lumea pe ele, că au obiceiul să-şi facă fotografii, să nu le fure hoţii de fier vechi, să nu vină boschetarii să doarmă în ele, dar de reparat nu avem cum să le reparăm. Noroc că mai vine primăria şi face curăţenie şi tunde iarba, că altfel ar fi dezastru”, spune unul dintre paznicii muzeului în aer liber.

La Reșița sunt expuse 16 locomotive cu abur din diverse epoci de construcţie, dintre care 14 produse la Uzina Constructoare de Maşini din Reşiţan (UCMR). Printre aceste se află şi piese extrem de rare, cum ar fi prima locomotivă cu abur construită în spaţiul sud-est european, la Reşiţa, în 1872, după modelul locomotivei Szekul (proiectant: John Haswell), care a fost adusă la Reşiţa în 1871 (cu numărul de circulaţie 1). Este considerat cel mai mare muzeu tehnic în aer liber din Europa şi este declarat monument istoric naţional.

În prezent, muzeul aparține Fundației Fundaţiei Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa, un ONG condus de Lăcrămioara Chebuțiu, soţia lui Adrian Chebuţiu, fostul președinte al Consiliului de Administrație al UCMR, arestat în 2011 pentru fapte de corupţie.

“Noi vrem să facem reabilitarea, avem materialele pregătite şi muncitorii, am făcut toată documentaţia, am primit avizele necesare de la Primăria Reşiţa, dar mai e de primit de la Ministerul Culturii. Trebuie să terminăm documentaţia cu expertul în material rulant şi sperăm să reuşim anul acesta”, ne declarat Walter Fleck, purtătorul de cuvânt al Fundaţiei UDR.

Şefa Direcţiei De Cultură Caraş-Severin spune că este la curent cu situaţia muzeului şi a cerut reabilitarea lui de urgenţă.  “Noi am solicitat să se facă ceva urgent şi am găsit toată deschiderea la doamna Chebuţiu şi la Fundaţia UDR. Am făcut documentaţia şi aşteptăm venirea unui expert, care din februarie a tot spus că vine. Fiind vorba de tezaur national, orice se lucrează la aceste locomotive, inclusiv vopsirea lor, se face doar cu Comisia Naţională de Monumente şi cu semnătura ministrului, nu a mea. Dar nu putem face nimic până nu vine acest expert, care am înţeles că e singurul din ţară abilitat şi autorizat să facă documentaţia. Din toamna trecută ne-am apucat, mai exact. Am făcut fotografii şi documentaţie, nu mai merge, pică tablele de pe ele, trebuie refăcute urgent”, a spus Liubiţa Raichici, şefa Direcţiei Judeţene de Cultură Caraş-Severin.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

Consilierii judeţeni din Timiş se întâlnesc în şedinţă, pentru a discuta vânzarea unor spaţii, desfiinţarea unor centre de copii şi alte proiecte

Banatenii22 septembrie 2017

Drum închis spre o stațiune din Caraș-Severin. Se execută lucrări de consolidare

Banatenii19 septembrie 2017

VIDEO Robu publică două filmări cu șoferi periculoși din Timișoara. „Indiferent de câte injurii voi avea parte…EU VOI FI ÎNVINGĂTORUL”

Banatenii14 septembrie 2017

Reşiţenii, chemaţi să-şi achite impozitele fără majorări de întârziere

Banatenii12 septembrie 2017

Primarul Buziaşului a decis să returneze peste 5.000 de lei, pe care i-a folosit din bugetul local pentru cursurile la mare

Banatenii12 septembrie 2017

Primăria Lugoj este verificată de către Curtea de Conturi. A fost reclamată de către doi consilieri locali

Banatenii11 septembrie 2017

Finanțele din vestul țării au colectat suplimentar venituri la buget, cu 39 milioane lei

Banatenii6 septembrie 2017

Orașele din Banat vor fi „alarmate” în fiecare miercuri. Sirenele vor suna pentru ca populația să învețe semificația semnalelor

Banatenii5 septembrie 2017

Primăria Reşiţa cere cetăţenilor să se conformeze şi să colecteze selectiv gunoaiele

Banatenii1 septembrie 2017

VIDEO Când se va circula prin pasajele Jiul și Popa Șapcă din Timișoara. Promisiunea primarului Robu!

Banatenii29 august 2017

CJT stabilește regulile de licitație pentru spațiile din Bastion Theresia Timişoara. Ce alte proiecte mai au consilierii pe ordinea de zi

Banatenii29 august 2017

Încă o sursă de poluare pentru Caraș-Severin. Se extinde centrala de la Kostolac – Serbia

Banatenii28 august 2017