Social

Liderul unui clan de romi către vecinul care nu voia să i se supună: „Nu ți-e frică că o să-ți cadă o cărămidă în cap?”

Liderul unui clan de romi către vecinul care nu voia să i se supună: „Nu ți-e frică că o să-ți cadă o cărămidă în cap?”

Autoliv

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat sentința finală în dosarul în care Trifu Cârpaci, liderul unui clan de romi din Timișoara, a fost judecat pentru șantaj. Sentința confirmă teroarea imobiliară la care au fost supuși timișorenii care au refuzat să le vândă romilor la prețuri de nimic. Un document intrat în posesia ziarului „Cetățeanul” arată mărturii cutremurătoare ale victimelor lui Trifu Cârpaci.

Una din metodele prin care clanurile de romi au reușit să pună mâna pe clădiri extrem de valoroase din Timișoara este terorizarea vecinilor care ajung să vândă la prețuri de nimic numai pentru a scăpa din infern. În unele cazuri s-a ajuns până acolo că în geamurile unor vile în care erau apartamente de vânzare se afișa în geam „casă de țigani” numai pentru a-i speria pe eventuali cumpărători. Astfel de cazuri sunt foarte cunoscute în Timișoara, dar de cele mai multe ori autoritățile s-au dovedit incapabile să combată fenomenul.

Deși vorbim de o decizie de condamnare cu suspendare, sentința din cazul lui Trifu Cârpaci confirmă teroarea imobiliară a clanurilor de romi din Timișoara. Cârpaci a fost trimis în judecată pentru șantaj, fiind acuzat că și-a terorizat vecinii pentru a-i determina să plece din clădirea în care locuiesc și să îi vândă apartamentele lui, la prețuri de nimic.

Totul a început în 2002, când Trifu Cârpaci a cumpărat patru apartamente dintr-o superbă vilă cu 12 apartamente. Încă de la început, Cârpaci și-a propus să devină stăpânul întregii clădiri. În timp, Trifu Cârpaci a mai cumpărat patru apartamente, ajungând să dețină 8 din cele 12 apartamente. Văzând că nu reușește să-i convingă pe proprietari să vândă la prețul oferit de el, baștanul a început teroarea, iar documentele intrate în posesia Cetățeanu arată mărturii scandalosae.

„Din declarațiile persoanei vătămate rezultă că în urma refuzului său de a-și vinde apartamentul, inculpatul devenea agresiv verbal, o înjura și îi spunea că până la urmă o va determina să-i vândă apartamentul, spunându-i că ‹‹asta-i casă țigănească și doar eu o voi cumpăra››”, se arată în document. Potrivit aceleiași surse, victima era amenințată de baștan, care îi spunea că îi va pune fecale pe ușă și îi va pune și pe membrii familiei să își satisfacă nevoile fiziologice în fața ușii. Victima a mai declarat că la un moment dat, Trifu Cârpaci a mers la ea la serviciu și i-a spus: „nu ți-e frică că o să-ți cadă o cărămidă în cap când vii acasă?”

Declarațiile victimei au fost confirmate de mai mulți martori, inclusiv de patronul unei firme care a închiriat în imobil un spațiu comercial și a fost amenințat că îi va fi inundat magazinul pentru a i se distruge marfa. De asemenea, o martoră din dosar a declarat că în 2007 a venit în clădire să îi prezinte apartamentul pe care îl deține unui italian interesat să cumpere. Acesta i-a oferit un preț de două ori mai mare decât cel oferit de Trifu Cârpaci. Cu toate acestea, italianul a renunțat să mai cumpere, speriat de comportamentul familiei de romi, care atunci când italianul cobora scările au strigat că „este casă de țigani și nu va putea cumpăra nimeni în afară de ei”. Un alt martor a povestit un incident din 2004, când doi italieni au venit să cumpere și au fost amenințați. „Au existat doi italieni cărora le-a spus că le dă cu toporul în cap dacă vor să cumpere, afirmând că aici nu intră nimeni, e casă țigănească”, este mărturia unui martor din dosar.

Trifu Cârpaci nu s-a limitat la amenințări, a trecut și la fapte, inundând de mai multe ori apartamentele vecinilor. De altfel, printr-o sentință civilă baștanul a fost obligat să-i achite unui vecin 15.000 de lei, pagube produse în urma inundației. În cadrul procesului Trifu Cârpaci nu a recunoscut nimic a adus și martori în favoarea sa, dar potrivit judecătorului, declarațiile martorilor nu au putut infirma declarațiile părților vătămate. Mai mult decât atât, supus testului cu detectorul de minciuni și întrebat dacă i-a amenințat pe vecini sau le-a inundat apartamentele, Cârpaci a răspuns „NU”, fapt ce s-a dovedit a fi nereal, astfel că Trifu Cârpaci a picat și testul cu detectorul de minciuni.

Astfel, Trifu Cârpaci a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, judecătorii considerând că baștanul poate fi reeducat și fără executarea pedepsei în închisoare. Decizia este definitivă.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017

Şase tineri au fost opriţi de poliţişti doar cu ajutorul focurilor de armă. Încercau să scape după ce au fost prinşi în flagrant la un furt

Daniel Groza12 iulie 2017