Social

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

La Făget lipsesc rampele de acces pentru persoanele cu dizabilități fizice

Autoliv

Banatenii

Legea nr. 448/2006, republicată și actualizată în 2008, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în cap. III, art. 31, stipulează următoarele: „În vederea asigurării serviciilor necesare persoanelor cu handicap, autoritățile publice au obligația să creeze condiții de acces pentru toate tipurile de servicii corespunzătoare nevoilor individuale ale persoanelor cu dizabilități”, iar la articolul 62 din aceeași lege se menționează: „Clădirile de utilitate publică vor fi dotate conform prevederilor legale în domeniu astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap”.

Vasile Rus, aflat în scaun cu rotile de peste 20 de ani, constată cu amărăciune că această lege nu se aplică în Făget.

„Am ajuns în scaunul cu rotile acum vreo 20 de ani. Desigur că viața în cărucior implică o serie de neajunsuri peste care trec și cu ajutorul celor din jur. Atunci însă când legea nu se respectă și cei care ar trebui să o aplice o ignoră, apar o serie de probleme care îmi complică existența. Am sugerat de nenumărate ori celor de la Primărie să construiască și o rampă pentru cărucioarele persoanelor cu handicap la W.C. –ul public. Este drept că m-am adresat doar verbal celor care conduc orașul, bazându-mă pe faptul că și o cerere verbală venită din partea unui cetățean trebuie luată în considerare. Au trecut anii, s-au schimbat primarii dar rampa nu a apărut. Când am o problemă de rezolvat la Primărie, trebuie ca cineva să mă urce cu tot cu cărucior pe trepte pentru că nu există rampă de acces. O altă problemă cu care mă confrunt este lipsa locurilor de parcare special amenajate și inscripționate corespunzător pentru autoturismele conduse de persoane cu handicap. Fiecare instituție sau magazin ar trebui să aibă locuri rezervate pentru noi. Bordurile sunt foarte înalte. Nu le pot traversa cu fața pentru că există riscul să cad în cap, așa că fac manevra cu spatele ceea ce implică un mare efort și totodată un mare risc. Sper ca cineva să se gândească și la noi și să rezolve toate aceste neajunsuri”, spune Vasile Rus.

Primăria orașului Făget recunoaște că o poarte din problemele semnalate de către persoanele cu dizabilități sunt reale, dar promite că ele vor fi remediate în scurt timp.

„Lucrările de amenajare a rampelor pentru accesul persoanelor cu dizabilități fizice sunt contractate și date în lucru. În două săptămâni ele vor fi montate. Cât privește lipsa locurilor de parcare, vă informăm că în ultimul timp au fost date în folosință 200 de parcări printre care se găsesc și locuri rezervate pentru mașinile persoanelor cu handicap. Bordurile sunt conform stasului, le puteți vedea la fața locului dar noi suntem deschiși oricărui dialog cu cetățenii așa că cei care au anumite probleme ni se pot adresa direct iar noi le vom îndeplini doleanțele“, declară Marcel Avram, primarul orașului Făget.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. RAdical

    14 august 2016 at 22:46

    La farmacie este rampa pentru carucioare.La BCR este ramp. La finante este rampa.La spital la fel. Sunt si locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. Voi chiar locurile unde nu este rampa le-ati mentionat? Wc-ul public si primaria? Cand scrieti un articol nu scrieti doar negativ. Puteti spune, chiar daca in Faget sunt rampe pentru carucioare, totusi lipsesc din cateva institutii..Era greu? Dar asa e…media si presa sunt cele mai mari surse de minciuna, neadevar si reinterpretari!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

De unde exportă Lidl, bere, lactate şi ulei, ca să vândă în magazinele din Europa

Banatenii26 iulie 2017

Campanie de donare de sânge la Timişoara. 35 de jandarmi au răspuns apelului

Banatenii25 iulie 2017

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017