Sport

Judocanii valoroși ai Lugojului, nevoiți să părăsească orașul

Judocanii valoroși ai Lugojului, nevoiți să părăsească orașul

Autoliv

Secţia de judo a Clubului Sportiv Şcolar este una dintre ramurile sportive care aduce cele mai mari performanţe la nivel juvenil. Avându-le ca antrenoare pe Andreea Galicza şi Cristina Toth, juniorii lugojeni au câştigat doar în ultimul sezon competiţional 34 de medalii naţionale, la care se adaugă alte zeci obţinute în turnee internaţionale de pregătire, cupe şi memoriale.

Ca şi încununare a succeselor obţinute pe plan naţional, judokanii Ioan Dziţac şi Flavius Lungu s-au clasat pe primele două poziţii la Campionatul Balcanic anul acesta. Dintre sportivii categoriilor superioare de vârstă, Ramona Micula este campioană naţională la cadeţi, iar Alexandra Mazilu care a obţinut rezultate deosebite la U 21, deşi anul acesta a luptat mai mult pentru Cluj. Acestora li se adaugă o serie de sportivi mai mici, de la categoriile U14, U13, U12, U11, U10, care au urcat pe podiumurile naţionale.

Întrebarea care apare firesc este ce se întâmplă cu aceşti sportivi după ce îşi încheie perioada junioratului? Clubul Sportiv Municipal nu are secţie de judo care să permită tinerilor performeri să aibă o continuitate şi după ce împlinesc 18 ani. Ca urmare, mulţi dintre judokani se pierd, iar elitele aleg să se transfere la alte cluburi din ţară.

“Cei mai buni sportivi care îşi încheie junioratul sunt transferaţi la alte cluburi din ţară deoarece au nevoie de o indemnizaţie, de cantonamente, au cerinţe mari. Dacă s-ar constitui o secţie de judo la CSM Lugoj nu am mai fi nevoiţi să-i transferăm. Au fost copii pe care i-am dat la alte cluburi încă de la cadeţi. Un exemplu este Alexandra Mazilu, care deşi nu am transferat-o încă, la unele competii reprezintă CSŞ Lugoj, la altele Clujul. Asta pentru că de anul acesta nu ni s-a mai permis ca sportivii sa aibă dublă legitimare”, a declarat Andreea Galicza una dintre profesoarele catedrei de judo a Clubului Sportiv Şcolar.

Gheorghe Bologa, directorul CSM Lugoj, nu respinge ideea înfiinţării unei noi secţii în cadrul clubului lugojean. Pentru asta ar trebui modificat regulamentul, conform căruia, în momentul de faţă, nu se permite legitimarea juniorilor. Al doilea pas l-ar constitui obţinerea finanţării necesare.

“Am luat în considerare de mult posibilitatea înfiinţării unei astfel de secţii, dacă voi rămâne directorul clubului după concursul care va avea loc în toamnă (lunile septembrie-octombrie). Este un sport de contact unde se obţin performanţe la nivel de juniori. Şi ce se întâmplă cu aceşti copii după ce termină junioratul? Unde se duc? Pleacă din Lugoj. Cum este cazul Corinei Căprioriu, vicecampioana olimpică de Londra care s-a transferat la Cluj pentru că nu am avut o formă de organizare superioară etapei Şcolii Sportive. Trebuie făcut ceva acolo unde există calitate, pepinieră, pentru a putea păstra aceşti sportivi la Lugoj. Sunt convins că dacă reuşim să afiliem secţia de judo, încă din primul an va aduce multe medalii clubului şi oraşului. Însă totul ţine de finanţare”, a precizat Gheorghe Bologa.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sport

Mai multe în Sport

GOOOOOOOOOOOL! Ilie Dobre a intrat pentru a unsprezecea oară în Cartea Recordurilor

Banatenii27 iulie 2017

Începe Cupa Max Ausnit de la Lugoj, cu premii în valoare de peste 10.000 de euro. Încă te mai poţi înscrie

Banatenii26 iulie 2017

Moto Extrem Lugoj şi-ar putea încheia activitatea din cauză că a primit prea puţini bani de la Consiliul Judeţean

Alina Damian24 iulie 2017

100 de jandarmi asigură ordinea pentru meciul dintre Poli şi Steaua. Cum se face accesul în stadion

Banatenii21 iulie 2017

Primarul Timişoarei îi cheamă pe timişoreni să o sprijine pe Poli, la meciul cu FCSB: „Echipa are mare nevoie de bani”

Banatenii18 iulie 2017

Timişul va avea cea mai modernă bază hipică din România. Vor veni concurenţi din toată Europa şi din ţările arabe

Banatenii18 iulie 2017

Supercupa României la fotbal în sală se va desfăşura la Lugoj. Nume mari precum Belodedici sau Rotariu şi-au anunţat prezenţa

Alina Damian12 iulie 2017

VIDEO – Vreţi să săriţi cu paraşuta? O puteţi face în acest weekend, la Buziaş

Banatenii10 iulie 2017

Elevă de 10 pe linie, în pericol să abandoneze şcoala. Cum o poţi ajuta

Banatenii4 iulie 2017

Reșițenii sunt invitați la mișcare în aer liber pentru sănătate, manifestare ce va avea loc în centrul orașului

Banatenii28 iunie 2017

Patru ore de superspectacol AeroNautic la Surduc. Vezi programul complet al manifestărilor

Banatenii27 iunie 2017

Înotători din Norvegia, la pregătire în Reșița. Sportivii sunt antrenați de o reșițeancă

Banatenii23 iunie 2017