Inchiriere spatii Lugoj

Administrație

INTERVIU – Francisc Boldea: Eu sunt mulţumit de ce am făcut ca primar! Nu înţeleg de ce, cei care vor să ajungă primari, aşteaptă să mă retrag

INTERVIU – Francisc Boldea: Eu sunt mulţumit de ce am făcut ca primar! Nu înţeleg de ce, cei care vor să ajungă primari, aşteaptă să mă retrag

Autoliv

 • După primul an de mandat din cel de-al treilea mandat, care sunt realizările cu care vă lăudaţi?
 • Toate investiţiile se realizează în timp. În ultima vreme, am reuşit lucruri foarte importante pentru oraş: am terminat muzeul, am terminat cinematograful, am terminat teatrul, am terminat podul, am terminat piaţa, am cumpărat casa Bredicenilor, am făcut centrul pentru copii aflaţi în stare de risc, am făcut centrul de informare turistică, am primit şi terminat lucrările la clădirea fostei securităţi, pentru a muta buletinele şi paşapoartele, am câştigat clădirea de lângă cea a fostei securităţi, pentru a realiza centrul de relaţii internaţionale. Totodată am încheiat aproape toate asfaltările din oraş, dalările din oraş, am trecut la parcuri. În zona A şi B, trotuarele s-au făcut cu dale şi în zona C şi D s-au făcut cu asfaltări. Mai mult, programul cu care eu am venit şi l-am continuat a fost “De la periferie, la centru” şi 90% din cartierul Balta Lată este terminat, cartierul Buchini este terminat, Cloşca şi Hezerişului este terminat, până la centură, cu toate străzile adiacente, Timişorii 110 se lucrează, Militari s-au ocupat toate terenurile şi a început asfaltarea, s-a introdus apă, canal, energie electrică, s-a făcut sensul giratoriu pentru a deschide încă un cartier de 600 de locuinţe vizavi de IURT, 90% din cartierul ITL a fost modernizat, 21 din 24 de străzi din cartierul Bocşei, am realizat 90% din cartierul Ţesători, cartierul Stadion 1, Stadion 3, zona Paul Chinezu, Timotei Cipariu, Independenţei, cartierul Ştrand, cartierul Cotu Mic, cu excepţia a două străzi. Astea ar fi câteva dintre cartiere. Acum se lucrează în Micro 5, vom lucra în Micro 4 şi Micro 1, după modelul din Cotu Mic. Încercăm în Micro 3 să mai deschidem o stradă cu sens unic, pentru a debloca traficul. Cam astea sunt lucrurile care au fost făcute sau se fac, pentru că nimic nu poate fi judecat pe un moment sau pe o lună, ci doar ca obiective pe termen lung. Nu cred că, vreodată, în Lugoj s-au realizat mai multe investiţii.
 • Mulţumit de volumul investiţiilor şi de modul în care s-au realizat?
 • Nemulţumit! Şi de aceea săptămâna aceasta am început cu pregătirea şantierului pentru ştrand, avem şedinţă pentru bazinul acoperit, tocmai în ideea de a continua lucrările.
 • Aţi anticipat puţin întrebarea care urma. Aveţi câteva proiecte care au rămas ca “grea moştenire” din mandatele trecute, în care tot dumneavoastră aţi fost primar. Cum ar fi: ştrandul, bazinul acoperit…
 • Da, se termină toate!
 • Puteţi să explicaţi, pe înţelesul tuturor, de ce s-au blocat aceste proiecte şi de ce nu sunt finalizate?
 • Cred că ştiţi de ce. De exemplu, la Ştrand. În 2011, m-am chinuit în câteva şedinţe de consiliu să cumpărăm de la Timişul, baza sportivă, unde stăteau la aceea vreme boschetarii. Neavând atunci majoritate în consiliu, nu am primit aprobarea să-l facem, dar proiectul l-am făcut şi pentru ştrand cu cele patru bazine şi pentru bazinul acoperit cu patru jacuzzi. Proiectul a fost făcut în spate unde au fost popicele. Imediat după alegerile din 2012, am avut majoritatea în consiliu şi ne-au aprobat să cumpărăm cu 48 de mii de lei partea de la Timişul. Era cea mai mare prostie sau greşeală ca să nu aducem bazinul în faţă. De fapt, la ştrand sunt cinci proiecte: unul modernizarea ştrandului, doi realizarea bazinului acoperit, trei este realizarea unui bazin cu topogan, al patrulea este partea din faţă cu restaurant, cu casa căsătorilor, cu intrările şi platforma pentru a ajunge pe pod cu bicicleta şi parcarea, iar al cincilea proiect este forajul de mare adâncime pentru apă termală.
 • Am înţeles! E clar că la asemenea proiecte, sunt multe lucruri de făcut. Dar întrebarea era, de ce s-au blocat lucrările?
 • Imediat vă spun! Contractul cu firma constructoare, Matcon, s-a semnat în septembrie 2012 şi datorită problemelor de proiectare şi de mutare a bazinului a trebuit să modificăm proiectul. Din cauza acestui lucru, în aprilie 2013, au fost sistate lucrările, până la reglementarea neînţelegerilor. Noi am propus nişte modificări proiectantului, care erau obligatorii să le facem. Proiectantul a câştigat licitaţia cu 80 de mii de lei, iar suma care ne-a cerut-o pentru modificările făcute a fost de câteva ori mai mare decât suma cu care a câştigat proiectul, însă noi conform legii nu aveam dreptul să facem asemenea majorări, doar cu maxim 20%. Am avut mai multe păreri şi unii şi alţii, până când am ajuns la concluzia, toate părţile, că doar asta e varianta legală pe care putem să mergem. Au fost necesare şi mici schimbări pentru noul proiect, fapte ce s-au întâmplat între proiectant şi constructor ca să putem începe. Având la bază dispoziţia de începere a lucrărilor din 2012, completată cu toate modificările, acceptate de toată lumea, am reuşit acum să dăm drumu la lucrări. Asta este cu întârzierea! Sigur, când vor fi gata toate cele şase bazine, va arăta foarte bine. Sper că, în cele 3 luni de zile, atât le-a mai rămas din contract ca să poată termina lucrările. La bazinul acoperit e peste 90% terminat. E vorba de o custodie cu constructorul pe care o avem privind coşul de fum, care trebuie să fie mai înalt decât clădirea şi unele probleme, credem noi, duşurile cromatice şi încălzirea apei din bazin.
 • De ce aţi decis totuşi să-l inauguraţi, dacă nu era gata?
 • Pentru că am sperat să se facă o recepţie, să facem o anexă cu lucrările nefăcute, dar restul să fie recepţionat de către noi şi să-l dăm în folosinţă pentru că nu mai era nimic de făcut, în afară de ce v-am spus. E 95% din proiect gata!
 • În situaţia asta, când preconizaţi că cele două proiecte vor fi finalizate şi lugojenii se vor putea totuşi bucura de ele?
 • Logic, ar trebui ca la ştrand, în trei luni de zile să fie finalizate lucrările. Mai sunt de plătit 3,2 milioane de lei, iar banii îi avem. S-au cheltuit 5 milioane. Părerea noastră este că nu are nici un rost să ne mai grăbim acum şi să nu facem lucrurile cum trebuie făcute.
 • Chiar şi cu o listă atât de lungă de realizări, există totuşi destul de multe plângeri din partea lugojenilor. De exemplu, calitatea slabă a asfaltărilor şi îngustarea unor străzi…
 • Legea prevede ca străzile lăturalnice să fie de 4 metri. Toţi am vrea să fie din margine în margine, dar, tot noi, suntem conştienţi că U.E. ne cere 26 de metri de spaţiu verde pe cap de locuitor, iar acum avem 22,5. Trebuie să recunoştem că dacă toate străzile le facem cum e strada 1 mai sau Oituzului, şi le facem numai în betoane, când o să vă uitaţi de sus pe harta Lugojului o să vedeţi numai betoane. Apoi, nu există drum în Lugoj sau în ţară, care să aibă garanţie peste trei ani de zile. Noi avem străzile asfaltate la început, care au opt ani în care nu s-a mai făcut nimic la ele. S-au întâmplat lucruri rele pe străzile pe care a intervenit Meridianul, iar calitatea asfaltărilor făcute de Meridian a lăsta de dorit, pentru că au făcut-o cu lopata, cu ce au avut. Acum le-am cumpărat şi utilaje şi tot, ca să nu mai aibă nicio scuză. Având în vedere că peste 90 % din străzi sunt asfaltate, deşi am moştenit 33% asfaltate, 33% balastate, iar restul cu pământ, astăzi 90% sunt asfaltate. Pe anul viitor, ca şi proiecţie a mea pentru oraş, este să torn un strat de 3 cm pe toată zona centrală, un strat de uzură, care va nivela complet străzile şi va face suprafaţă carosabilă bună.
 • O altă problemă e legată de presiunea şi calitatea apei…
 • La ora actuală sunt două oraşe din punct de vedere al alimentării cu apă. Cel din 1960, şi cel făcut în ultimii şapte ani. Magistralele sunt realizate pentru tot oraşul, legăturile trebuie făcute până la ultima casă, pentru că altfel nu putem renunţa la instalaţia cea veche. Problema cea mai complicată este să aducem apa de pe noile magistrale la robinetele tuturor lugojenilor şi asta va mai dura o perioadă, chiar dacă sunt multe zone unde am reuşit.
 • Mai e problema inundaţiilor, care apar după ploile puternice. Locuitorii câtorva străzi din Lugoj sunt deja disperaţi de această situaţie.
 • E adevărat. Sperăm să rezolvăm aceste probleme, cât de curând. În ultima şedină de executiv, am aprobat o sumă pentru a cumpăra două pompe trifazate, de mare presiune, cu mai multe etaje, care să refuleze apa pe patru ţoli. O pompă va fi montată pe splaiul Coposu, unde este cea mai joasă zonă şi din cauza aceasta, apa iasă şi acolo, şi la piaţă, şi pe Miron Costin, pe acelaşi sistem. Deci, vom pune o pompă acolo, care va rezolva problema. Pe splaiul Brediceanu, vom face acelaşi lucru, pentru că din cauza faptului că toată canalizarea din Lugojul român e mai puternică, nu poate să iasă apa din Lugojul german. Dacă punem această pompă rezolvăm problema şi nu mai iasă apa pe Mărăşeşti şi la benzinăria Mol.
 • În mandatele trecute au existat şi situaţii controversate. Cel mai cunoscut şi mediatizat caz este “Dosarul Elba”, acolo unde Curtea de Conturi acuză un prejudiciu de peste 600 de mii de euro. Cum vedeţi încheierea lui?
 • A fost realizat un proiect de modernizare a iluminatului. A fost aprobat de Consiliul Local, a fost aprobat de către Uniunea generală de verificare a achiziţiilor publice, a fost aprobat de către Ministerul Finanţelor, toate hotărârile au fost comunicate prefectului şi nu au fost atacate niciodată. În Lugoj, din 3.000 de stâlpi funcţionau 1.600, erau becurile acelea cu un consum enorm, pe fiecare stradă, câte un bec-două, iar astăzi sunt 3055 de stâlpi, toţi cu becuri Philips pe ei. Am scăzut consumul cu 3 miliarde de lei vechi anual. Contractul prevede iluminatul arhitectural, care s-a realizat în tot oraşul, iluminatul festiv, care s-a realizat în fiecare an, iluminatul public şi întreţinerea.
 • Consideraţi că a fost o greşeală a celor de la Curtea de Conturi stabilirea prejudiciului de 600 de mii de euro?
 • Lucrarea pentru modernizare a costat un milion de euro. Elba a luat, un împrumut de la bancă, 1 milion de euro, cu 3,5% dobândă pentru zece ani, deci a rămas cu 650 de mii de euro. Apoi vine 10% CAS, apoi celelalte chetuieli indirecte, impozitul 16%, imaginaţi-vă că, în cei zece ani, ajungea să dea jos toate vechiturile şi să le înlocuiască, să monteze 17 kilometri de cablu, siguranţe la baza stâlpului, console noi pe fiecare stâlp, să lucreze un an pe trei schimburi şi a rămas cu 500 de mii de euro. Şi s-a stabilit, din greşeală zicem noi, un prejudiciu mai mare decât venitul. Nicio instanţă nu a dat acest prejudiciu. Ne-a dat instanţa expert, care a stabilit prejudiciul zero, a făcut contraexpertiză Elba s-a stabilt că prejudiciul e zero. Am făcut noi contraexpertiză, prejudiciul zero. A făcut din nou Elba cu Aem un dosar, prin care ne cer banii, prejudiciu zero, pentru că vreau să vă spun un lucru foarte important: Primăria Lugoj nu a mai plătit niciun leu din momentul în care Curtea de Conturi a făcut acel control. La ora aceasta, toţi bani sunt blocaţi în trezorerie, la noi, până la încheiera dosarului. Elba şi Aem ne-au dat şi în judecată să le dăm banii, însă noi ne-am apărat cu procesul verbal întocmit de Curtea de Conturi.
 • De curând aţi câştigat un nu mandat de preşedinte al PSD Lugoj, din postura de unic candidat. Existau destul de mulţi oameni, chiar şi în PSD, care vă vedeau retras. Ce mesaj aveţi pentru cei care aşteaptă să vă retrageţi?
 • Mandatul meu este până în 2020, alegerile la PSD s-au făcut pentru următorii doi ani, până în 2019. Vă rog să-mi luaţi un interviu atunci, în 2019 şi o să vă spun mesajul meu. Acum am câştigat un mandat de primar, până în 2020, şi nu cred că nu mi-am făcut datoria, aşa cum le-am promis lugojenilor. Ce nu pot eu să înţeleg, este de ce toţi cei care doresc să ajungă primar aşteaptă să mă retrag. Eu nu am venit primar direct, m-am dus la Brediceanu, să arăt că pot să fac ceva, şi când am venit să candidez am avut ce să arăt. Eu sunt mulţumit de ce am făcut ca primar. Ştiu că nu am să mulţumesc pe toată lumea şi nimeni nu o va putea face, dar obiectivele principale realizate greu le mai găsiţi în alte oraşe finalizate într-o perioadă complicată cum este cea în care trăim.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

 1. dinel

  4 iulie 2017 at 19:53

  Mare om este cel care spune adevarul!Dar cel ca nu spune adevarul cum este?Strada Vladimirescu si Cernei sunt cu un carosabil plin de valuri ,iar Meridianul nu a facut lucrari acolo.Oare care adevarul despre dreptate?

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Administrație

Zece proiecte de drumuri din Timiș primesc finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală

Banatenii6 decembrie 2017

Cine se ocupă cu deszăpezirea pe drumurile din Timiș

Banatenii24 noiembrie 2017

Lucrări la drumurile din Banat. Unde se circulă cu restricții

Banatenii27 octombrie 2017

Consilierii județeni vor reglementa situația transportului de persoane până în 2019

Banatenii25 octombrie 2017

Cursă reluată spre Bucureşti, de la Aeroportul Timişoara

Banatenii24 octombrie 2017

Încep să pice primarii care au făcut afaceri cu Măran. Doi au ajuns la DNA. Câți mai urmează?

Banatenii19 octombrie 2017

Biroul Vamal de Interior Timiș are un nou sediu

Banatenii18 octombrie 2017

Consilierii județeni alocă bani pentru modernizarea și lărgirea mai multor drumuri din Timiș

Banatenii17 octombrie 2017

Consilierii judeţeni se întrunesc în şedinţă. Mai multe drumuri din Timiş intră în reabilitare

Banatenii11 octombrie 2017

Un consilier local din Timișoara “inventariază” gropile din drumurile municipiului de pe Bega

Banatenii2 octombrie 2017

Pe ce drumuri din Banat se circulă cu restricţii, din cauza lucrărilor de remediere

Banatenii29 septembrie 2017

Consilierii judeţeni din Timiş se întâlnesc în şedinţă, pentru a discuta vânzarea unor spaţii, desfiinţarea unor centre de copii şi alte proiecte

Banatenii22 septembrie 2017