Actualitate

Închisoare cu executare pentru patroana unei agenţii de turism din Lugoj. Tânăra este acuzată că a ţepuit zeci de clienţi

Închisoare cu executare pentru patroana unei agenţii de turism din Lugoj. Tânăra este acuzată că a ţepuit zeci de clienţi

Autoliv

Judecătoria Lugoj a emis prima sentinţă într-un dosar în care patroana agenţiei de turism Lokura Tour, din Lugoj, a fost judecată pentru înşelăciune după ce a încasat de la clienţi peste 15.000 de euro pentru excursii şi bilete de avion, iar oamenii nu au beneficiat de călătorii. Dosarul a fost deschis după ce 24 de persoane au reclamat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lugoj faptul că „începând cu luna martie 2013 şi până în luna iulie a aceluiaşi an, diferite sume de bani reprezentând plata integrală, ori în două tranşe, a unor servicii turistice pentru luna august a anului 2013, însă ulterior serviciile plătite şi promise a fi efectuate, nu s-au materializat, astfel că niciuna din persoanele respective nu şi-au putut efectua concediile programate”.

Cea mai mare ţeapă şi-a luat-o o familie care a plătit 3.000 de euro pentru o vacanţă. În urma anchetei, procurorii lugojeni au trimis-o în judecată pe Loana Ştefania Vinca (fostă Gînjă) pentru înşelăciune. „În perioada martie-august 2013 inculpata a indus în eroare un număr de 24 de persoane cu privire la rezervarea unor pachete turistice şi bilete de transport(avion) pentru care a încasat sumele de  18.072,34 euro şi 6.752 lei”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Dosarul în care Loana Ştefania Vinca a fost trimisă în judecată s-a judecat la Judecătoria Lugoj, iar procurorii au condamnat-o pe femeie la patru ani şi jumătate de închisoare cu executare. „Inculpata recunoaşte atât în declaraţiile  date în faţa organelor de urmărire penală cât şi în faţa instanţei, pe de o parte, faptul că a încheiat cu persoanele vătămate enumerate mai sus contractele pentru achiziţionarea unor pachete turistice sau de tratament precum şi bilete de avion, iar pe de altă parte şi încasarea integrală a sumelor de bani de la fiecare persoană vătămată potrivit chitanţelor şi facturilor enumerate mai sus, arătând doar că sumele încasate au fost utilizate pentru plata facturilor de utilităţi, chirii, plata salariilor angajaţilor societăţii etc..”, se arată în sentinţa Judecătoriei Lugoj.

Scuza invocată de patroana agenţiei de turism, potrivit căreia firma a intrat în incapacitate de plată, nu a ţinut în faţa judecătorilor, arătând că femeia s-a plimbat la târguri de turism din străinătate fără a încheia contracte cu companiile turistice. „În realitate, inculpata nu era interesată ca societatea sa să fie una într-adevăr profitabilă, ci aceasta urmărea obţinerea rapidă a unor sume de bani pe care să le utilizeze în interes personal. Starea de incapacitate de plată nu apare de pe o zi pe alta. (…) Un argument în sensul interesului real al inculpatei (acela de inducere în eroare a persoanelor vătămate cu scopul de a obţine pentru sine foloase materiale injuste) îl reprezintă deplasările acesteia la târguri de turism atât în ţară cât şi în străinătate(cinci, potrivit declarației date în fața instanței doar în prima jumătate a anului 2013), ocazii cu care erau cheltuite sume mari de bani fără niciun document justificativ. Deşi, cel puţin teoretic aceste deplasări trebuiau să ajute societatea, prin încheierea unor contacte cu diferiţi tour operatori, prin  achiziţionarea la preţuri avantajoase a unor pachete turistice care ulterior să fie revândute în vederea obţinerii unui profitat acest lucru nu s-a realizat, inculpata folosind doar în interes personal sume de bani din cele încasate de la persoanele vătămate”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Lugoj.

Potrivit aceluiaşi document „un alt argument care indică intenţia inculpatei de a înşela persoanele vătămate îl reprezintă omisiunea din partea acesteia de a le aduce la cunoştinţă informaţii esenţiale atât cu privire la situaţia financiară a societăţii cât şi cu privire la lipsa unei poliţe de asigurare valabilă, încheiată cu o societate de asigurare care să garanteze persoanele vătămate în cazul insolvabilităţii şi/sau de faliment a societăţii”.

Judecătorii au arătat că patroana agenţiei de turism nu numai că încasa avansurile de la clienţi fără a le furniza informaţii complete, ci „le atrăgea pe acestea cu mesaje transmise pe telefoanele mobile din care rezulta faptul că pachetele turistice urmau a fi  vândute timp de două doar două zile la preţuri reduse cu 30%”. Magistraţii nu au ţinut cont nici de apărarea femeii, potrivit căreia atunci când a încasat avansurile nu ştia situaţia financiară a firmei (de care era singura responsabilă). „Aceasta nu are nicio explicaţie pentru încasarea diferenţelor din preţurile pachetelor turistice din cursul celei de a doua jumătăţi a lunii  iulie şi chiar în luna august 2013”, au mai arătat judecătorii lugojeni.

Sentinţa prin care Loana Ştefania Vinca a fost condamantă la patru ani şi jumătate de închisoare şi obligată să achite prejudiciul de peste 15.000 de euro nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara. Primul termen din faza de apel este fixat în 10 octombrie.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Decizie „bombă” în dosarul procurorului DNA care a cerut închisoare pentru Ostaficiuc, Ciuhandu, Cojocari și alți „grei” din Timișoara

Banatenii18 august 2017

Şeful clanului de romi acuzat că a cerut taxă de protecţie neagă implicarea în conflictul armat de la Lugoj

Banatenii18 august 2017

Focuri de armă pe o stradă din Lugoj. Din nou romii sunt protagoniştii scandalului

Banatenii18 august 2017

Clanurile ţigăneşti au început să se încaiere şi la Timişoara, după ce toată vara Lugojul a fost “teatru de război”

Banatenii17 august 2017

Un fost militar din Craiova, condamnat la Timișoara pentru uciderea iubitei cu 23 de ani mai în vârstă

Banatenii17 august 2017

VIDEO Imagini spectaculoase de pe traseul autostrăzii aflate în construcție, în zona Lugoj-Deva

Banatenii17 august 2017

VIDEO Primăria Lugoj a instalat camere să-i prindă pe cei care aruncă gunoaie, însă i-a filmat pe cei care se “iubesc în boscheți”

Banatenii16 august 2017

Aeroportul Internaţional Timişoara sărbătoreşte pasagerul 1.000.000

Banatenii16 august 2017

Boala care face ravagii vara. Câte cazuri au fost descoperite în Timiș

Banatenii14 august 2017

VIDEO Ţiganii implicaţi în ultimul scandal cu topoare de la Lugoj sunt liberi să continue măcelul

Banatenii14 august 2017

FOTO Primăria Dumbrăviţa prezintă pixurile de 145 de lei bucata. Motivul pentru care au fost cumpărate

Banatenii14 august 2017

EXCLUSIV/VIDEO  Un nou conflict violent între ţiganii din Lugoj. BMW distrus cu toporul

Banatenii13 august 2017