Social

Gugulanii se plâng că sunt hăituiţi de polițiști şi nu sunt lăsaţi să-şi mai vândă țuica la “drumu mare”

Gugulanii se plâng că sunt hăituiţi de polițiști şi nu sunt lăsaţi să-şi mai vândă țuica la “drumu mare”

Autoliv

Banatenii

Locuitorii din zona Cornereva-Domașnea-Teregova  sunt cunoscuţi ca pomicultori şi crescători de animale, iar cine trece prin satele dintre Caransebeş şi Băile Herculane îi mai poate vedea uneori vânzând mere, pere şi diverse siropuri de fructe. Produsul forte pe care îl scot la vânzare este ţuica de Caraş, într-o multitudine de sortimente, care mai de care mai colorate. Îşi aleg ca loc de comerţ micile refugii de pe marginea Drumului European 70, care funcţionează ca parcări, în speranţa că vor reuşi să convigă şoferii aflaţi pe drum, să oprească şi să le cumpere produsele “made în Caraş-Severin”. Autorităţile interzic un astfel de comerţ, iar ţăranii sunt nemulţumiţi, pentru că de foarte multe ori au fost chiar amendaţi, şi nu înţeleg de ce nu sunt lăsaţi să facă comerţ “la drumu mare”, aşa cum făceau, bunicii şi părinţii lor.

“Aici la noi aşa era tradiţia. Toată lumea scotea în faţa casei sau venea la parcare, să vândă ce avea pe acasă. În ultimii ani, nu ne mai lasă să vindem. Ba vine poliţia şi ne amendează, ba vine fiscul şi ne amendează. Noi cum să mai trăim. Mie mi-au dat 500 de lei amendă”, spune Sorin, din Teregova, unul dintre cei care ];I v\nd produsele pe marginea drumului

Poliţiştii din Caraş spun că înţeleg tradiţia din zonă, dar în acelaşi timp arată că produsele agricole se pot vinde doar în spaţii special amenajate. “Au fost date trei sancţiuni contravenţionale, în zona Domaşnea, în valoare de 1.500 de lei. Au fost confiscaţi 12 litri de ţuică, iar încadrarea este Legea 12/1990, articolul 1- vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii judeţene sau prefecturi”, a declarat Cecilia Dănileţ, purtătoarea de cuvânt a IPJ Caraş-Severin.

Şeful unei asociaţii agricole din Caraş-Severin e de părere că adevărul e undeva pe la mijloc. Acesta spune că oamenii sunt comozi şi nici nu vreau să-şi facă un minim de documente ca să intre în legalitate. “Eu am două asociaţii şi am membri din toată ţara. Le-am propus celor din zonă să facem un depozit de legume, fructe şi cereale, ca să putem vinde la supermarketuri direct. Dar trebuia să contribuie fiecare. Însă când aud că trebuie să pună bani, deja nu mai vor.  Normal că vine poliţia şi le dă amendă, că vând în locuri în care nu au voie să vândă. Oamenii sunt comozi. Nu mai e ca pe vremuri. Trebui să ai un minim de documente: un certificat de producător, o autorizaţie pentru comerţul stradal şi aşa mai departe. Dacă ai astea şi eşti într-un loc stabilit pentru comerţ, nu îţi are nimeni treaba”, spune Romeo Petru Fratescu, de la Cooperativa Agricolă “Dor de muncă”.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Salbăticia naturii surprinsă în toată splendoarea. Video viral realizat în Munții Banatului

Banatenii22 iunie 2017

Un oraș din Banat rămâne o zi fără apă la robinete

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Jurnalista din Timișoara care realizează superbele reportaje „Izolați în România”: „Înțelepciunea lor vine de undeva de sus”

Daniel Dancea21 iunie 2017

Ciobanii din Caraș, în război cu braconierii. Le-au otrăvit câinii ca să poată împușca animalele sălbatice

Banatenii21 iunie 2017

Un român a inventat casa care se construiește în șase zile, cu mai puțini bani decât una normală

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

Banatenii20 iunie 2017

Aproape 100 de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate, în ultima săptămână, în Timiș

Banatenii19 iunie 2017

Mașină în flăcări pe un drum din Caraș-Severin. Autoturismul a luat foc după ce a fost implicat într-un accident

Banatenii19 iunie 2017

Un nou ștrand termal din Timiș atrage mii de turiști

Banatenii14 iunie 2017

De ce nu au început lucrările la magazinul Dedeman din Lugoj

Banatenii13 iunie 2017

Un băieţel de trei ani, din Banat, suferă de o boală ciudată care nu-l lasă să se dezvolte. Părinţii nu mai au bani să-i asigure tratamentul

Banatenii13 iunie 2017

Aeroportul de lângă Lugoj, cu două avioane restaurant, unde poți să comanzi mititei și cartofi prăjiți

Banatenii12 iunie 2017