Inchiriere spatii Lugoj

Social

Gugulanii se plâng că sunt hăituiţi de polițiști şi nu sunt lăsaţi să-şi mai vândă țuica la “drumu mare”

Gugulanii se plâng că sunt hăituiţi de polițiști şi nu sunt lăsaţi să-şi mai vândă țuica la “drumu mare”

Autoliv

Banatenii

Locuitorii din zona Cornereva-Domașnea-Teregova  sunt cunoscuţi ca pomicultori şi crescători de animale, iar cine trece prin satele dintre Caransebeş şi Băile Herculane îi mai poate vedea uneori vânzând mere, pere şi diverse siropuri de fructe. Produsul forte pe care îl scot la vânzare este ţuica de Caraş, într-o multitudine de sortimente, care mai de care mai colorate. Îşi aleg ca loc de comerţ micile refugii de pe marginea Drumului European 70, care funcţionează ca parcări, în speranţa că vor reuşi să convigă şoferii aflaţi pe drum, să oprească şi să le cumpere produsele “made în Caraş-Severin”. Autorităţile interzic un astfel de comerţ, iar ţăranii sunt nemulţumiţi, pentru că de foarte multe ori au fost chiar amendaţi, şi nu înţeleg de ce nu sunt lăsaţi să facă comerţ “la drumu mare”, aşa cum făceau, bunicii şi părinţii lor.

“Aici la noi aşa era tradiţia. Toată lumea scotea în faţa casei sau venea la parcare, să vândă ce avea pe acasă. În ultimii ani, nu ne mai lasă să vindem. Ba vine poliţia şi ne amendează, ba vine fiscul şi ne amendează. Noi cum să mai trăim. Mie mi-au dat 500 de lei amendă”, spune Sorin, din Teregova, unul dintre cei care ];I v\nd produsele pe marginea drumului

Poliţiştii din Caraş spun că înţeleg tradiţia din zonă, dar în acelaşi timp arată că produsele agricole se pot vinde doar în spaţii special amenajate. “Au fost date trei sancţiuni contravenţionale, în zona Domaşnea, în valoare de 1.500 de lei. Au fost confiscaţi 12 litri de ţuică, iar încadrarea este Legea 12/1990, articolul 1- vânzarea ambulantă a oricăror mărfuri în alte locuri decât cele autorizate de primării, consilii judeţene sau prefecturi”, a declarat Cecilia Dănileţ, purtătoarea de cuvânt a IPJ Caraş-Severin.

Şeful unei asociaţii agricole din Caraş-Severin e de părere că adevărul e undeva pe la mijloc. Acesta spune că oamenii sunt comozi şi nici nu vreau să-şi facă un minim de documente ca să intre în legalitate. “Eu am două asociaţii şi am membri din toată ţara. Le-am propus celor din zonă să facem un depozit de legume, fructe şi cereale, ca să putem vinde la supermarketuri direct. Dar trebuia să contribuie fiecare. Însă când aud că trebuie să pună bani, deja nu mai vor.  Normal că vine poliţia şi le dă amendă, că vând în locuri în care nu au voie să vândă. Oamenii sunt comozi. Nu mai e ca pe vremuri. Trebui să ai un minim de documente: un certificat de producător, o autorizaţie pentru comerţul stradal şi aşa mai departe. Dacă ai astea şi eşti într-un loc stabilit pentru comerţ, nu îţi are nimeni treaba”, spune Romeo Petru Fratescu, de la Cooperativa Agricolă “Dor de muncă”.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017