Sport

Graba de a lăuda (P)

Graba de a lăuda (P)

Autoliv

Banatenii

Fotbalul românesc este într-o perioadă evidentă de declin financiar, care se răsfrânge în mod direct asupra spectacolului din teren, astfel că orice apariție pozitivă în acest peisaj este interpretată cu mult entuziasm de comentatori. Recenta partidă din Cupa României dintre Dinamo și Dinamo II a creat o stare de efervescență în mediul online, nu puțini fiind aceia care s-au grăbit să laude prestația puștilor pregătiți de Laurențiu Diniță, care au lăsat o impresie foarte bună în duelul cu „veteranii” lotului păstorit de Ioan Andone. Ultimii au câștigat în cele din urmă cu 2-1, însă copiii „satelitului” au fost cei care au primit onorurile.

Este adevarat că Dinamo II și-a apărat corect șansele, în ciuda speculațiilor că se va da la o parte pentru a-i face cale liberă echipei mari, însă acesta este un act de normalitate în fotbalul civilizat, nicidecum unul de eroism. Diniță a pregătit profesionist partida, iar elevii săi au încercat să interpreteze cât mai bine partitura pusă la cale cale de fostul atacant stelist. Și au făcut-o foarte bine, practicând un fotbal modern, cu puține atingeri și multă mișcare în teren. E normal să apreciem evoluția lor, însă a cădea în extaz că Denis Ciobotariu stă bine pe picioare în duelurile cu adversarii sau că Alexandru Dulca are apariții periculoase în careu este un pic cam mult.

Cei care pretind că se pricep la fenomen trebuie să judece aceste evoluții într-un context, care, de această dată nu i-a avantajat pe jucătorii de la Dinamo, pentru simplul motiv că această competiție nu este tratată serios de echipele mari, de la conducători, la antrenori și până la fotbaliști. Când vine vorba de cupe, indiferent de numele lor, antrenorii tind să-și menajeze jucătorii importanți, iar cei care intră știu că sunt titulari de conjunctură. Desigur, asta ar trebui să-i ambiționeze, dar în majoritatea cazurilor reacția este inversă. Iar când mai ai și un meci în familie, în care se presupune că cei mici nu te vor încurca, atunci motivația dispare aproape complet. Pe acest fond, puștii lui Diniță au părut că zburdă pe teren, însă de aici și până a-i vedea titulari incontestabili la echipa mare este o cale ceva mai lungă. Nu poți pune verdicte categorice după un meci jucat în contextul de mai sus, pentru că ar însemna să privești lucrurile dintr-o perspectivă îngustă. Mai mult, făcându-i eroi după un astfel de meci înseamnă să le creezi o imagine disproporționată despre valoarea lor jucătorilor înșiși, care pot fi ușor influențabili la această vârstă. Mult mai corect ar fi ca aceștia să fie felicitați pentru prestația lor, reamintindu-le însă că fotbalul înseamnă multe episoade de acest gen în definirea unui jucător.

Dinamo II a făcut un meci bun, ba chiar le-a dat emoții pasionaților de pariuri sportive care au mizat probabil pe victoria echipei mari, însă nu este cazul ca puștii lui Diniță să fie glorificați. Au suficient de mult timp înainte pentru a-și arăta talentul, care va ieși întotdeauna la suprafață dacă este dublat de o muncă asiduă la fiecare meci.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Sport

Înotători din Norvegia, la pregătire în Reșița. Sportivii sunt antrenați de o reșițeancă

Banatenii23 iunie 2017

De ce este bine sa ne creem conturi la mai multe case de pariuri

Banatenii22 iunie 2017

De ce se implică Nicolae Robu în transferurile de la Poli: „Eu am avut inițiativa creării acestei echipe”

Banatenii22 iunie 2017

Raliu în Banat! Între Nădrag și Fârdea se desfășoară “Cupa României la Automobilism – ACR-CNAK TIMIS 2017”

Banatenii21 iunie 2017

Piloţii de la Moto Extrem Lugoj, din nou pe podium în etapa de la Zărneşti

Alina Damian14 iunie 2017

Lugojeanul Ioan Ladanyi a fost eliminat de la Campionatul Mondial de Biliard

Banatenii14 iunie 2017

Medalie de argint pe echipe la Campionatul Naţional pentru gimnaştii lugojeni de la Clubul Sportiv Şcolar

Alina Damian12 iunie 2017

Turneu internațional de baschet la Lugoj, pentru old-boys

Banatenii9 iunie 2017

Lugojenii sunt așteptați să se înscrie la un campionat de bowling

Daniel Groza8 iunie 2017

Lugojeanul Ioan Ladanyi va participa din nou la Campionatul Mondial de biliard

Banatenii3 iunie 2017

Un lugojean în vârstă de 72 de ani este în premieră campion naţional la pescuit

Alina Damian30 mai 2017

Reprezentanţi ai zece sporturi se vor reuni pe platoul Casei de Cultură

Alina Damian26 mai 2017