Lugojeanul

Social

GEC Nera cere autorităților să verifice informațiile conform cărora personalul silvic care a participat la stingerea incendiului de pe Semenic a refuzat intervenția

GEC Nera cere autorităților să verifice informațiile conform cărora personalul silvic care a participat la stingerea incendiului de pe Semenic a refuzat intervenția

Autoliv

Banatenii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera transmis un comunicat de presă prin care face cunoscut că  a realizat în teren o  monitorizare a incendiului produs în data de 20 iulie a.c  în nordul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Suprafaţa incendiată este de cca 0,25 ha, este plasată în UP XII Molidu – ua 24, cu câteva sute de metri în dreapta traseului turistic Semenic – Gărâna şi aparţine  fondului forestier național administrat de RNP Romsilva.

Cei de la GEC Nera arată că suprafața tăiată, nu are regenerare naturală, pe ea nu au fost făcute plantații artificiale şi descopleșiri iar arborii groși tăiaţi sunt abandonați pe întreaga suprafață, parcă în aşteptarea unui alt incendiu. De altfel aproape întreg traseul turistic Semenic – Gărâna este compromis de exploatări de arbori.

Degradarea, risipa şi dispreţul faţă valorile patrimoniului natural sunt cuvintele cheie ale administrării realizate de angajații RNP Romsilva  încadraţi în structurile din subordine de la Ocolul Silvic Văliug şi de la Administraţia Parcului Semenic Cheile – Caraşului.

„Oricine vede dezastrul îşi poate pune întrebarea: unde au fost pădurarii de la ocolul silvic şi rangerii parcului care au atribuții de pază și supraveghere?

În puţinele locuri unde au fost făcute descopleșiri, conform informaţiilor furnizate de locanici acestea ar fi fost făcute exclusiv de zilieri iar aceştia ar putea fi chiar sursa incendiului din parcela UP Molidu precum şi din parcelele de la UP Cuca Gozna, reincendiată de mai multe ori, şi de la UP Murgilă despre care presa a relatat anterior detalii. Aceleaşi surse spun că personalul silvic care a participat la stingerea incendiului nu ar fi  avut echipament de protecția muncii și că majoritatea acestora ar fi stat la drum în loc să intervină.

ITM Caraş – Severin ar tebui să verifice toate angajările şi instructajul făcut pentru zilierii care fac descopleșirile şi dacă personalului silvic care a participat la stingerea incendiilor i-a fost realizat instructajul şi a avut echipament de protecția muncii.

ISU Caraş – Severin  ar  trebui să verifice daca personalul ocolului silvic şi personalul administrației parcului au avut dotarea corespunzătoare cu echipamente de intervenţie şi dacă au acționat pentru prevenirea și stingerea incendiului conform normativelor în vigoare.”

GEC Nera așteptă de la autorităţi clarificări cu privire la propriile informaţii colectate cu ocazia monitorizării incendiului de la UP Molidu şi în special cu privire la persoanele care au făcut descoplesiri în ziua incendiului

Conform acestor informaţii, în cadrul RNP Romsilva, ar exista deficiențe majore de ordin organizatoric, procedural, legal, de dotare și de instruire care par a fi cauza principală a incendiului şi ar fi trebuit să fie deja verificate  de către Corpul de Control al Ministerul Apelor şi Pădurilor în cadrul controlului efectuat privind incendiile de pe Semenic.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Proteste la Timișoara. Sindicatele scot oamenii în stradă

Banatenii20 octombrie 2017

În Timiș a fost inaugurată cea mai mare şi modernă seră din România

Banatenii20 octombrie 2017

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Banatenii18 octombrie 2017

Chestionar online pus la dispoziție de medicii timișoreni pentru persoanele interesate să își evalueze riscul de a face tromboză

Banatenii13 octombrie 2017

Trafic record la aeroportul din Timişoara. Peste 1,2 milioane de călători, în primele nouă luni

Banatenii11 octombrie 2017

Sezonul estival a adus la Aeroportul din Timişoara o creştere de 20% la numărul de pasageri pe cursele de vacanţă

Banatenii10 octombrie 2017

Percheziţii în Caraş-Severin şi Timiş, la căutătorii de comori

Banatenii10 octombrie 2017

Amenziile nu-i sperie pe consumatorii de alcool. Polițiștii le-au întocmit dosare penale pentru că au urcat băuți la volan

Banatenii9 octombrie 2017

Bandă de hoți, anihilată după o lovitură dată într-o casă din Timiș

Banatenii4 octombrie 2017

Medicii Spitalului Județean din Timișoara realizează încă două intervenții în premieră

Banatenii3 octombrie 2017

Timișoara, în topul orașelor care oferă locuri de muncă pentru studenți. Oferta s-a dublat față de anul trecut

Banatenii3 octombrie 2017

CAMPANIE Sute de câini, sterilizați într-o singură săptămână la Reșița

Banatenii27 septembrie 2017