Inchiriere spatii Lugoj

Social

GEC Nera cere autorităților să verifice informațiile conform cărora personalul silvic care a participat la stingerea incendiului de pe Semenic a refuzat intervenția

GEC Nera cere autorităților să verifice informațiile conform cărora personalul silvic care a participat la stingerea incendiului de pe Semenic a refuzat intervenția

Autoliv

Banatenii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera transmis un comunicat de presă prin care face cunoscut că  a realizat în teren o  monitorizare a incendiului produs în data de 20 iulie a.c  în nordul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Suprafaţa incendiată este de cca 0,25 ha, este plasată în UP XII Molidu – ua 24, cu câteva sute de metri în dreapta traseului turistic Semenic – Gărâna şi aparţine  fondului forestier național administrat de RNP Romsilva.

Cei de la GEC Nera arată că suprafața tăiată, nu are regenerare naturală, pe ea nu au fost făcute plantații artificiale şi descopleșiri iar arborii groși tăiaţi sunt abandonați pe întreaga suprafață, parcă în aşteptarea unui alt incendiu. De altfel aproape întreg traseul turistic Semenic – Gărâna este compromis de exploatări de arbori.

Degradarea, risipa şi dispreţul faţă valorile patrimoniului natural sunt cuvintele cheie ale administrării realizate de angajații RNP Romsilva  încadraţi în structurile din subordine de la Ocolul Silvic Văliug şi de la Administraţia Parcului Semenic Cheile – Caraşului.

„Oricine vede dezastrul îşi poate pune întrebarea: unde au fost pădurarii de la ocolul silvic şi rangerii parcului care au atribuții de pază și supraveghere?

În puţinele locuri unde au fost făcute descopleșiri, conform informaţiilor furnizate de locanici acestea ar fi fost făcute exclusiv de zilieri iar aceştia ar putea fi chiar sursa incendiului din parcela UP Molidu precum şi din parcelele de la UP Cuca Gozna, reincendiată de mai multe ori, şi de la UP Murgilă despre care presa a relatat anterior detalii. Aceleaşi surse spun că personalul silvic care a participat la stingerea incendiului nu ar fi  avut echipament de protecția muncii și că majoritatea acestora ar fi stat la drum în loc să intervină.

ITM Caraş – Severin ar tebui să verifice toate angajările şi instructajul făcut pentru zilierii care fac descopleșirile şi dacă personalului silvic care a participat la stingerea incendiilor i-a fost realizat instructajul şi a avut echipament de protecția muncii.

ISU Caraş – Severin  ar  trebui să verifice daca personalul ocolului silvic şi personalul administrației parcului au avut dotarea corespunzătoare cu echipamente de intervenţie şi dacă au acționat pentru prevenirea și stingerea incendiului conform normativelor în vigoare.”

GEC Nera așteptă de la autorităţi clarificări cu privire la propriile informaţii colectate cu ocazia monitorizării incendiului de la UP Molidu şi în special cu privire la persoanele care au făcut descoplesiri în ziua incendiului

Conform acestor informaţii, în cadrul RNP Romsilva, ar exista deficiențe majore de ordin organizatoric, procedural, legal, de dotare și de instruire care par a fi cauza principală a incendiului şi ar fi trebuit să fie deja verificate  de către Corpul de Control al Ministerul Apelor şi Pădurilor în cadrul controlului efectuat privind incendiile de pe Semenic.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017