Actualitate

GEC Nera acuză din nou tăieri ilegale de pădure într-o zonă de protecţie integrală din Caraş-Severin

GEC Nera acuză din nou tăieri ilegale de pădure într-o zonă de protecţie integrală din Caraş-Severin

Autoliv

Banatenii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit,  atrimis un comunicat de presă prin care  anunţă că a solicitat Comisariatului Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu,  Gărzii Forestiere Timişoara şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş – Severin un punct de vedere în legătură tăierile ilegale de arbori care s-au făcut în Aria Specială de Protecţie Avifaunistică (ASPA) Divici – Pojejena, cu amploarea cea mai mare în stânga  pârâului Radimna  în vecinătatea podului de pe şoseaua DN57A peste acest pârâu.

ASPA Divici – Pojejena este zonă de protecţie integrală aparţinând Parcului Natural Porţile de Fier a cărui perimetru a fost precizat prin Planul de Management al Parcului.

„Deşi suntem într-o zonă de protecţie integrală din parc, Comisariatul Judeţean Caraş – Severin al Gărzii Naţionale de Mediu a pasat responsabilitatea răspunsului Gărzii Forestiere Timişoara. În final un raspuns către GEC Nera a fost oferit doar de Garda Forestieră Timişoara iar în răspuns se spune că au fost identificate două cioate pe terenuri aparţinând unor propietari privaţi şi s-a cerut sprijin Primăriei Pojejena pentru identificarea propietarilor.

În primul rând este vorba de cel puţin treizeci de  cioate şi o cantitate mare de PET-uri aşa cum se vede din imaginile ataşate comunicatului de presă  care au fost realizate la începutul lunii martie 2017.

În al doilea rând nu se pomneşte nimic de vinovăţia principală în acest caz şi anume cea a  RNP Romsilva care, prin intermediul administraţiei parcului din subordinea sa, este responsabilă de realizarea activităţilor de protecţie şi conservare a naturii în zonele de protecţie integrală.

În al treilea rând, dacă este vorba de propietari privaţi ai terenurilor pe care s-au produs tăierile, nimeni dintre aceştia nu a încheiat cu cineva vreun protocol de administrare în baza Legii Ariilor Naturale Protejate a terenurilor proprii incluse în parc şi nu a primit până în prezent nici o compensaţie pentru restricţionarea dreptului de folosinţă în urma includerii terenurilor într-o zonă de protecţie integrală. Până la apariţia de reglementări care să lămurească acest aspect Administraţia PN Porţile de Fier  rămâne responsabilul de facto şi de jure a activităţilor de protecţie şi conservare a naturii pe aceste terenuri”, se arată în comunicatul celor de la Gec Nera.

Activiiştii de la GEC Nera solicită intervenţi ministerului pentru a opri neregulile despre care aceştia susţint că Romsilva le girează.

„Poate RNP Romsilva, în interiorul căreia funcţionează administraţia PN Poarţile de Fier,  va spune că este un mizilic la cât a aprobat să se taie în parcurile naţionale Domogled – Valea Cernei sau Semenic – Cheile Caraşului. Nu trebuie uitat însă că PN Porţile de Fier este parte a Convenţiei  Internaţionale de la Ramsar şi a reţelei europene Natura 2000 prin zonele umede de pe malul Dunării de genul ASPA Divici – Pojejena. Acest caz, alături de depozitarea de gunoaie şi poluarea cu praf de deşeuri miniere a rezervaţiei Ostrovul Moldova Veche precum şi de cantităţile mari de PET-uri aduse de râul Nera în rezervaţia Balta Nera – Dunăre, incluse deasemenea în parc, ar putea creea statului român probleme în cadrul acestor două organisme internaţionale.

Solicităm intervenţia Ministerului Mediului şi a Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru a stopa dispreţul cu care RNP Romsilva tratatează PN Porţile de Fier din subordine precum şi pentru a stopa superficialitatea cu care acţionează autorităţile cu responsabilităţi directe în combaterea agresiunilor împotriva acestui parc”, susţin cei de la Gec Nera.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

VIDEO Primăria Lugoj a instalat camere să-i prindă pe cei care aruncă gunoaie, însă i-a filmat pe cei care se “iubesc în boscheți”

Banatenii16 august 2017

Aeroportul Internaţional Timişoara sărbătoreşte pasagerul 1.000.000

Banatenii16 august 2017

Boala care face ravagii vara. Câte cazuri au fost descoperite în Timiș

Banatenii14 august 2017

VIDEO Ţiganii implicaţi în ultimul scandal cu topoare de la Lugoj sunt liberi să continue măcelul

Banatenii14 august 2017

FOTO Primăria Dumbrăviţa prezintă pixurile de 145 de lei bucata. Motivul pentru care au fost cumpărate

Banatenii14 august 2017

EXCLUSIV/VIDEO  Un nou conflict violent între ţiganii din Lugoj. BMW distrus cu toporul

Banatenii13 august 2017

“Ziua diasporei” de la Reșița se încheie cu concertele trupelor Taxi și Vunk

Banatenii10 august 2017

Drumuri blocate în șase județe din vestul țării. Mașinile cu masă de peste 30 de tone sunt trase pe dreapta

Banatenii10 august 2017
biciclete

Moreno, Samir și Alisabetei, judecați pentru furt de biciclete

Banatenii9 august 2017

Organele unei timişorence de numai 20 de ani, aflată în moarte cerebrală, vor salva alte vieţi. Familia şi-a dat consinţământul să fie prevelate

Banatenii9 august 2017

Un hoţ s-a bucurat că a dat lovitura, după ce a furat 90.000 de lei şi mai multe bijuterii dintr-o rulotă. A fost prins a două zi!

Banatenii8 august 2017

Jumătate dintre studenţii de anul întâi de la Universitatea de Vest Timişoara, învaţă „cu taxă”. Rectorul UVT: „Este o performanţă”

Banatenii4 august 2017