Inchiriere spatii Lugoj

Social

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Autoliv

Banatenii

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, a realizat o monitorizare a tăierilor de arbori de pe traseul Valea Topliţei situată în apropiere de zona Comarnic pe un domeniu administrat de RNP Romsilva.

Pe acest traseu o porţiune de circa 50 ha este tăiată la ras deşi locul tăierilor este plasat în Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului. Aici s-a degradat grav ecosistemul forestier care ar trebui să fie protejat ca urmare a prevederilor Legii Ariilor Naturale Protejate. În acelaşi timp zona este un habitat aparţinând unui sit Natura 2000 din Reţeaua Europeană a Ariilor Naturale Protejate.

“În aceste condiţii orice justificari de legalitate a tăierilor din partea RNP Romsilva nu pot să susţină ideia că o taiere la ras de 50 ha este o masură de conservare compatibilă cu scopul unui parc naţional.

Aparent exista tendinţa ca atunci când pădurile din Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului nu sunt devastate de incendii, aşa cum s-a întâmplat în vara acestui an, ele să fie date în exploatare de către RNP Romsilva unor agenţi economici lacomi care le fac să dispară bucată cu bucată.

Cât despre legalitatea tăierilor, invocată de fiecare dată de RNP Romsilva în asemenea cazuri, trebuie spus că această „legalitate” este raportată la lipsa unui plan de management aprobat de Ministerul Mediului pentru Parcul Naţional Semenic Cheile – Caraşului. Acest  document ar trebui să pună în aplicare, în mod coerent şi la nivelul anului 2017, Legea Ariilor Naturale Protejate în perimetrul parcului.

Ca şi în cazul altor parcuri naţionale, Administraţia Parcului Naţional Semenic – Cheile Caraşului este o structură în subordinea RNP Romsilva motiv pentru care nu este greu de înţeles unde este conflictul de interese şi cine pune „tălpi” promovării şi aprobării unui plan de management la 13 după înfiinţarea administraţiei acestui parc.

În lipsa planului de management, amenajamentul silvic privind tăierile de arbori în perimetrul parcului se intocmeşte în baza unor reglementări anacronice din perioada în care România nu era ţară membră a Uniunii Europene.

GEC Nera solicită public Ministerului Mediului să facă demersurile necesare pentru a  impune cât mai urgent un plan de management pentru Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului în vederea normalizării activităţilor antropice din perimetrul  parcului în conformitate cu legislaţia internă şi Aquis-ul Comunitar al Uniunii Europene”, se arată în comunicatul de presă trimis de GEC Nera.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017

Casa de Pensii Timiș distribuie bilete de tratament pentru pensionari. Vezi în ce stațiuni!

Banatenii14 noiembrie 2017

Lista securiștilor care au ridicat arme și au tras în timișoreni în decembrie 1989

Banatenii9 noiembrie 2017

Românii din străinătate, luați în vizor de ANAF. Pot să primească amenzi

Banatenii7 noiembrie 2017

“Ajungeam să fac 24-26 de milioane pe zi. O partidă de sex era cam două milioane”

Daniel Groza7 noiembrie 2017

Peste 1.8 milioane de români își caută un loc de muncă în magazine și depozite

Banatenii26 octombrie 2017

Imigranţi, angajaţi ilegal la fast food-uri din Timişoara

Banatenii26 octombrie 2017

Cum poți deveni unul dintre cei 300 de viitori pompieri salvatori! ISU Caraș-Severin așteaptă candidați

Banatenii25 octombrie 2017

Şoarecii nasc şi ei la Maternitatea „Odobescu” din Timişoara

Banatenii25 octombrie 2017