Inchiriere spatii Lugoj

Social

GASTRONOMIE – Cea mai ciudată dulceaţă, pe care o face un bucătar din Banat, are două ingrediente inedite

GASTRONOMIE – Cea mai ciudată dulceaţă, pe care o face un bucătar din Banat, are două ingrediente inedite

Autoliv

Banatenii

Cunoscutul bucătar bănăţean, Uica Mihai spune că dulceaţa de ceapă cu must de struguri e preferata sa. “Mă înebunesc după dulceaţa asta şi suport cicăleala Nemţoaicei(n.r. soţiei) atunci când o fabrichez, fiindcă ea pufneşte pe nări ca o balauroaică sadea, imputându-mi că îi împut casa cu miros de ceapă şi îi impregnez covoarele cu aroma aia pentru ea insuportabilă. Şi zic, îi suport cicăleala şi o ignor ca să se aprindă şi mai mult, fiindcă nebunia asta fiartă în tuciul cel de fontă, are valenţe de apă vie, panaceu universal şi viagra la un loc. Îmi place iarna să îmi ung o felie de pâine prăjită în cuptor, cu mult unt sărat de oaie, iar deasupra să presur zdrumicături de telemea şi să fac o cuvertură de dulceaţă din asta. Colosal ce tulbură simţurile şi se potriveşte cu vinul fiert de la gura sobei, ca nimic altceva”, povesteşte Uica Mihai, care a dezvăluit pentru cititorii ziarului Adevărul, reţeta ciudatei dulceţi.

REŢETĂ

Curăţă şi taie solzişori cinci kilograme de ceapă roşie, dar musai să fie din soiul eşalotă, adică ceapa alungită, cu foi dure şi miezul rozaliu. Iar ceapa asta tăiată, acoper-o cu apă şi cuburi de gheaţă ca să stea cinci minute acolo şi să ajungă temperatura ei la zero grade şi să devină casantă.

Acum o arunci repede bine stoarsă în cratiţa de făcut dulceaţă, unde ai încins cincizeci de grame de ulei de măsline şi cincizeci de grame de ulei de seminţe de strugure, care se găseşte acum în toate marketurile cu pretenţii. Căleşte ceapa numai un pic amestecând încontinuu şi când nu mai sfârâie, semn că ai evaporat lichidul, toarnă deasupra mustul pe care de dinainte l-ai preparat astfel: pui să fiarbă pe îndelete 3 litri de must de struguri roşii cât mai dulci, proaspăt stors şi strecurat de două ori şi îl laşi să scadă pe foc mic până obţii un litru de lichid gros şi omogen.

Acest must fiert, turnat peste ceapă uşor călită, mai primeşte zeama de la o portocală şi două lămâi, două kilograme de zahăr, cinci cuişoare, un sfert de baton de scorţişoară, douăzeci de boabe de piper şi o crenguţă mică de rozmarin.

Şi să fiarbă dulceaţa pe îndelete, amestecată din răstimp pe foc moale, până se leagă pe farfuria răcită în frigider. E vremea să o mai stropiţi cu puţin ulei din seminţe de struguri şi să o puneţi fierbinte în borcane sterilizate.

FOTO bzv.ro

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017

Casa de Pensii Timiș distribuie bilete de tratament pentru pensionari. Vezi în ce stațiuni!

Banatenii14 noiembrie 2017

Lista securiștilor care au ridicat arme și au tras în timișoreni în decembrie 1989

Banatenii9 noiembrie 2017

Românii din străinătate, luați în vizor de ANAF. Pot să primească amenzi

Banatenii7 noiembrie 2017

“Ajungeam să fac 24-26 de milioane pe zi. O partidă de sex era cam două milioane”

Daniel Groza7 noiembrie 2017

Peste 1.8 milioane de români își caută un loc de muncă în magazine și depozite

Banatenii26 octombrie 2017

Imigranţi, angajaţi ilegal la fast food-uri din Timişoara

Banatenii26 octombrie 2017

Cum poți deveni unul dintre cei 300 de viitori pompieri salvatori! ISU Caraș-Severin așteaptă candidați

Banatenii25 octombrie 2017

Şoarecii nasc şi ei la Maternitatea „Odobescu” din Timişoara

Banatenii25 octombrie 2017