Administrație

FOTO! Sute de cabluri spânzură prin centrul Lugojului! Tubulatura subterană, soluția pentru Lugoj?

FOTO! Sute de cabluri spânzură prin centrul Lugojului! Tubulatura subterană, soluția pentru Lugoj?

Autoliv

De ani de zile, străzile Lugojului sunt parcă legate între ele cu sute de kilometri de fire negre, iar din loc în loc, pe câte un stâlp putem ”admira” rotocoale îngrămădite, pregătite de furnizorii de servicii pentru anii ce urmează. Toate acestea se petrec fără ca vreodată în istoria ei Primăria Lugoj să intervină cel puțin pentru aspectul străzilor.

Ultima dată Cetățeanul a tratat subiectul în luna octombrie 2015, când un cablu spânzura la doar 1 metru de pământ pe strada Bucegi timp de săptămâni în șir fără ca nimeni să ia vreo măsură.

În aceste zile, istoria se repetă pe același tronson central, în parcarea de vizavi de Hotelul Dacia. Cablul este detensionat de la unul din stâlpi și atârnă peste mașini.cabluri 7 1

Primăria a pierdut lupta cu cabliștii

Primăria se declară legată de mâini în privința stâlpilor, aceștia fiind în proprietatea Enel, cu care operatorii au un contract de utilizare a spațiului de pe stâlp. De aici încolo, fiecare operator își permite să instaleze ce dorește și când poftește pe domeniul public fără să fie deranjat.

Cele mai multe cabluri legate circular pe stâlpi sunt în proprietatea fostului Romtelecom. Multe dintre cablurile care atârnă sau sunt legate între stâlpi nici nu-și mai găsesc utilitatea, deoarece în ultimii ani sute, poate chiar mii de abonați din Lugoj au renunțat la serviciile de telefonie fixă. Compania nu a procedat însă la înlăturarea cablurilor nefolosite de pe străzi. Altele sunt ale furnizorilor de internet și cablu TV.

Criticați de Curtea de Conturi

În urma unui control derulat în lunile mai-iunie anul acesta la Primăria Lugoj, Curtea de Conturi a criticat lipsa de reacție a instituției în aplicarea legii care stabilește modalitățile de montare a cablurilor electronice în oraș și taxarea firmelor care monteaza astfel de echipamente pe domeniul public.

Conform auditorilor, Primăria nu a procedat niciodată la: ”inventarierea operatorilor/furnizorilor de rețele de comunicații electromnice și efectuarea de campanii de conștientizare a operatorilor la obligațiile ce le revin conform Legii 154/2012”.

În acest sens Primăria este obligată să stabilească un contract-cadru pentru accesul pe proprietăți și încheierea de astfel de contracte, să stabilească tarife pentru accesul pe proprietatea publică, să inventariere operatorii și sesizarea ANCOM (autoritatea de specialitate) cu privire la asigurarea asistenței tehnice necesare.

Ne-am interesat ce modalități are administrația în prezent de a ține în frâu dezvoltarea haotică a rețelelor de cabluri din oraș. Totul se rezumă la un viitor nedefinit. ”În această perioadă se pregătește elaborarea unui regulament care să stabilească obligațiile operatorilor de cabluri privind accesul pe proprietatea publică și aplicarea unor tarife pentru accesul pe proprietatea publică, conform legislației în vigoare”, a declarat Angelica Rus, purtător de cuvânt al Primăriai Lugoj.

Tubulatură subterană pentru rețelele electernice

Dar regulamentul nu va rezolva situația cablurilor care atârnă pe străzi. Soluția ar fi o tubulatură subterană în care să se introducă toate rețelele de date electronice. Acțiunea este încurajată și de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). ”Se poate ca primăria să oblige toți furnizorii să își introducă în subteran rețelele e comunicații”, arată instituția.

În cei aproape opt ani de mandat, primarul Francisc Boldea nu a pus niciodată problema înfințării unei astfel de infrastruturi sau a obligării furnizorilor de date să o facă pe cheltuiala proprie. Totuși, odată realizat un astfel de proiect, nu ar mai exista niciun cablu pe stâlpi și între stâlpi. Edilul nu a putut fi contactat pentru a ne spune ce viziune are pentru viitor.

Spre exemplu, la Cluj o firmă s-a asociat cu consiliul local. Proiectul ”Duct City” presupune realizarea unei reţele de canalizaţie pentru cablurile de telecomunicaţii, de aproximativ 600 km. La Timișoara, o hotărâre a Consiliului Local obligă toți operatorii să-și introducă în pământ rețelele, primarul Robu amenințând acum câteva luni că va pune angajații să taie de pe stâlpi toate cablurile lăsate ilegal.

Instrumentul cel mai la îndemână pe care Primăria l-ar avea în prezent pentru a ține în frâu ”cabliștii” ar fi verificarea autorizațiilor de construcție pentru fiecare fir amplasat pe teritoriul municipiului. ”Din perspectiva legalității, administrația publică locală ar trebui să verifice dacă rețelele asigură siguranța cetățeanului în măsura în care există sau nu o autorizație de construcție pentru cablurile montate”, mai arată reprezentanții ANCOM. Până în prezent însă nu s-a efectuat vreo verificare în teren.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. lugojan

    23 ianuarie 2016 at 11:07

    ce conteaza suntem oras european

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

S-au stabilit firmele care adună gunoiul în Timiș, în următorii cinci ani. La Lugoj și Buziaș, tariful va fi mai mare decât la Timișoara

Banatenii16 august 2017

Lugojul rămâne fără apă. Meridian face lucrări la magistrala orașului

Banatenii16 august 2017

Pasajul „Jiul” din Timișoara se închide până în septembrie

Banatenii11 august 2017

Cum își schimbă Fiscul din Timiș programul de lucru în perioada următoare

Banatenii11 august 2017

VIDEO Penalități și rezilieri parțiale pentru constructorii autostrăzii Lugoj-Deva. Cu ce l-au supărat pe ministru

Banatenii11 august 2017

Primăria Dumbrăvița a cumpărat 20 de pixuri cu 145 de lei bucata

Banatenii10 august 2017

Serviciile de Evidența Persoanelor și Starea Civilă din Lugoj se mută în sediu nou. Din aceeași locație se vor elibera și pașapoartele

Banatenii9 august 2017

Locomotivele de epocă de la Reșița sunt mâncate de rugină. De ce nu pot fi reabilitate

Banatenii9 august 2017

Primarul Sorin Munteanu cere sprijinul locuitorilor: Colonada de la Buziaş, recent reabilitată, a fost vandalizată!

Banatenii4 august 2017

CNAIR trimite dronele să supravegheze șantierele autostrăzilor din România. Imaginile vor putea fi văzute de toată lumea

Banatenii2 august 2017

Reșițenii vor fi alarmați în fiecare lună. IGSU face exerciții publice

Banatenii1 august 2017

Avertisment în Timiș, din cauza caniculei! Aquatim cere limitarea consumului de apă

Banatenii1 august 2017