Educație

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

[FOTO] Jale într-un liceu din Lugoj! Elevii fac orele alături de şobolani, fără curent electric, toalete sau table

Autoliv

Deşi Primăria le-a promis condiţii decente şi săli de clasă moderne ani la rândul, mai mulţi elevi ai claselor de profesională de la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj au trimis la adresa redacţiei Cetăţeanul fotografii cu sălile de clasă în care învaţă. Tinerii le-au catalogat drept insalubre, spunând că sunt nevoiţi să înveţe în condiţii inumane, procesul educaţional fiind aproape imposibil de împlinit. Tinerii care învaţă în atelierul de la fosta fabrică de lapte de pe Xenopol nu au tablă, curent electric sau grupuri sanitare, nu de puţine ori fiind acompaniaţi la ore de rozătoare.

„Suntem elevi în clasa a 10-a la profesională la Vlaicu. Suntem obligați să stăm în aceste condiții, fără tablă, curent, caldură, nimic nimic, condiții inumane. Atelierul în care suntem înlocuieşte practic sala de clasă, dar nu este amenajat şi suntem mai multe clase, câte 15 elevi pe clasă. Am văzut şi şobolani, igiena este zero, nu avem grup sanitar”, povesteşte unul dintre elevii care învaţă la Vlaicu.

În luna mai a anului trecut, Consiliul Local aproba transmiterea în folosinţă gratuită Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” Lugoj a imobilului situat pe strada A. D. Xenopol, la numărul 5. La 1 iulie, firma Autoliv a reabilitat una dintre încăperile fostei fabrici, pe care a transformat-o într-un atelier în toată regula, cu echipamente funcţionale, curat şi numai bun de utilizat. Din nefericire pentru elevi însă, partea care ţinea de şcoală, adică restul încăperilor nu au fost pregătite pentru noul an şcolar.

„Anul trecut am terminat reabilitarea, pentru că era jale, pereţii erau toţi uzi, acoperişul era picat, am reuşit să refacem acoperişul, să tencuim totul, doar că pentru instalaţia sanitară nu am avut, constructorii erau doar pe partea de construcţie, nu şi de instalaţii electrice la acea vreme”, a explicat Cristian Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu” din Lugoj.

Primăria a alocat 120.000 de lei pentru Liceul Vlaicu, pentru reparaţiile de peste vară. În sumă intra şi reparaţia atelierelor de pe Xenopol, pentru şcoala profesională, însă acestea sunt neîncepute din cauză că angajatul pe postul de contabil al liceului nu a ştiut să îşi facă un cont pe site-ul sistemului electronic de achiziţii publice.

„Achiziţiile se fac prin SEAP, dar contabilul nostru nu a reuşit să îşi facă un cont pe SEAP, de asta nu am putut achiziţiona materialele pentru instalaţii. (… ) Avem contul de o săptămână pe SEAP, doar că au venit nişte instrucţiuni despre ce avem voie să cumpărăm şi ce nu avem voie să cumpărăm şi peste 60% dintre achiziţii trebuie făcut prin sistemul acesta electronic. Ne-a blocat pentru că a mers foarte greu realizarea contului respectiv. Până a venit semnătura electronică, a mai durat două săptămâni, acum le avem pe toate, urmează să intrăm pe SEAP să vedem, când ne depunem oferta, dacă vine vreo firmă care să ne ajute. Dacă nu, am înţeles că se poate apoi şi prin achiziţie directă. Banii îi avem, doar că nu îi putem folosi”, a mai explicat directorul de la Vlaicu.

Acesta spune că liceul pe care îl conduce a cerut de ani buni mutarea claselor de profesională, cu tot mai puţini elevi de la an la an, de la parterul internatului Colegiului „Branişte”, în clădirea de pe Xenopol. Gogu şi-a motivat cerinţa dând exemplu disputa dintre cele două licee, care îşi aruncau unul altuia acuze ori de câte ori în curtea colegiului de pe Gheorghe Doja avea loc câte un incident, conducerea brăniştenilor spunând că elevii de la profesională ar fi de vină pentru scandalurile sau bătăile ce aveau loc în incinta şcolii.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. mirel

  14 septembrie 2016 at 15:31

  Daca contabilul nu a stiut sa faca contu de ce nu a facut d-l director sau d-na directoare,ei nu au raspuns de banii astia?Nu mai ma duc la scoala pina nu se face curat!

 2. cami

  14 septembrie 2016 at 22:34

  Extraordinar,invatamint lugojan in secolul XXI!

 3. doctore

  16 septembrie 2016 at 15:47

  Directore trezestete,cum sa te mai duci la concurs cind nu ai reusit sa igenizezi scoala peste vara . te maninca sobolanii pe tine si pe profesorii de acolo si gindesti sa participi la concurs

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Educație

Un colegiu din Lugoj primeşte 70.000 de euro pentru activităţi care să ducă la creşterea promovabilităţii la Bacalaureat

Banatenii8 august 2017

Copiii din centrele de plasament din Caraş Severin, în excursii la mai multe obiective din ţară

Banatenii27 iulie 2017

Peste 100 de percheziții la profesori și studenți din cadrul a două universități din vestul ţării

Banatenii26 iulie 2017

În Timiş şi Caraş-Severin sunt zeci de posturi de directori la şcoli, pentru care nu s-a înscris nimeni la concurs

Banatenii12 iulie 2017

Cum vrea Universitatea de Vest din Timişoara să atragă studenţi din Oltenia

Banatenii7 iulie 2017

Colegiul “Brediceanu” din Lugoj, cele mai mari note din Timiş la Bacalaureat. Singurul liceu cu trei elevi în Top 10

Banatenii5 iulie 2017

O elevă din Lugoj a obţinut la Bac cea de-a doua medie din Timiş. A fost acceptată deja la trei universităţi din Olanda

Banatenii5 iulie 2017

Visul singurei eleve din Banat cu 10 la BAC. Vrea să devină medic chirurg

Banatenii5 iulie 2017

S-au afişat rezultatele la Bacalaureat 2017, în Timiş şi Caraş-Severin. Ce note au obţinut elevii din Banat la bac

Banatenii5 iulie 2017

Elevii unui colegiu din Lugoj nu mai vor să se lase intimidaţi!„Stop bullying-ului – Spune Nu intimidării”

Banatenii3 iulie 2017

Elevii de la Colegiu “Brediceanu” s-au întors cu multe premii de la un concurs de matematică în limbi moderne

Banatenii28 iunie 2017

Prima probă scrisă la Bacalaureat . 7.600 de elevi din Timiș și Caraș-Severin sunt așteptați astăzi în sălile de examen

Banatenii26 iunie 2017