Cultură

Festivalul Internațional Coral „Ion Vidu” începe cu „Ziua George Enescu”

Festivalul Internațional Coral „Ion Vidu” începe cu „Ziua George Enescu”

Autoliv

De mai bine de 45 de ani, personalitatea marelui compozitor şi dirijor Ion Vidu este omagiată, la Lugoj, cu prilejul festivalului coral care îi poartă numele. Cea de a XXII-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Ion Vidu” se va desfășura în perioada 08 – 10 iulie, evenimentul fiind organizat de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Lugoj. Începând cu anul 1970, bienal, festivalul s-a bucurat de prezenţa a numeroase şi valoroase formații corale din Franţa, Italia, Germania, Grecia, Ungaria, Serbia, Japonia şi România. La ediţia din acest sunt invitate două coruri din străinătate, Corul ,,Philarmonia, din Xylokastro – Grecia și Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” din Makó – Ungaria. Pe lângă acestea vor participa Corul Bărbătesc al Bisericii Baptiste ,,Harul” din Lugoj, Corul Mixt ,,Bunavestire” din Deva și gazda festivalului, Corul ,,Ion Vidu”.

Vineri, 8 iulie, în prima zi a festivalului, se va desfăşura ediţia a III-a a „Zilei George Enescu”: ,,Pe urmele lui Enescu. Lugoj – Caransebeș – Oravița”. Proiectul (conceput a avea caracter bienal) îşi propune refacerea traseului concertistic al lui George Enescu în Banat unde a concertat între anii 1912 și 1943: la Lugoj (10 concerte, între 1912 – primul concert în Banat – şi 1943). Sâmbătă, 9 iulie, protagoniștii proiectului vor poposi la Caransebeș, apoi la Oravița. La Lugoj manifestarea va cuprinde, de la ora 17.30, în Sala de Consiliu a Teatrului Municipal, colocviul, expoziția documentară și lansarea cărții ,,George Enescu. Consonanțe bănățene”, de Constantin T. Stan, la care vor fi prezenţi invitaţi de prestigiu din domeniul muzical (prof. univ. dr. Elena Chircev, prof. univ. dr. Dumitru Jompan, conf. univ. dr. Ioan Fernbach, lect. univ. dr. Simona Negru, lect. univ. dr. Silviana-Ana Cârdu, Monica Isăcescu, Simona Stoița și Simion Dănilă), moderatori fiind prof. dr. Mihaela Tomescu și prof. dr. Constantin-Tufan Stan. De la ora 19.00, pe scena Teatrului Municipal va fi prezentat un Concert Medalion “George Enescu”, la care vor participa solişti instrumentişti din București, Timişoara şi Lugoj.

Sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19.00, pe scena Teatrului se va desfășura Gala de Concerte a corurilor invitate în festival. Invitați de onoare vor fi maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România și prof. Alina Pârvulescu, secretar general al aceleiași asociații.

Duminică, 10 iulie, de la ora 12.00, vor avea loc două concerte de muzică religioasă. Corul ,,Philarmonia” va cânta în Catedrala Ortodoxă ,,Învierea Domnului”, iar Corul Mixt ,,dr. Mihálka György” va susține un concert în Biserica Romano-Catolică.

Intrarea la toate evenimentele din cadrul festivalului va fi liberă.

afis ion vidu 2016

afis ion vidu 2016

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Mai multe în Cultură

Şcoală de vară în Timiş, pentru studierea Holocaustului. Printre participanţi se află şi doi supravieţuitori

Banatenii24 iulie 2017

Semenic FestRock continuă şi în acest weekend. „Trenul Pierdut” se poate prinde în Poiana Lupului

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

Banatenii19 iulie 2017

A murit actorul care a primit “Oscar”, pentru rolul în care l-a interpretat pe bănăţeanul Bela Lugosi

Banatenii17 iulie 2017

Trupa CARGO urcă în premiera pe scena de La Capiţe, din Timişoara

Banatenii15 iulie 2017

Trupa „Timpuri Noi” deschide SemenicFest Rock de la Gărâna

Daniel Groza15 iulie 2017

Caransebeş, oraşul românesc cu cele mai multe sculpturi monumentale din Europa, realizate de artişti din întreaga lume

Banatenii10 iulie 2017

Amintiri dureroase! Cum au suportat copiii bănăţenilor deportarea în Bărăgan

Banatenii3 iulie 2017

Final de stagiune la Teatrul Naţional Timişoara, cu Rambuku de Jon Fosse

Daniel Groza3 iulie 2017

Baroque||Urban, ediția a II-a, aduce la Timișoara uimitoarele sculpturi ale artistului Virgilius Moldovan

Banatenii28 iunie 2017

Timișoara se pregătește pentru cinci zile de spectacol, cu ansambluri folclorice din 12 țări

Banatenii27 iunie 2017

Reșița este în sărbătoare la sfârșitul săptămânii. Carla’s Dreams și Proconsul, capetele de afiș pentru cele cinci zile de spectacole

Banatenii26 iunie 2017