Inchiriere spatii Lugoj

Cultură

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Autoliv

Banatenii

Primăria Municipiului Lugoj împreună cu Asociația Eurofest, cu sprijinul cinematografului Bela Lugosi și al Primăriei Municipiului Timișoara, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România și al Federației Comunităților Evreiești din România organizează Festivalul de Film Central European.

Festivalul de Film Central European poposește și la Lugoj, două zile, după o săptămână de proiecții de filme și evenimente conexe la Timișoara. Astfel, în 11 și 12 septembrie, de la ora 20.00, la Cinema Bela Lugosi, cinefilii pot urmări American Honey  și filmul câștigător al secțiunii competiționale din festival.

„Cel mai intens film despre tinerii din America, de la Kids al lui Larry Clark încoace”, cum a fost descris de The Film Stage, American Honey este povestea tinerilor care trăiesc astăzi în America, relatată din perspectiva lui Star (Sasha Lane), o fată din părțile sărace ale mijlocului Americii, un ținut uitat de lume și va fi proiectat luni, 11.09 de la ora 20.00 fiind precedat de o prezentare a festivalului și o discuție cu directorul festivalului, actrița Victoria Cociaș.

Câștigătorul competiției va fi selectat dintr-un număr de 13 filme din țări central-europene (Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România) și sud-est europene (Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Albania) ale unor regizori demni de urmărit și va fi proiectat marți, 12.09 de la ora 20.00.

Producțiile intrate în cursa pentru trofeul CEFF sunt: Urma/Spoor (2017), Constituția/The Constitution (2016), Sieranevada (2016), Cinci prieteni de aur / The Golden Five (2016), Eu, Olga Olga Hepnarová/ I, Olga Hepnarová (2016), O soție bună/A Good Wife (2016), Smac (2015), 1945 (2017), Enclave/ Enklava (2015), Profesoara/ The Teacher (2016), Viața ca o trompetă/Life is a trumpet (2015), Fără Dumnezeu/ Godless (2016), Vă mulțumim că ne-ați bombardat/ Thank you for Bombing! (2015). Juriul care va alege filmul câștigător este format din: Dite Dinesz (realizator TV, România), James Ulmer (critic de cinema, SUA), László Kántor (producător,Ungaria), Ingeborg Bratoeva-Daraktchieva (istoric de film, Bulgaria), Wolfgang Ruf (scenarist și crtitic de film, Germania).

Competitiv și tematic, Central European Film Festival se conturează în acest an într-un dialog la nivel interetnic și intercultural prin intermediul filmelor selecționate, dar și a întâmplărilor artistice conexe care vin în sprijinul acestora. Mai multe detalii se pot afla pe site-ul  www.cefftm.ro și pe pagina de facebook a festivalului. Intrarea la filmele din festival este liberă.

Timişoara, regal de proiecţii

Din 3 până în 9 septembrie 2017, la Timișoara, producții recente din 16 țări, premiate la nivel național și internațional, expoziții, dezbateri, concerte, ateliere de film, spații de proiecție diverse (Cinema Timiș, Piața Libertății, Iulius Mall, Sinagoga din Cetate, Piața Dacia, Sala 2 a Teatrului Național, Casa Artelor, Cărturești), pregătite să împlinească pofta de cultură se reunesc sub numele de Festivalul de Film Central European/Central European Film Festival.

Competitiv și tematic, Central European Film Festival se conturează în acest an într-un dialog la nivel interetnic și intercultural prin intermediul filmelor selecționate, dar și întâmplărilor artistice conexe care vin în sprijinul acestora.  Pregătește-te, așadar, pentru explorare, căutare, contemplare într-un melanj cultural din care enumerăm:

Happy End Meets EYOT : cine-concertul din deschiderea CEFFTm, ora 21 :00, în Piața Libertății. O combinație de jazz și film, sunete creative puse pe portativ de cvartetul EYOT din Serbia și imagini împletite într-un mod genial de regizorul ceh Oldřich Lipský în anul 1967, sub titlul Happy End.

Expoziția Afișe străine ale filmelor românești din perioada comunistă, de văzut în perioada 4-9 septembrie la Cinema Timiș. Aceasta conține 40 de afișe străine și afișe românești pentru export ale unor filme realizate în perioada 1965-1985 și aduce mai aproape de public o parte dintr-o impresionantă colecție a producătorului american Christopher Landry.

Lansări de carte: J.Negulescu, un român la Hollywood de Manuela Cernat, Peștele cu aripi de Răsvan Popescu, Pseudokinematikos 3. Între viață și filme de  Marian Sorin Radulescu, Radu Gabrea-Biografia unei opere de Călin Stănculescu. La acestea se adaugă dezbaterea Banatul Timișoarei-multi și interculturalitate în contextele românesc și european și simpozionul Europa Creativă.

Secțiunile festivalului sunt:

Competiție: filme de ficțiune realizate în ultimii doi ani și care au un anume grad de reprezentativitate al țărilor respective întrucât au obținut premii la festivalurile din țările respective sau au fost propuse pentru Premiul Oscar pentru film străin de către un juriu local. Competiția va aduce din acest an alături de filme din țările central-europene (Austria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România) și filme din țările sud-est europene (Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria, Grecia, Albania).

Panorama : filme noi, de succes, realizate în alte zone ale Europei și chiar pe alte continente, filme despre care se discută intens și pe care publicul românesc nu a avut încă ocazia să le vadă.

Capitale Culturale din UE : filme documentare despre orașele care vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2021: Timișoara, Novi-Sad (Serbia) sau Eleusina (Grecia).

Filme de licență : o selecție de scurtmetraje recente realizate de de studenții Universității Nationale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”.

Filme idiș: o colecție de filme clasice restaurate și oferite de către Universitatea Brandeis și Centrul Național penru Film Evreiesc din New York.

Retrospectiva Radu Gabrea : un omagiu adus lui Radu Gabrea (1937- 2017), marele regizor român și inițiator al acestui festival, și care cuprinde câteva filme reprezentative ale sale.

Diversitate culturală și minorități : filme deopotrivă de ficțiune și documentare care promovează toleranța și  diversitatea culturală, lingvistică și de orice alt fel.

Short Matters! –o  selecție din turneul de scurtmetraje al Academiei Europene de Film, care aduce scurtmetrajele nominalizate la Premiile Cinematografiei Europene la festivaluri de film din Europa şi nu numai și este prezentată în cadrul CEFFTm de partenerii noștri de la Timishort.

Acestora li se adaugă un modul de la Lugoj, în perioada 11-12 septembrie 2017, la Cinema Bela Lugosi.

CEFFTm este organizat de Asociația Euro Fest cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Casei de Cultură, al Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Timiș, Uniunii Cineaștilor din România și al Federației Comunităților Evreiești din România.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Mai multe în Cultură

Timișoara vrea să “rupă gura” Târgului de Turism al României

Banatenii1 noiembrie 2017

Spinul – operă de artă, pe cea mai modernă clădire a Timișoarei

Banatenii24 octombrie 2017

O piesă a Teatrului Național Timișoara, selecționată în Festivalul Național de Teatru

Banatenii19 octombrie 2017

Marco Mendoza, revine la Timisoara cu un concert extraordinar

Banatenii9 octombrie 2017

Cinci piese prezentate de actorii Teatrului Național din Timișoara, la București, Iași și Oravița

Banatenii3 octombrie 2017

Aura Twarowska este noul Cetăţean de Onoare al Lugojului. Consilierii locali nu au mai respins proiectul

Banatenii29 septembrie 2017

Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim din Franța

Banatenii25 septembrie 2017

A murit istoricul Banatului: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“

Banatenii24 septembrie 2017

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017

Pe o stradă din Timișoara vor fi expuse instalații și sculpturi de mari dimensiuni în cadrul proiectului Instalart/ Sculptura/000

Banatenii30 august 2017