Cultură

Expoziția „Pe urmele automobilului…în Lugojul de odinioară“ – Muzeul de Istorie Lugoj

Expoziția „Pe urmele automobilului…în Lugojul de odinioară“ – Muzeul de Istorie Lugoj

Autoliv

În perioada 27 aprilie – 7 iunie  2017 Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj găzduiește o expoziție inedită dedicată istoriei automobilului în spațiul lugojean. Vă invităm să descoperiți parcursul excepționalei invenții patentată concomitent – sub nume de Motorwagen, Motorkutsche (trăsură motorizată) – în Germania de cei doi ingineri: Karl Benz (1885) și Gottlieb Wilhelm Daimler (1886). La începutul anilor 1900, automobilul pătrunde în Regatul Ungariei sub forma unui produs de lux, accesibil doar reprezentanților nobilimii și marilor industriași. „Regele șampaniei’ din Europa Centrală și membru al Clubul Auto Maghiar, Törley József va străbate, în călătoria sa de-a lungul Dunării Inferioare, cu automobilul Panhard în valoare de 18.000 coroane și Banatul Montan in 1903.

Ca urmare a înmulțirii numărului automobilelor, se depun eforturi considerabile pentru închegarea unei legislații unitare care să reglementeze circulația pe drumurile publice, obținerea permiselor pentru șoferi și introducerea unor semne de circulație (1908). Eficiența noului mijloc de transport este demonstrată lugojenilor de Gaspary Ődőn, mare proprietar din Fârliug, care va parcurge, în iunie 1911, distanța Budapesta – Lugoj în 7 ore și 30 minute. Printre primii posesori de automobile (mărcile: Puch, Renault, Mercedes, MARTA, Fiat) din Lugoj se număra Auspitz Wilhelm (cel care a construit Fabrica Textilă), Holzner Lajos, Martin Geza, Zoltán Medve (prefect al Caraș-Severinului), Daniel Nikolics etc.

Automobilul își face debutul, timid, în transportul public, după Primul Război Mondial, când asistăm la apariția taxiurilor (în concurență cu birjele), a curselor regulate de autobuze, atât în interiorul orașului, cât și în județ. În perioada interbelică piața românească este dominată de firmele americane care, în comparație cu cele germane, sunt mai ieftine și pot fi achiziționate în rate (Ford, Chevrolet, Chrysler Nash). Mult mai accesibile clasei de mijloc, automobilele se triplează ca număr în perioada interbelică, cele înmatriculate în capitala de județ Lugoj, crescând de la 90, în 1924, la circa 650, în 1940.

În condițiile unui adevărat asalt al mașinilor în mediul urban provincial, adoptarea unor reglementări de natură legislativă menite să atenueze acest impact, sunt mai mult decât necesare: codul rutier din 1921,  amenzile de circulație pentru claxonatul inutil, amplasarea unor semen de circulație etc. Cu acest prilej dorim să mulțumim colecționarilor (Ghinea C., Demeter D., Capotescu V. Cicos F.) care ne-au pus la dispoziție, cu multă amabilitate, fotografii, obiecte si în special doamnelor Schwertner A., Ardelean I. și Miklosik I. pentru sprijinul acordat.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Mai multe în Cultură

Ruga mare intr-un sat din Banat in weekend

Banatenii22 iunie 2017

Unic în România! Spectacol de operă și operetă într-o carieră de piatră din Caraș-Severin

Banatenii21 iunie 2017

Programul si trupele care concertează la Festivalul “Rock pe 2 Roți” din Lugoj. O motocicletă Honda poate fi câștigată la tombolă

Banatenii19 iunie 2017

VIDEO – Americanul John Scofield, cel mai apreciat artist de jazz al anului, vine la Festivalul de la Gărâna. Ce surprize au mai pregătit organizatorii

Banatenii19 iunie 2017

Maia Morgenstern vine la Lugoj cu un spectacol de exceptie

Banatenii12 iunie 2017

S-a mai închis o librărie din Lugoj, după vânzarea casei lui J.C. Drăgan

Banatenii2 iunie 2017

Aura Twarowska merită titlul de Cetățean de Onoare al Lugojului. Când îi va fi acordat?

Banatenii2 iunie 2017

Începe cea de-a doua ediție a festivalului care a repus Lugojul pe harta culturală a țării. Vezi programul complet!

Banatenii31 mai 2017

Concurs pentru fotografii amatori din Lugoj. Cele mai bune 22 de lucrări vor fi expuse la English Pub

Banatenii29 mai 2017

Programul rugilor de Rusalii, în satele din zona Lugojului

Banatenii25 mai 2017

Silviu Oravitzan le scrie lugojenilor şi explică cum stau lucrurile cu donaţia sculpturii din Parcul Poştei

Banatenii24 mai 2017

Alfabetizare cu forţa acum 200 de ani în Banat. Părinţii care-şi împiedicau copiii să frecventeze şcoala erau pedepsiţi

Banatenii19 mai 2017