Inchiriere spatii Lugoj

Cultură

Expoziția „Pe urmele automobilului…în Lugojul de odinioară“ – Muzeul de Istorie Lugoj

Expoziția „Pe urmele automobilului…în Lugojul de odinioară“ – Muzeul de Istorie Lugoj

Autoliv

Banatenii

În perioada 27 aprilie – 7 iunie  2017 Muzeul de Istorie și Etnografie din Lugoj găzduiește o expoziție inedită dedicată istoriei automobilului în spațiul lugojean. Vă invităm să descoperiți parcursul excepționalei invenții patentată concomitent – sub nume de Motorwagen, Motorkutsche (trăsură motorizată) – în Germania de cei doi ingineri: Karl Benz (1885) și Gottlieb Wilhelm Daimler (1886). La începutul anilor 1900, automobilul pătrunde în Regatul Ungariei sub forma unui produs de lux, accesibil doar reprezentanților nobilimii și marilor industriași. „Regele șampaniei’ din Europa Centrală și membru al Clubul Auto Maghiar, Törley József va străbate, în călătoria sa de-a lungul Dunării Inferioare, cu automobilul Panhard în valoare de 18.000 coroane și Banatul Montan in 1903.

Ca urmare a înmulțirii numărului automobilelor, se depun eforturi considerabile pentru închegarea unei legislații unitare care să reglementeze circulația pe drumurile publice, obținerea permiselor pentru șoferi și introducerea unor semne de circulație (1908). Eficiența noului mijloc de transport este demonstrată lugojenilor de Gaspary Ődőn, mare proprietar din Fârliug, care va parcurge, în iunie 1911, distanța Budapesta – Lugoj în 7 ore și 30 minute. Printre primii posesori de automobile (mărcile: Puch, Renault, Mercedes, MARTA, Fiat) din Lugoj se număra Auspitz Wilhelm (cel care a construit Fabrica Textilă), Holzner Lajos, Martin Geza, Zoltán Medve (prefect al Caraș-Severinului), Daniel Nikolics etc.

Automobilul își face debutul, timid, în transportul public, după Primul Război Mondial, când asistăm la apariția taxiurilor (în concurență cu birjele), a curselor regulate de autobuze, atât în interiorul orașului, cât și în județ. În perioada interbelică piața românească este dominată de firmele americane care, în comparație cu cele germane, sunt mai ieftine și pot fi achiziționate în rate (Ford, Chevrolet, Chrysler Nash). Mult mai accesibile clasei de mijloc, automobilele se triplează ca număr în perioada interbelică, cele înmatriculate în capitala de județ Lugoj, crescând de la 90, în 1924, la circa 650, în 1940.

În condițiile unui adevărat asalt al mașinilor în mediul urban provincial, adoptarea unor reglementări de natură legislativă menite să atenueze acest impact, sunt mai mult decât necesare: codul rutier din 1921,  amenzile de circulație pentru claxonatul inutil, amplasarea unor semen de circulație etc. Cu acest prilej dorim să mulțumim colecționarilor (Ghinea C., Demeter D., Capotescu V. Cicos F.) care ne-au pus la dispoziție, cu multă amabilitate, fotografii, obiecte si în special doamnelor Schwertner A., Ardelean I. și Miklosik I. pentru sprijinul acordat.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Mai multe în Cultură

Timișoara vrea să “rupă gura” Târgului de Turism al României

Banatenii1 noiembrie 2017

Spinul – operă de artă, pe cea mai modernă clădire a Timișoarei

Banatenii24 octombrie 2017

O piesă a Teatrului Național Timișoara, selecționată în Festivalul Național de Teatru

Banatenii19 octombrie 2017

Marco Mendoza, revine la Timisoara cu un concert extraordinar

Banatenii9 octombrie 2017

Cinci piese prezentate de actorii Teatrului Național din Timișoara, la București, Iași și Oravița

Banatenii3 octombrie 2017

Aura Twarowska este noul Cetăţean de Onoare al Lugojului. Consilierii locali nu au mai respins proiectul

Banatenii29 septembrie 2017

Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim din Franța

Banatenii25 septembrie 2017

A murit istoricul Banatului: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“

Banatenii24 septembrie 2017

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Banatenii4 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017