Social

Exemplu de viață! Un lugojean crescut la orfelinat, asistent social în Londra

Exemplu de viață! Un lugojean crescut la orfelinat, asistent social în Londra

Autoliv

Emil Iulian Iovan, un tânăr de 27 de ani din Lugoj, este un exemplu de perseverenţă, în condiţiile în care viaţa nu a fost deloc darnică cu el. Rămas de timpuriu singur pe lume, a trecut prin instituţiile de ocrotire a copilului, încă nereformate, de la începutul anilor ’90, şi a cunoscut din plin traumele vieţii de acolo.

A suferit enorm pentru că nu a avut alături părinți care să-i fie alături, să-l educe și să-l iubească. Tocmai de aceea, Iulian s-a decis să devină asistent social, să încerce să le facă pe familii să-și iubească și să-și îngrijească copiii, iar de trei ani lucrează în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

„Rolul meu este de a merge în familie, de a observa, de a evalua situația, cum este tratat copilul, în ce condiții locuiește. Pe mine nu mă interesează ca un copil să trăiască în lux, ci într-un mediu sănătos, să fie iubit, să existe înțelegere. În cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș am întâlnit cei mai buni profesioniști și sunt extrem de bucuros că am avut ocazia să fac parte din această echipă. Nu regret nimic din ce am realizat ca asistent social, am făcut totul cu pasiune, dăruire, implicare și dragoste”, povestește Emil Iulian Iovan.

Amintiri dureroase din orfelinat                                           

Emil IovanEmil Iulian Iovan s-a născut la Lugoj, la 19 iulie 1988. Deoarece mama lui Iulian suferea de schizofrenie, iar medicii s-au temut că nu va fi în stare să aibă grijă de copil, au convins-o să-l lase în maternitate. După internarea acesteia la Centrul de la Găvojdia, băiatul a rămas practic singur. În prezent, femeia este internată la Spitalul de Neuropsihiatrie din Sinersig și este unul dintre principalele motive pentru care tânărul își dorește să ajungă cât mai departe în viață.

„Îmi doresc foarte mult să îmi ajut mama care de foarte mulți ani este internată în diferite spitale de psihiatrie din județul Timiș. Îmi aduc cu drag aminte că atunci când eram mic mă vizita și îmi aducea, din pensia ei de boală, dulciuri și fructe. Ea este unul din motivele pentru care îmi doresc tot mai mult de la viață, pentru că îmi doresc să strâng banii necesari tratamentului și serviciilor de care are ea nevoie, poate într-o zi vom merge la cofetărie împreună”, mai spune Emil Iulian Iovan.

Tânărul din Lugoj ne povestește că perioada cât a stat în orfelinat a fost „una dificilă, nu a fost ușor, dar eu am avut ambiție să învăț. E trist faptul că atunci când ies din sistem, tinerii sunt etichetați, plus că pentru cei care trăiesc ani întregi în centre e o dramă să iasă din sistem. Ei nu știu cum să înfrunte viața, cum să gestioneze propriul buget. Dacă societatea s-ar implica mai mult, viețile lor ar lua o altă întorsătură”.

Un tânăr talentat

A absolvit Şcoala Generală nr. 5 şi apoi liceul, la „Ştefan Odobleja”. Pasul următor a fost Universitatea de Vest din Timişoara, la Facultatea de Asistență Socială și un master în „Prevenirea Violenței în Familie și asupra Copilului”. În paralel, Iulian a urmat şi studiul la canto – Școala Populară de Arte din Timișoara, prin forma de învăţământ de la distanţă, pentru că doar aşa îi permitea timpul.

„Eu am cântat la toate serbările şcolare şi la manifestări caritabile dedicate oamenilor cu dizabilităţi din oraşul nostru, la Crăciunul orfanilor care se organiza anual, la sărbătorile pentru copiii din centrele de plasament, dar şi la biserici, unde cântam de Crăciun. Era ceva minunat şi din totdeauna mi-a plăcut să fac asta” își amintește Iulian.

iovan1

Asistent social în Londra

Emil a plecat să muncească, tot ca asistent social, în Marea Britanie (Londra). Pentru a obține postul a trebuit să aprofundeze limba engleză și să obțină carnetul de conducere. Un doctorat, o casă și propria familie sunt principalele motive pentru care a ales să plece din țară, aici fiind destul de greu, din punct de vedere financiar, să-și îndeplinească toate aceste obiective.

„Vreau să îmi întemeiez propria familie, să am copii și să le ofer dragoste, afecțiune și momente frumoase împreună. Îmi mai doresc să îmi construiesc o căsuță a mea. Le mulțumesc tuturor persoanelor din centrele de plasament care m-au îndrumat, mi-au oferit sprijin și educație în toată această perioadă. A contat enorm de mult contribuția și implicarea lor în dezvoltarea mea ca adult și ca om în societate”, a conchis Emil Iulian Iovan.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Salbăticia naturii surprinsă în toată splendoarea. Video viral realizat în Munții Banatului

Banatenii22 iunie 2017

Un oraș din Banat rămâne o zi fără apă la robinete

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Jurnalista din Timișoara care realizează superbele reportaje „Izolați în România”: „Înțelepciunea lor vine de undeva de sus”

Daniel Dancea21 iunie 2017

Ciobanii din Caraș, în război cu braconierii. Le-au otrăvit câinii ca să poată împușca animalele sălbatice

Banatenii21 iunie 2017

Un român a inventat casa care se construiește în șase zile, cu mai puțini bani decât una normală

Banatenii21 iunie 2017

VIDEO Turiștii care vizitează morile din Banat unice în Europa, așteptați cu „scoverzi”, „plășinți”, „coleășă”, „trașită”, „ches” și „păntofi”

Banatenii20 iunie 2017

Aproape 100 de cazuri noi de rujeolă au fost confirmate, în ultima săptămână, în Timiș

Banatenii19 iunie 2017

Mașină în flăcări pe un drum din Caraș-Severin. Autoturismul a luat foc după ce a fost implicat într-un accident

Banatenii19 iunie 2017

Gugulanii se plâng că sunt hăituiţi de polițiști şi nu sunt lăsaţi să-şi mai vândă țuica la “drumu mare”

Banatenii19 iunie 2017

Un nou ștrand termal din Timiș atrage mii de turiști

Banatenii14 iunie 2017

De ce nu au început lucrările la magazinul Dedeman din Lugoj

Banatenii13 iunie 2017

Un băieţel de trei ani, din Banat, suferă de o boală ciudată care nu-l lasă să se dezvolte. Părinţii nu mai au bani să-i asigure tratamentul

Banatenii13 iunie 2017