Lugojeanul

Social

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Autoliv

Banatenii

Reprezentanţii organizaţiei de mediu Gec Nera din Caraş-Severin susţin că includerea pădurilor de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei şi Valea Cernei în patrimoniul UNESCO este doar un succes de etapă. Aceştia consideră că Romsilva va exploata la fel ca şi până în prezent, decizia neavând niciun efect în efortul de a stopa măcelărirea pădurilor.

“Să nu uităm însă că importante suprafeţe din cele 3 arii naturale protejate au fost incluse şi în reţeaua europeană Natura 2000, iar PN Semenic – Cheile Caraşului nu are nici în acest moment un plan de management care să reglementeaze, prin zonare internă, unde şi ce fel de păduri se pot tăia în interiorul parcului. În acest context RNP Romsilva nu recunoşte altă zonare internă decât una anacronică reglementată de Ordinul nr. 552/2003 dat pe vremea ministrului Ilie Sârbu când România nu era membră a UE. Potrivit acestei reglementări RNP Romsilva poate aproba tăieri aproape oriunde în interiorul parcului”, arată cei de la GEC Nera.

Zonele cu protecţie integrală, suparapuse peste stâncării, păşuni şi râpe

Aceştia susţin că situaţia este asemănătoare şi în cazul altor două parcuri naţionale – Cheile Nerei-Beuşniţa şi Domogled-Valea Cernei – unde în 2016 RNP Romsilva a acceptat în sfârşit planuri de management, însă acestea prevăd zone centrale ale parcurilor, suparapuse în mare parte peste stâncării, păşuni şi râpe nu peste păduri cu valoare patrimonială UNESCO.

“Care va fi viitorul deciziei de la Cracovia în cazul României? Greu de spus! Să nu uităm că în materie de păduri virgine rezervaţia naturală Coşava Mică în sup. de cca 700 de ha a fost tăiată în ultimul moment de către DS Caraş – Severin de pe lista de propuneri din 2014 pentru includerea în patrimoniul UNESCO deşi propunerea era deja acceptată de către ceialalţi factori interesaţi. Nu este exclus ca printr-un abil joc de culise RNP Romsilva să amâne cu anii transpunerea în legislaţia naţională a deciziei de la Cracovia a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO privind includerea în acest patrimoniu a pădurilor virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa şi Domogled-Valea Cernei, iar aplicarea legii să se facă tot în baza ordinului emis de fostul ministru al agriculturii Ilie Sârbu”, spun voluntarii de la GEC Nera.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera susţine că va monitoriza în perioada următoare transpunerea acestei decizii în legislaţia românească în cadrul proiectului „Interactiune ONG – autoritati pentru protejarea patrimoniului parcurilor naturale si nationale din sudul Banatului”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România şi Raiffeisen Bank.

Romsilva: „Afirmaţiile celor de GEC Nera sunt false”

Biroul de presă al Romsilva ne-a trimis un comunicat prin care răspunde acuzaţiilor făcute de membrii organizaţiei de mediu şi arată eforturile făcute de regie pentru includerea celor 8 situri în patrimoniul UNESCO.

“Menţionăm că aceste 8 situri au fost evaluate în teren o echipă de specialişti ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizaţie mandatată de UNESCO să certifice aceste situri. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a oferit sprijin echipei IUCN, iar la şedinţa de prezentare a siturilor propuse în judeţul Caraş-Severin, la care au fost prezenţi experţii IUCN, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Grupului Ecologic de Colaborare – Nera, însă aceştia nu au fost prezenţi pentru a-şi exprima punctele de vedere.

Precizăm că peste 17 mii de hectare din pădurile de fag incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO se află în administrarea Direcţiei Silvice Caraş-Severin din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”, se arată în comunicat.

Cei la Romsilva recunosc că în pădurile respective s-au făcut defrişări în trecut, însă susţin acum că suprafeţele se află în conservare.

“Pădurea Coşava Mică, în care în trecut a existat intervenţie umană, este o păstrată intactă şi nu sunt permise lucrări forestiere. Afirmaţiile organizaţiei GEC Nera cum că propunerea de includere a pădurii Coşava Mică în lista siturilor era deja acceptată de către ceilalţi factori interesaţi este una falsă. La fel de falsă este şi afirmaţia că siturile incluse Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO sunt suprapuse în mare parte peste stâncării, păşuni şi râpe, în realitate aceste situri fiind caracterizate din punct de vedere al vegetaţiei tocmai de habitatele forestiere relativ uniforme, pe cea mai mare parte din suprafaţă”, mai susţin reprezentanţii Romsilva.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Proteste la Timișoara. Sindicatele scot oamenii în stradă

Banatenii20 octombrie 2017

În Timiș a fost inaugurată cea mai mare şi modernă seră din România

Banatenii20 octombrie 2017

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Banatenii18 octombrie 2017

Chestionar online pus la dispoziție de medicii timișoreni pentru persoanele interesate să își evalueze riscul de a face tromboză

Banatenii13 octombrie 2017

Trafic record la aeroportul din Timişoara. Peste 1,2 milioane de călători, în primele nouă luni

Banatenii11 octombrie 2017

Sezonul estival a adus la Aeroportul din Timişoara o creştere de 20% la numărul de pasageri pe cursele de vacanţă

Banatenii10 octombrie 2017

Percheziţii în Caraş-Severin şi Timiş, la căutătorii de comori

Banatenii10 octombrie 2017

Amenziile nu-i sperie pe consumatorii de alcool. Polițiștii le-au întocmit dosare penale pentru că au urcat băuți la volan

Banatenii9 octombrie 2017

Bandă de hoți, anihilată după o lovitură dată într-o casă din Timiș

Banatenii4 octombrie 2017

Medicii Spitalului Județean din Timișoara realizează încă două intervenții în premieră

Banatenii3 octombrie 2017

Timișoara, în topul orașelor care oferă locuri de muncă pentru studenți. Oferta s-a dublat față de anul trecut

Banatenii3 octombrie 2017

CAMPANIE Sute de câini, sterilizați într-o singură săptămână la Reșița

Banatenii27 septembrie 2017