Social

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Autoliv

Banatenii

Reprezentanţii organizaţiei de mediu Gec Nera din Caraş-Severin susţin că includerea pădurilor de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei şi Valea Cernei în patrimoniul UNESCO este doar un succes de etapă. Aceştia consideră că Romsilva va exploata la fel ca şi până în prezent, decizia neavând niciun efect în efortul de a stopa măcelărirea pădurilor.

“Să nu uităm însă că importante suprafeţe din cele 3 arii naturale protejate au fost incluse şi în reţeaua europeană Natura 2000, iar PN Semenic – Cheile Caraşului nu are nici în acest moment un plan de management care să reglementeaze, prin zonare internă, unde şi ce fel de păduri se pot tăia în interiorul parcului. În acest context RNP Romsilva nu recunoşte altă zonare internă decât una anacronică reglementată de Ordinul nr. 552/2003 dat pe vremea ministrului Ilie Sârbu când România nu era membră a UE. Potrivit acestei reglementări RNP Romsilva poate aproba tăieri aproape oriunde în interiorul parcului”, arată cei de la GEC Nera.

Zonele cu protecţie integrală, suparapuse peste stâncării, păşuni şi râpe

Aceştia susţin că situaţia este asemănătoare şi în cazul altor două parcuri naţionale – Cheile Nerei-Beuşniţa şi Domogled-Valea Cernei – unde în 2016 RNP Romsilva a acceptat în sfârşit planuri de management, însă acestea prevăd zone centrale ale parcurilor, suparapuse în mare parte peste stâncării, păşuni şi râpe nu peste păduri cu valoare patrimonială UNESCO.

“Care va fi viitorul deciziei de la Cracovia în cazul României? Greu de spus! Să nu uităm că în materie de păduri virgine rezervaţia naturală Coşava Mică în sup. de cca 700 de ha a fost tăiată în ultimul moment de către DS Caraş – Severin de pe lista de propuneri din 2014 pentru includerea în patrimoniul UNESCO deşi propunerea era deja acceptată de către ceialalţi factori interesaţi. Nu este exclus ca printr-un abil joc de culise RNP Romsilva să amâne cu anii transpunerea în legislaţia naţională a deciziei de la Cracovia a Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO privind includerea în acest patrimoniu a pădurilor virgine de fag de la Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa şi Domogled-Valea Cernei, iar aplicarea legii să se facă tot în baza ordinului emis de fostul ministru al agriculturii Ilie Sârbu”, spun voluntarii de la GEC Nera.

Grupul Ecologic de Colaborare Nera susţine că va monitoriza în perioada următoare transpunerea acestei decizii în legislaţia românească în cadrul proiectului „Interactiune ONG – autoritati pentru protejarea patrimoniului parcurilor naturale si nationale din sudul Banatului”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile in parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România şi Raiffeisen Bank.

Romsilva: „Afirmaţiile celor de GEC Nera sunt false”

Biroul de presă al Romsilva ne-a trimis un comunicat prin care răspunde acuzaţiilor făcute de membrii organizaţiei de mediu şi arată eforturile făcute de regie pentru includerea celor 8 situri în patrimoniul UNESCO.

“Menţionăm că aceste 8 situri au fost evaluate în teren o echipă de specialişti ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), organizaţie mandatată de UNESCO să certifice aceste situri. Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a oferit sprijin echipei IUCN, iar la şedinţa de prezentare a siturilor propuse în judeţul Caraş-Severin, la care au fost prezenţi experţii IUCN, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Grupului Ecologic de Colaborare – Nera, însă aceştia nu au fost prezenţi pentru a-şi exprima punctele de vedere.

Precizăm că peste 17 mii de hectare din pădurile de fag incluse în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO se află în administrarea Direcţiei Silvice Caraş-Severin din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva”, se arată în comunicat.

Cei la Romsilva recunosc că în pădurile respective s-au făcut defrişări în trecut, însă susţin acum că suprafeţele se află în conservare.

“Pădurea Coşava Mică, în care în trecut a existat intervenţie umană, este o păstrată intactă şi nu sunt permise lucrări forestiere. Afirmaţiile organizaţiei GEC Nera cum că propunerea de includere a pădurii Coşava Mică în lista siturilor era deja acceptată de către ceilalţi factori interesaţi este una falsă. La fel de falsă este şi afirmaţia că siturile incluse Patrimoniului Mondial Natural al UNESCO sunt suprapuse în mare parte peste stâncării, păşuni şi râpe, în realitate aceste situri fiind caracterizate din punct de vedere al vegetaţiei tocmai de habitatele forestiere relativ uniforme, pe cea mai mare parte din suprafaţă”, mai susţin reprezentanţii Romsilva.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Banatenii17 august 2017

Traficul de migranți dă bătăi de cap autorităților din Timiș. Ce măsuri s-au luat

Banatenii14 august 2017

Cuplurile care au 50 de ani de casnicie și bătrânii în vârstă de 90 de ani vor fi premiați de Primăria Lugoj

Banatenii11 august 2017

VIDEO Zimbrii de la Armeniș se înmulțesc. Rangerii au descoperit trei viței în turmă

Banatenii11 august 2017

VIDEO/FOTO Distractie extremă! Tinerii teribiliști dintr-un oraș din Banat își riscă viața sărind în cap, de la o înălțime de 15 metri

Banatenii10 august 2017

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Banatenii9 august 2017

Cum se schimbă vremea în Banat, în următoarele două săptămâni

Banatenii8 august 2017

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Banatenii8 august 2017

Şase persoane au ajuns în ultimele 24 de ore la Spitalul Judeţean din Timişoara din cauza caniculei

Banatenii4 august 2017

S-a încheiat campania de castrare gratuită a câinilor cu stăpân de la Lugoj. O nouă acțiune va avea loc în septembrie

Banatenii4 august 2017

Lugojeanca dispărută de la spitalul din Jebel a fost găsită moartă, în tufișurile de lângă gardul instituției. Fiica ei dă spitalul în judecată

Banatenii2 august 2017

Un timișorean a scos la vânzare virginitatea cățelușei. Până la urmă, el a fost cel care a plătit

Banatenii1 august 2017