Social

DOCUMENTAR – Cel mai iubit primar al Lugojului, un adevărat patriot!

DOCUMENTAR – Cel mai iubit primar al Lugojului, un adevărat patriot!

Autoliv

Constantin Udria, negustorul lugojean cu inimă de aur, înzestrat cu “virtuți cetățenești” , probate prin activitatea sa de o viață în slujba Lugojului și a locuitorilor săi, reprezintă fără echivoc una din personalitățile emblematice  ale secolului al XIX-lea din Banat. Popularitatea de care s-a bucurat C. Udria în rândul lugojenilor, cultivată în posteritate de istoricii locului care i-au dedicat numeroase articole biografice, are la bază conduita ireproșabilă a lui Udria în societate, iubirea sa față de neam și biserică, exprimată prin munca depusă pe tărâm cultural-național, portretul moral fiind desăvârșit prin neîntrerupta activitate filantropică pe care a desfășurat-o până la sfârșitul vieții.

În opinia noastră, Udria reprezintă prototipul românului lugojean, configurat în secolul al XIX-lea în urma interferențelor social-culturale din spațiul multietnic bănățean, având ca trăsături definitorii: inteligența nativă, onestitatea, sârguința ( ridicarea prin muncă ), asumarea apartenenței etnice (progresul națiunii române), spiritul tolerant manifestat în raport cu etniile conlocuitoare etc.

Născut în Lugoj, la data de 24 nov. 1811, într-o familie de comercianți (Ioan și Ecaterina Udria), Constantin are parte de o educație primară în sânul comunității ortodoxe din localitate, mediu care îi va marca copilăria, întreținându-i constant dorința de a ajuta biserica și școala românească din Lugoj. Își însușește ideile progresiste privitoare la necesitatea modernizării societății prin intermediul călătoriilor de afaceri întreprinse în Imperiul Austriac.

Udria continuă tradiția familiei, reușind prin comerțul pe care îl practică, în special cu alimente (coloniale: ceai, cafea, mirodenii etc.) să își sporească averea. În anul 1848 avea două prăvălii deschise în Piața Lugojului, una chiar în casa proprie aflată pe colț cu Str. Huniade ( pe locul ei s-a construit casa Epstein în 1909, parterul imobilului fiind în prezent proprietatea primăriei – locul unde se împart ajutoarele sociale). Pe lângă terenurile arendate, acesta a deținut mai multe proprietăți imobiliare în Lugojul Român ( în 1857 avea 3 case).

Primarul Lugojului, decorat de Impăratul Franz Josef
Ajunge primar al Lugojului (17 mai) chiar în timpul vremurilor tulburi ale Revoluției din 1848, care se declanșase în Ungaria în data de 15 martie 1848. La cererea românilor lugojeni îl ține pe Eftimie Murgu în casa sa, contribuind astfel la organizarea celei de-a doua adunări naționale,  desfășurată în data de 15/27 iunie 1848 pe Câmpia Libertății din Lugoj.

Dă dovadă de diplomație și stăpânire de sine când evenimentele se precipită, apărând înainte de toate interesele orașului. În timpul primei ocupări a Lugojului de către trupele imperiale (27 oct. 1848), Udria – singurul funcționar care nu își părăsise postul – intervine pentru deținuții politici și evreii din Lugoj persecutați de armată. Cu ocazia retragerii insurgenților maghiari în 15 aug. 1849 (aceștia luaseră în stăpânire orașul pe 19 apr.), podul de lemn a fost incendiat pentru a stăvili apropierea trupelor austriece. Primarul, împreună cu deținuții pe care tocmai îi eliberase din temnițele comitatului și câțiva panduri, s-au încăpățânat să stingă focul pentu a salva podul. Incidentul s-a încheiat cu împușcarea sergentului Mița Paulovici, Udria reușind să se salveze, sărind în Timiș.

La sfârșitul anului 1849 Udria se află în fruntea unei delegații române la Viena. Este vorba de o petiție semnată de 600 de bănățeni (revoltați că s-a unit Voievodina Sârbească cu Banatul Timișan într-o singură unitate administrativă), înmânată Împăratului la 26 noiembrie 1849. În fața monarhului, C. Udria s-a prezentat în costum național românesc. Pentru meritele sale din timpul Revoluției primarul a fost decorat la 20 oct. 1850 cu ordinul ” Crucea de aur cu coroană pentru merite Francisc Iosif I”.

A  fost iubit de lugojeni, care l-au ales în mai multe rânduri primar al Lugojului (1848-1852; 1857-1859, 1876-1878), senator sau viceprimar, în câteva cazuri fiind chiar obligat să renunțe la această demnitate din cauza afacerilor sale (1861). Pe lângă implicarea în mișcarea petiționară a românilor bănățeni din timpul perioadei neoabsolutiste, Udria a înființat o serie de fonduri: pentru o grădiniță, pentru forarea unei fântâni arteziene în piața orașului, pentru fondul de ajutorare a săracilor (1853) etc.

Conștient că societatea și națiunea română poate prospera prin educație, Udria depune toate eforturile să îmbunătățească orizontul cultural al românilor lugojeni. În luna ianuarie 1850, aflat încă la Viena, anunță primăria că a făcut pe banii săi abonamente la (gazeta de) Bukovina, Gazeta Transilvaniei și Pester Lloyd. Dispune ca aceste ziare să poată fi citite în sala primăriei de cetățeni interesați. În același an este dispus să gireze cu toată averea sa pentru a înființa o tipografie în Lugoj. Din păcate, aprobarea a primit-o timișoreanul Carl Traunfellner (în 1853). Protocoalele bisericii ortodoxe consemnează faptul că, în 1869, pe spesele lui C. Udria, a ridicat “chilia” primei biblioteci publice din Lugoj, pe latura dinspre  Str. Timișorii a terenului unde se afla școala confesională.

În calitatea sa de epitrop (administrator al bisericii, din 1854) și director al școlilor confesionale din Lugoj, funcție pe care a deținut-o 25 de ani, Constantin Udria va sprijini financiar din răsputeri biserica strămoșească (cumpără odoare noi – 1855, donează un clopot după incendiul din 1842 la biserica din centru și unul în 1884 la capela din cimitir, contribuie la achiziționarea unui nou orologiu și reface pictura exterioară – icoanele realizate de N. Popescu în 1878 etc.) și școala    ortodoxă prin adăugarea unor săli de clasă, îngrijindu-se constant de dotarea școlarilor săraci, cu haine și rechizite.

Prima “Rugă din Logoj” organizată în 1854

Cu acordul protopopului Ioan Marcu, Udria  va organiza, pentru prima dată, sub forma unei sărbători orășenești așa-numita “Rugă din Logoj” în 1854. Acțiunea, prilejuită de cinstirea hramului bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, a avut ca țel strângerea de bani (din biletele vândute), suma fiind utilizată  în scopuri caritabile sau culturale ( în 1855 a fost vărsată în fondul corului).

Compasiunea pe care C. Udria a arătat-o față de cei în nevoi, săraci și bolnavi, s-a oglindit în toate acțiunile sale de caritate, atât de multe încât abia pot fi cuprinse în acest articol. În 1847 a donat pe seama celor înfometați din Lugoj 30 de banițe de grâu (circa 900 kg.). Îl găsim de-a lungul timpului  pe lista colectelor de ajutorare a sinistraților din Lugoj sau alte localități. Începând cu anul 1877 se îngrijește de fondul orfanilor din Lugoj, pe care îl sporește prin colectă publică, reușind timp de 18 ani – până în 1896 când s-a retras din cauza vârstei – să îmbrace în fiecare Crăciun, copiii săraci din Lugoj.

În semn de recunoștință față de omul blând și simpatic care a fost Constantin Udria, primăria a denumit în 1891 o stradă în cinstea lui, Udria utca (din 1964 Str. M. Kogălniceanu), cu ocazia aniversării vârstei de 80 de ani, ulterior (1893) oferindu-i o pensie de 400 fl. Trecut la cele eterne în data de 15 sept. 1902 ( 92 ani), Constantin Udria a fost condus pe ultimul drum de întreg orașul, la înmormântare participând reprezentanții cultelor ( protopopul ortodox G. Popovici, episcopul greco-catolic Dr. Demetrie Radu, pastorul reformat Dr. Chován etc), oficialitățile locale și județene, precum și cele două reuniuni de muzică germană și română.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Banatenii17 august 2017

Traficul de migranți dă bătăi de cap autorităților din Timiș. Ce măsuri s-au luat

Banatenii14 august 2017

Cuplurile care au 50 de ani de casnicie și bătrânii în vârstă de 90 de ani vor fi premiați de Primăria Lugoj

Banatenii11 august 2017

VIDEO Zimbrii de la Armeniș se înmulțesc. Rangerii au descoperit trei viței în turmă

Banatenii11 august 2017

VIDEO/FOTO Distractie extremă! Tinerii teribiliști dintr-un oraș din Banat își riscă viața sărind în cap, de la o înălțime de 15 metri

Banatenii10 august 2017

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Banatenii9 august 2017

Cum se schimbă vremea în Banat, în următoarele două săptămâni

Banatenii8 august 2017

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Banatenii8 august 2017

Şase persoane au ajuns în ultimele 24 de ore la Spitalul Judeţean din Timişoara din cauza caniculei

Banatenii4 august 2017

S-a încheiat campania de castrare gratuită a câinilor cu stăpân de la Lugoj. O nouă acțiune va avea loc în septembrie

Banatenii4 august 2017

Lugojeanca dispărută de la spitalul din Jebel a fost găsită moartă, în tufișurile de lângă gardul instituției. Fiica ei dă spitalul în judecată

Banatenii2 august 2017

Un timișorean a scos la vânzare virginitatea cățelușei. Până la urmă, el a fost cel care a plătit

Banatenii1 august 2017