Educație

Directorii școlilor din Lugoj, obligați să dea examen pentru posturile în care au fost numiți de partid

Directorii școlilor din Lugoj, obligați să dea examen pentru posturile în care au fost numiți de partid

Autoliv

Ministerul Educaţiei a anunţat că, începând cu 12 octombrie, toţi directorii în funcţie din grădiniţe, şcoli generale şi licee vor fi schimbaţi, doritorii urmând să treacă printr-un examen care le va testa atât capacităţile didactice, cât şi pe cele de buni manageri. Astfel, directorii numiţi şi care ocupă acum funcţiile de conducere în unităţile şcolare vor trebui să îşi depună dosarele cât mai rapid, metodologia pentru examen fiind publicată cu doar 30 de zile înainte de prima probă, cea naţională, adică pe 12 septembrie. Principalul motiv al impunerii examenului pentru directori, la 8 ani de la ultima ediţie a acestuia, este eradicarea politicului din conducerile şcolilor şi liceelor din ţară.

Sima merge la examen!

La Lugoj, directorii au fost schimbaţi şi reschimbaţi de-a lungul ultimilor opt ani după bunul plac al puterii politice locale şi judeţene. Cetăţeanul a contactat directorii de liceu care se află în acest moment pe funcţie, prin numire de la inspectoratul şcolar, dar şi directori de şcoli generale şi grădiniţe, aceştia la rândul lor urmând să susţină examenul.

În general, directorii sunt indecişi despre ce vor face pe 12 octombrie. Metodologia care se schimbă de la o zi la alta, timpul scurt şi graba generală în organizare îi împiedică pe aceştia să se decidă dacă vor participa sau nu la examen. În schimb, directorul Aurelian Sima de la Colegiul „Brediceanu”, care a scăpat de două examene de inspector general, fiind numit pe funcţie chiar dacă nu le-a promovat spune că este gata să dea examenul şi să îşi dovedească valoarea.

„Răspunsul este că da, vreau să particip la acest concurs. Nu am apucat încă să mă uit peste metodologie, am multe chestiuni legate de începerea anului şcolar aici, dar în weekend o să încep să mă uit peste ea”, a declarat Aurelian Sima pentru Cetăţeanul.

Nu la fel de decişi sunt colegii lui de la „Hasdeu” şi „Vlaicu”.

„Nu am luat nicio decizie, ce voi face, de săptămâna viitoare voi vedea. În fiecare zi apar modificări la metodologie. La proba scrisă va fi doar management, trei cărţi indicate, analiza sistemului de învăţământ din România, învăţare vizuală şi leadership şi managementul instituţiilor de învăţământ. Sincer, asta ţine mai mult de relaţia elev-profesor, nu ştiu dacă sunt caracteristice directorului. Sunt foarte multe hârtii de încărcat, pentru CV, pentru altele şi să văd cum mă încadrez. Nu mi-e frică de concurs, dar nu mi se pare normal să se facă acum aşa, într-o lună de zile să dai de toate, trebuia anunţat. E foarte bine că se organizează concursul, ca să ai stabilitate patru ani, aşa nu poţi face niciun proiect într-un an, dar nu cu metodologia asta, făcută în mai multe birouri şi adusă laolaltă şi pusă în examen”, a explicat Letiţia Fedorca, director la Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”.

„Încă nu sunt hotărât. Nu ştiu, din păcate am văzut că e cam greu de realizat punctajul şi de asta nu sunt hotărât dacă mă duc, dacă nu mă duc. Iniţial aveam intenţia să mă duc, dar după nişte articole în ziar mi-am pierdut orice chef de a mai conduce o unitate de învăţământ. Nu am luat o decizie, o să iau în curând”, este de părere Cosmin Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu”.

„Problema e timpul, nu metodologia”

Directorul şcolii Generale Nr. 6 „Anişoara Odeanu” a explicat pentru Cetăţeanul că timpul este de fapt cel care ar putea pune probleme candidaţilor, nu metodologia în sine. Aceeaşi părere o are şi directorul grădiniţei P.P. 5 din oraş.

„Particip la concurs. S-a modificat din nou metodologia azi, doar trei puncte au mai rămas, trei cărţi pentru scris, iar legislaţia a rămas pentru interviu. Nu este foarte greu, dar este scurt timpul, e problema de timp, s-au deschis acum şi liniile pentru POCU (Programul Operațional Capital Uman, n.r.) pentru şcoli şi se suprapun, aici deranjează pe mulţi directori, sunt două lucruri importante deodată. Voi parcurge metodologia şi voi participa, trebuie să reuşim”, este de părere Dana Tipei, director la „Anişoara Odeanu”.

„Mă voi prezenta, mă voi pregăti, am primit toate materialele, toate informaţiile. M-am uitat peste metodologie, bibliografie, mi se pare greu la prima vedere, dar dacă iei punct cu punct, merge. Încercăm, mergem cu speranţa, cu dorinţa, pot să spun că este o modalitate de perfecţionare continuă”, a precizat Marcela Mocanu, director la Grădiniţa P.P. 5. din municipiu.

Aurelia Voichescu, director la Şcoala Generală 2, a declarat că nu se va mai înscrie pentru concursul din octombrie. Aceasta a precizat că mai are doar 6 luni până la pensionare şi îşi va susţine colegii care vor să îşi încerce norocul şi abilităţile în cursa pentru postul pe care îl deţine.

Temutul examen

Examenul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct va avea o componentă naţională şi una locală. Componenta naţională include proba scrisă, organizată la nivel naţional, în data de 12 octombrie, cu subiecte elaborate de Ministerul Educaţiei. Proba va consta în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaboraţi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în cadrul căreia se evaluează în proporţie de 50% aptitudini cognitive şi în proporţie de 50% competenţe manageriale ale candidaţilor.

Componenta locală presupune susţinerea a două probe la nivel judeţen în intervalul 13 octombrie – 11 noiembrie 2016:

-analiza Curriculum-ului Vitae realizată de comisia de concurs, în plenul ei, în prezenţa candidatului, prin acordarea de puncte potrivit criteriilor şi punctajelor stabilite de metodologie, pe baza documentelor din dosarul de înscriere care dovedesc cele afirmate în Curriculum Vitae;

-interviu în faţa comisiei de concurs, în care se apreciază scrisoarea de intenţie, calitatea şi susţinerea, de către candidaţi, a ofertei manageriale şi a unui plan operaţional pentru un an, cu o durată de maximum 30 de minute. Aceste două ultime probe vor fi organizate de comisiile de concurs organizate pentru fiecare unitate de învățământ, întregul proces va fi atent monitorizat de observatori desemnaţi de Ministerul Educaţiei. Din comisia de concurs fac parte un reprezentant al inspectoratului şcolar, 2 cadre didactice propuse de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar din care provine candidatul şi 2 reprezentanţi ai consiliilor locale.

Oferta managerială a candidatului trebuie să conţină o analiză a proiectului de dezvoltare instituţională al unităţii de învăţământ existent, însoţit de un plan operaţional pentru o durată de un an, iar în situaţia în care la nivelul unităţii de învăţământ nu s-a realizat proiectul de dezvoltare instituţională, o propunere de proiect de dezvoltare instituţională al unităţii de învăţământ, însoţit de un plan operaţional pentru o durată de un an.

Potrivit MEC, pot candida la concursul pentru ocuparea funcției de director sau director adjunct persoanele care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

1. Au absolvit cu diplomă studii universitare de licență;
2. Sunt membre ale corpului național de experți în management educațional;
3. Sunt titulare în învățământul preuniversitar, au cel puțin gradul didactic II;
4. Au o vechime în învățământul preuniversitar de cel puțin 4 ani.;
5. Dovedesc calități profesionale, manageriale și morale, reflectate prin calificativul „Foarte bine” în ultimii 3 ani consecutivi și nu au fost sancționate disciplinar în ultimele 12 luni anterioare înscrierii la concurs;
6. Nu au fost lipsite de dreptul de a ocupă o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală;
7. Sunt apte din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcției, nu au desfășurat activități de poliție politică.

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. dinel

    16 septembrie 2016 at 17:13

    Daca nu vor invata pot copia ca e mai simplu ,dar daca te prinde te vezi la TV ,doar am vazut o doamna sotie de profesor cu ceva timp in urma.Dar faza cu ,,numiti de partid”e penibil ca la 26 ani de la revolutie se procedeaza asemenea!

  2. Pingback: Consiliul Local Lugoj se întruneşte de urgenţă miercuri! Un singur punct pe ordinea de zi: concursul pentru directorii de şcoli | Cetateanul.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Educație

În Timiş şi Caraş-Severin sunt zeci de posturi de directori la şcoli, pentru care nu s-a înscris nimeni la concurs

Banatenii12 iulie 2017

Cum vrea Universitatea de Vest din Timişoara să atragă studenţi din Oltenia

Banatenii7 iulie 2017

Colegiul “Brediceanu” din Lugoj, cele mai mari note din Timiş la Bacalaureat. Singurul liceu cu trei elevi în Top 10

Banatenii5 iulie 2017

O elevă din Lugoj a obţinut la Bac cea de-a doua medie din Timiş. A fost acceptată deja la trei universităţi din Olanda

Banatenii5 iulie 2017

Visul singurei eleve din Banat cu 10 la BAC. Vrea să devină medic chirurg

Banatenii5 iulie 2017

S-au afişat rezultatele la Bacalaureat 2017, în Timiş şi Caraş-Severin. Ce note au obţinut elevii din Banat la bac

Banatenii5 iulie 2017

Elevii unui colegiu din Lugoj nu mai vor să se lase intimidaţi!„Stop bullying-ului – Spune Nu intimidării”

Banatenii3 iulie 2017

Elevii de la Colegiu “Brediceanu” s-au întors cu multe premii de la un concurs de matematică în limbi moderne

Banatenii28 iunie 2017

Prima probă scrisă la Bacalaureat . 7.600 de elevi din Timiș și Caraș-Severin sunt așteptați astăzi în sălile de examen

Banatenii26 iunie 2017

Rezultatele Evaluării Naționale. Aproape 7.500 de elevi din Banat au dat examenul de capacitate

Banatenii26 iunie 2017

Un elev a dat examenul de capacitate de pe patul de spital. A fost supravegheat video și de o comisie specială

Banatenii21 iunie 2017

Peste 7500 de elevi, din Timiș și Caraș-Severin, susțin primul examen din Evaluarea Națională

Banatenii19 iunie 2017