Social

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Autoliv

Născut într-o familie dezorganizată, în care abuzul era la ordinea zilei, Rendo Boț a ajuns la vârsta de trei ani într-un centru de plasament din Lugoj. Acum, la 31 de ani, Rendo a terminat o facultate, două mastere și este student la a doua facultate. În plus, este membru într-un ONG care luptă pentru drepturile copiilor instituționalizați.

Pe Rendo l-am întâlnit la o conferință organizată de Departamentul de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe tema adopției internaționale. Astfel de evenimente, cu participare internațională, sunt o obișnuință pentru tânărul care spune că este „un veteran al sistemului”, referindu-se la faptul că a prins și perioada dură din orfelinatele românești ale anilor 90. Mărturisește că a ajuns la orfelinatul din Lugoj la vârsta de trei ani după ce a fost scos din familia în care abuzul era o regulă. Până la 14 ani, Rendo a avut o viață tumultosă, rămânând inclusiv repetent.

Pentru ce este acum, tânărul se mândrește că provine dintr-o casă de copii. „Sunt unii din veteranii sistemului și nu este o rușine, ci este un motiv de laudă. Faptul că nu am avut posibilitatea de a avea o familie, nu cred că reprezintă un handicap față de ceilalți. Bineînțeles că există minusuri în zona emoțională pentru că a nu avea o familiei în perioada copilăriei timpurii este un minus care te urmărește pe întreaga viață, dar pe parcursul dezvoltării, dacă există persoane de referință la care copilul se poate raporta, lucrurile se pot îmbunătăți, ceea ce eu am avut”, a declarat Rendo Boț.

Ascensiunea a început la 14 ani

Rămas repetent, Rendo a schimbat școala, iar de aici evoluția sa a luat o altă turnură. „Am fost repetent pe motiv de indisciplină, dar asta nu a fost văzut ca un element discriminatoriu. Din contră, am avut oameni care m-au sprijinit și au fost lângă mine. Am schimbat școala, am învățat engleză. Asistenta socială de la acea vreme avea legături foarte strânse cu Consiliul Europei. Participa la tot felul de conferințe și avea nevoie de tineri din sistem care să vorbească despre experiența lor de viață și fiind printre singurii din centru care vorba engleză, am fost selectat. Șapte ani de zile am umblat prin Europa, am cunoscut oameni. M-am dezvoltat”, a mai declarat tânărul care a făcut o facultate în Administrație Publică, un master în Dezvoltare Regională și Fonduri Structurale și un master în Management în Asistență Socială. Acum, Rendo este student în anul doi la Asistență Socială și are planuri mari.

Cu ajutorul unui ONG din care face parte vrea să schimbe legea pentru ca tinerii instituționalizați să primească din start o locuință socială. „Sunt membru în Consiliul Tinerilor Instituționalizați, înființată de tineri din sistem. Rolul ONG-ului este de a trage un semnal de alarmă vizavi de situația tinerilor din sistem și a celor care au părăsit sistemul. Încercăm să identificăm acele cazuri de rele tratamente aplicate copiilor pentru că încă sunt. Foarte mulți tineri și copii reclamă situații de abuz. Este nevoie de o organiație care să vină și să tragă aceste semnale de alarmă, să modifice legislația pentru că ne propunem să modificăm legislația pentru ca tinerii care ies din sistem să primească o locuință socială fără a mai fi puși pe listele de așteptare. Noi nu avem de unde să cumpărăm și trebuie să primim o locuință”, a mai declarat Rendo.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017

Şase tineri au fost opriţi de poliţişti doar cu ajutorul focurilor de armă. Încercau să scape după ce au fost prinşi în flagrant la un furt

Daniel Groza12 iulie 2017