Lugojeanul

Social

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Autoliv

Banatenii

Mii de români merg anual să se trateze în spitalele din Ungaria, chiar dacă, în final, ajung la cheltuieli mai mari decât în România, unde tratamentul ar trebui să fie gratuit. Localitate Szeged este una din destinațiile pacienților români. În clinicile de acolo se tratează bolnavi din Timiș, Arad, Caraș-Severin, dar mai nou și din Cluj, Târgu-Mureș și București.

De pe urma românilor, care fug de spitalele din țara, profită nu doar spitalele din Ungaria, ci și mai multe presoane sau firme care intermediază acest exod. Maria Toth, o asistentă pensionară din România, de la Arad, s-a mutat după revoluție la Szeghed și, de mai bine de 20 de ani, programeză, traduce și ajută bolnavii din România să fie tratați la Szeged. Face asta în schimbul unei sume de bani (40 de euro), însă o face legal, iar bolnavul pentru care face intermedierea primește factură și chitanță pentru suma plătită.

A început cu o prietenă, după care a transformat totul într-o afacere. „Am avut o colegă, de la Arad, asistentă şi ea, care m-a sunat că are un cancer de col uterin şi că nu vrea să se trateze în România. M-a rugat să-i caut un medic bun şi să vină să se opereze. Am dus-o la medic, la Ginecologie, după care a povestit la rude, a povestit la vecini şi aşa a început totul. Acum am firmă şi lucrez legal“, îşi începe povestea Maria Toth.

Aceasta e de părere că românii fug din spitalele românești de teamă greșelilor pe care le fac unii medici. Spune că cele mai multe cazuri, pe care le-a întâlnit în cei 20 de ani de când face asta, sunt ale unor oameni cărora li s-au pus diagnostice greșite sau le-au fost greșite operațiile. “Oamenii vin cu multe diagnostice greşite. Nu am voie să spun medicul, că nici nu merită, dar 76 de operaţii au fost refăcute aici, în Ungaria, de la un singur medic român! E din Timișoara, sunt operații de hemoroizi“, spune Maria Toth.

Ne dă un alt exemplu, al unei femei de 29 de ani, care a ajuns la Szeged, după ce medicii dintr-un spital bucureștean i-au spus că are cancer. “A venit că are o tumoare mare în burtă, i s-a spus că are cancer să meargă acasă, că moare, la 29 de ani. Al cincilea medic care a văzut-o i-a spus că are cancer, dar să vin la Szeged. A venit aici și la biopsie a ieșit o aglomerație de vase, nicidecum cancer. Era vorba de geamănul ei, care nu s-o născut și o rămas un ebrion, acolo. A fost operată și acum e foarte bine”, spune fosta asistentă.

Maria Toth mai susţine că, din punctul ei de vedere, toate problemele din sistemul de sănătate românesc se trag de la proasta instruire a personalului. „Sunt medici tineri, care îşi iau examenele pe bani. Am vorbit cu unul odată şi l-am întrebat ce se întâmplă dacă vine pacientul la el şi nu ştie ce să facă. Mi-a spus că-l trimite la colegul. Şi dacă nici colegul nu ştie şi moare pacientul şi te dă familia în judecată? A spus că are bani şi câştigă procesul“, povesteşte asistenta.

Femeia e de părere că situaţia se va înrăutăţi în România după ce şi ultimii medici care au terminat facultate înainte de Revoluţie se vor pensiona.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

În Timiș a fost inaugurată cea mai mare şi modernă seră din România

Banatenii20 octombrie 2017

Gec Nera acuză că 50 de hectare de pădure din Parcul Național Semenic sunt rase de către Romsilva

Banatenii18 octombrie 2017

Chestionar online pus la dispoziție de medicii timișoreni pentru persoanele interesate să își evalueze riscul de a face tromboză

Banatenii13 octombrie 2017

Trafic record la aeroportul din Timişoara. Peste 1,2 milioane de călători, în primele nouă luni

Banatenii11 octombrie 2017

Sezonul estival a adus la Aeroportul din Timişoara o creştere de 20% la numărul de pasageri pe cursele de vacanţă

Banatenii10 octombrie 2017

Percheziţii în Caraş-Severin şi Timiş, la căutătorii de comori

Banatenii10 octombrie 2017

Amenziile nu-i sperie pe consumatorii de alcool. Polițiștii le-au întocmit dosare penale pentru că au urcat băuți la volan

Banatenii9 octombrie 2017

Bandă de hoți, anihilată după o lovitură dată într-o casă din Timiș

Banatenii4 octombrie 2017

Medicii Spitalului Județean din Timișoara realizează încă două intervenții în premieră

Banatenii3 octombrie 2017

Timișoara, în topul orașelor care oferă locuri de muncă pentru studenți. Oferta s-a dublat față de anul trecut

Banatenii3 octombrie 2017

CAMPANIE Sute de câini, sterilizați într-o singură săptămână la Reșița

Banatenii27 septembrie 2017

O fetiţă de 11 ani a fost salvată după o operaţie de şase ore, făcută în premieră la Spitalul Judeţean din Timişoara

Banatenii26 septembrie 2017