Inchiriere spatii Lugoj

Social

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Autoliv

Banatenii

Mii de români merg anual să se trateze în spitalele din Ungaria, chiar dacă, în final, ajung la cheltuieli mai mari decât în România, unde tratamentul ar trebui să fie gratuit. Localitate Szeged este una din destinațiile pacienților români. În clinicile de acolo se tratează bolnavi din Timiș, Arad, Caraș-Severin, dar mai nou și din Cluj, Târgu-Mureș și București.

De pe urma românilor, care fug de spitalele din țara, profită nu doar spitalele din Ungaria, ci și mai multe presoane sau firme care intermediază acest exod. Maria Toth, o asistentă pensionară din România, de la Arad, s-a mutat după revoluție la Szeghed și, de mai bine de 20 de ani, programeză, traduce și ajută bolnavii din România să fie tratați la Szeged. Face asta în schimbul unei sume de bani (40 de euro), însă o face legal, iar bolnavul pentru care face intermedierea primește factură și chitanță pentru suma plătită.

A început cu o prietenă, după care a transformat totul într-o afacere. „Am avut o colegă, de la Arad, asistentă şi ea, care m-a sunat că are un cancer de col uterin şi că nu vrea să se trateze în România. M-a rugat să-i caut un medic bun şi să vină să se opereze. Am dus-o la medic, la Ginecologie, după care a povestit la rude, a povestit la vecini şi aşa a început totul. Acum am firmă şi lucrez legal“, îşi începe povestea Maria Toth.

Aceasta e de părere că românii fug din spitalele românești de teamă greșelilor pe care le fac unii medici. Spune că cele mai multe cazuri, pe care le-a întâlnit în cei 20 de ani de când face asta, sunt ale unor oameni cărora li s-au pus diagnostice greșite sau le-au fost greșite operațiile. “Oamenii vin cu multe diagnostice greşite. Nu am voie să spun medicul, că nici nu merită, dar 76 de operaţii au fost refăcute aici, în Ungaria, de la un singur medic român! E din Timișoara, sunt operații de hemoroizi“, spune Maria Toth.

Ne dă un alt exemplu, al unei femei de 29 de ani, care a ajuns la Szeged, după ce medicii dintr-un spital bucureștean i-au spus că are cancer. “A venit că are o tumoare mare în burtă, i s-a spus că are cancer să meargă acasă, că moare, la 29 de ani. Al cincilea medic care a văzut-o i-a spus că are cancer, dar să vin la Szeged. A venit aici și la biopsie a ieșit o aglomerație de vase, nicidecum cancer. Era vorba de geamănul ei, care nu s-o născut și o rămas un ebrion, acolo. A fost operată și acum e foarte bine”, spune fosta asistentă.

Maria Toth mai susţine că, din punctul ei de vedere, toate problemele din sistemul de sănătate românesc se trag de la proasta instruire a personalului. „Sunt medici tineri, care îşi iau examenele pe bani. Am vorbit cu unul odată şi l-am întrebat ce se întâmplă dacă vine pacientul la el şi nu ştie ce să facă. Mi-a spus că-l trimite la colegul. Şi dacă nici colegul nu ştie şi moare pacientul şi te dă familia în judecată? A spus că are bani şi câştigă procesul“, povesteşte asistenta.

Femeia e de părere că situaţia se va înrăutăţi în România după ce şi ultimii medici care au terminat facultate înainte de Revoluţie se vor pensiona.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Mai multe în Social

Shopping City Timișoara este gazda târgului de Crăciun Winter Spark

Banatenii11 decembrie 2017

Premieră medicală românească realizată la Spitalul Județean din Timișoara

Banatenii11 decembrie 2017

Timișenii vor putea plăti retroactiv contribuția la pensii și în 2018

Banatenii11 decembrie 2017

A fost prins distrugând coșuri de gunoi, acum plătește!

Daniel Groza5 decembrie 2017

Le-a fost frig și s-au dus să fure direct de la sursă

Banatenii5 decembrie 2017

Jandarmii și polițiștii au agendă încărcată de Ziua Națională

Banatenii29 noiembrie 2017

Centrul Timișoarei se schimbă total. Primăria vrea să oblige proprietarii să-și renoveze clădirile

Banatenii29 noiembrie 2017

Trei minore au dispărut! Polițiștii cer sprijin pentru găsirea lor

Banatenii28 noiembrie 2017

“Tax & Finance Forum” Timișoara: Experții români analizează impactul ultimelor modificări fiscale asupra mediului de business

Banatenii22 noiembrie 2017

S-a deschis “Grandent”, centru stomatologic modern cu tarife pentru toți

Banatenii22 noiembrie 2017

Salonul Industriei Ușoare, cea mai mare expoziție de vestimentație și accesorii din vestul țării

Banatenii15 noiembrie 2017

Care va fi prețul porcilor de Craciun în județul Timiș

Banatenii14 noiembrie 2017