Social

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Autoliv

Banatenii

Mii de români merg anual să se trateze în spitalele din Ungaria, chiar dacă, în final, ajung la cheltuieli mai mari decât în România, unde tratamentul ar trebui să fie gratuit. Localitate Szeged este una din destinațiile pacienților români. În clinicile de acolo se tratează bolnavi din Timiș, Arad, Caraș-Severin, dar mai nou și din Cluj, Târgu-Mureș și București.

De pe urma românilor, care fug de spitalele din țara, profită nu doar spitalele din Ungaria, ci și mai multe presoane sau firme care intermediază acest exod. Maria Toth, o asistentă pensionară din România, de la Arad, s-a mutat după revoluție la Szeghed și, de mai bine de 20 de ani, programeză, traduce și ajută bolnavii din România să fie tratați la Szeged. Face asta în schimbul unei sume de bani (40 de euro), însă o face legal, iar bolnavul pentru care face intermedierea primește factură și chitanță pentru suma plătită.

A început cu o prietenă, după care a transformat totul într-o afacere. „Am avut o colegă, de la Arad, asistentă şi ea, care m-a sunat că are un cancer de col uterin şi că nu vrea să se trateze în România. M-a rugat să-i caut un medic bun şi să vină să se opereze. Am dus-o la medic, la Ginecologie, după care a povestit la rude, a povestit la vecini şi aşa a început totul. Acum am firmă şi lucrez legal“, îşi începe povestea Maria Toth.

Aceasta e de părere că românii fug din spitalele românești de teamă greșelilor pe care le fac unii medici. Spune că cele mai multe cazuri, pe care le-a întâlnit în cei 20 de ani de când face asta, sunt ale unor oameni cărora li s-au pus diagnostice greșite sau le-au fost greșite operațiile. “Oamenii vin cu multe diagnostice greşite. Nu am voie să spun medicul, că nici nu merită, dar 76 de operaţii au fost refăcute aici, în Ungaria, de la un singur medic român! E din Timișoara, sunt operații de hemoroizi“, spune Maria Toth.

Ne dă un alt exemplu, al unei femei de 29 de ani, care a ajuns la Szeged, după ce medicii dintr-un spital bucureștean i-au spus că are cancer. “A venit că are o tumoare mare în burtă, i s-a spus că are cancer să meargă acasă, că moare, la 29 de ani. Al cincilea medic care a văzut-o i-a spus că are cancer, dar să vin la Szeged. A venit aici și la biopsie a ieșit o aglomerație de vase, nicidecum cancer. Era vorba de geamănul ei, care nu s-o născut și o rămas un ebrion, acolo. A fost operată și acum e foarte bine”, spune fosta asistentă.

Maria Toth mai susţine că, din punctul ei de vedere, toate problemele din sistemul de sănătate românesc se trag de la proasta instruire a personalului. „Sunt medici tineri, care îşi iau examenele pe bani. Am vorbit cu unul odată şi l-am întrebat ce se întâmplă dacă vine pacientul la el şi nu ştie ce să facă. Mi-a spus că-l trimite la colegul. Şi dacă nici colegul nu ştie şi moare pacientul şi te dă familia în judecată? A spus că are bani şi câştigă procesul“, povesteşte asistenta.

Femeia e de părere că situaţia se va înrăutăţi în România după ce şi ultimii medici care au terminat facultate înainte de Revoluţie se vor pensiona.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Banatenii17 august 2017

Traficul de migranți dă bătăi de cap autorităților din Timiș. Ce măsuri s-au luat

Banatenii14 august 2017

Cuplurile care au 50 de ani de casnicie și bătrânii în vârstă de 90 de ani vor fi premiați de Primăria Lugoj

Banatenii11 august 2017

VIDEO Zimbrii de la Armeniș se înmulțesc. Rangerii au descoperit trei viței în turmă

Banatenii11 august 2017

VIDEO/FOTO Distractie extremă! Tinerii teribiliști dintr-un oraș din Banat își riscă viața sărind în cap, de la o înălțime de 15 metri

Banatenii10 august 2017

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Banatenii9 august 2017

Cum se schimbă vremea în Banat, în următoarele două săptămâni

Banatenii8 august 2017

Şase persoane au ajuns în ultimele 24 de ore la Spitalul Judeţean din Timişoara din cauza caniculei

Banatenii4 august 2017

S-a încheiat campania de castrare gratuită a câinilor cu stăpân de la Lugoj. O nouă acțiune va avea loc în septembrie

Banatenii4 august 2017

Lugojeanca dispărută de la spitalul din Jebel a fost găsită moartă, în tufișurile de lângă gardul instituției. Fiica ei dă spitalul în judecată

Banatenii2 august 2017

Un timișorean a scos la vânzare virginitatea cățelușei. Până la urmă, el a fost cel care a plătit

Banatenii1 august 2017

Un deputat atrage atenția asupra taberelor de imigranți din Timișoara, București și Giurgiu, care sunt „un focar de infecţie”

Banatenii1 august 2017