Inchiriere spatii Lugoj

Actualitate

Curtea Supremă a decis soarta Salprestului. Decizia judecătorilor în dosarul cu o miză de 24.000.000 de lei

Curtea Supremă a decis soarta Salprestului. Decizia judecătorilor în dosarul cu o miză de 24.000.000 de lei

Autoliv

Societatea de salubritate din Lugoj, Salprest SA, a fost implicată într-un proces cu o miză uriașă după ce a fost dată în judecată de Consiliul Județean Timiș pentru o datorie de 24 de milioane de lei, dintre care 21 de milioane penalități de întârziere. Salprest a pierdut într-o primă fază procesul, la Tribunalul Timiș, dar a câștigat la Curtea de Apel Timișoara. Consiliul Județean a declarat recurs, care s-a judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Salprest a primit câștig de cauză. Pierderea procesului de către Salprest ar fi însemnat falimentul societății.

Cum s-a ajuns la procesul dintre CJ și Salprest

Istoria acestui caz începe în 2012, când Consiliul Județean a finalizat lucrările la deponeul ecologic de la Ghizela, iar Salprestul a preluat administrarea deponeului pentru o perioadă de șase luni, contractul fiind prelungit ulterior cu încă șase luni. Conform contractului, pentru fiecare din cele șase luni, Salprest trebuia să îi plătească Consiliului Județean o redevență de 1.640.000 de lei, în caz contrar percepându-se penalități de 1 % pentru fiecare zi de întârziere.

Salprest nu a plătit redevența din contract și așa s-a ajuns la amețitoarea sumă de peste 24.000.000 de lei. Salprest a arătat că nu avea cum să plătească redevența stabilită prin contract tocmai din cauza Consiliului Județean Timiș și a primăriilor din județ, care nu au încheiat contracte pentru depunerea gunoaielor în deponeul ecologic de la Ghizela. Salprest chiar a arătat că i-a sesizat în repetate rânduri Consiliului Județean că din cele 99 de primării din Timiș, doar 52 au încheiat contractele, unele dintre ele după câteva luni de la preluarea deponeului de către Salprest.

Astfel, s-a ajuns în situația ca o perioadă Salprestul să deruleze această afacere chiar în pierdere. Într-un final, în perioada de un an în care a administrat deponeul, Salprest a gestionat 68.000 de tone de gunoi, față de 223.000 de tone, cât era prevăzut prin caietul de sarcini. Mai concret, timp de un an, cât a gestionat deponeul de la Ghizela, Salprest ar fi trebuit să încaseze peste 17.000.000 de lei. A încasat, însă, doar 3,9 milioane de lei, dintre care 3,1 milioane au fost cheltuieli, la care se aduagă redevența de peste trei milioane cerută de Consiliul Județean.

„Redevenţa trebuie raportată şi circumscrisă profitului realizat, aceasta neputând depăşi suma profitului, o altfel de interpretare a contractului fiind inadmisibilă întrucât ar lipsi de cauză contractul”, au arătat reprezentanții Salprest, potrivit cărora la volumul de lucru prestat, redevența ar fi trebuit să fie de aproximativ 720.000 de lei, ceea ce i-ar fi permis Salprestului să iasă din această afacere aproape pe zero.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Inspecția Tehnică Periodică pentru mașinile mai vechi de 12 ani se va face anual

Banatenii22 noiembrie 2017

Minoră de 15 ani prinsă la furat într-un magazin din Timișoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Când se deschide ansamblul Openville din Timişoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Ce zone va afecta ciclonul polar care va lovi duminică România

Banatenii16 noiembrie 2017
Penitenciarul Timişoara

Deținuții din Penitenciarul Timişoara care vorbesc limba italiană pot avea muncă de birou

Banatenii16 noiembrie 2017

„Peștele” unei prostituate din Timiș a fost reținut de polițiști

Banatenii15 noiembrie 2017

Transport agabaritic pe autostradă, de la Nădlag la Margina

Banatenii14 noiembrie 2017

Ce amenzi primesc biciliștii care nu respectă legea, de la 1 ianuarie

Banatenii7 noiembrie 2017

170 de muncitori evacuați dintr-o fabrică din Timiș. Incendiu provocat de un scurt-circuit

Banatenii3 noiembrie 2017

Trei timișoreni au inventat un sistem prin care să fii plătit dacă mergi la serviciu cu bicicleta

Banatenii2 noiembrie 2017

Timișoara a rămas fără servicii de întreținere a iluminatului public

Banatenii1 noiembrie 2017

Tot mai multe amenzi în weekend. 700 de sancţiuni contravenţionale şi 64 de permise reţinute în Timiş

Banatenii30 octombrie 2017