Social

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Autoliv

Premierul Sorin Grindeanu a avut sâmbătă, o întâlnire cu medicii de la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara, dar şi cu reprezentanţi ai medicilor de familie şi ai DSP. În cadrul întâlnirii au fost analizate şi cauzele pentru care regiunea de Vest a ţării este fruntaşă la numărul de decese provocate de rujeolă. În mod ciudat, una din cauzele identificate pentru nevaccinare este nivelul ridicat de trai şi accesul la informaţii.

Datele Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că Timişul este judeţul cu cele mai multe cazuri de rujeolă depistate după declanşarea epidemiei, la sfârşitul anului 2016. Astfel, din cele 5.728 de cazuri înregistrate la nivel naţional, 1.051 de cazuri sunt în Timiş, care este urmat de Caraş – Severin, cu 1044 de cazuri şi Arad – 880 de cazuri de rujeolă. Jumătate dintre cele 26 de decese provocate în România de rujeolă au fost înregistrate în judeţele Timiş, Arad şi Caraş – Severin.

Principala cauză a epidemiei de rujeolă din Banat este rata scăzută de vaccinare, în special din mediul urban, unde se înregistrează o rată de vaccinare mai mică decât în mediul rural. „Adevărul”, i-a solicitat directorului Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara, dr. Ovidiu Adam o explicaţie pentru care rata de vaccinare este atât de mică în Timiş, iar numărul cazurilor de rujeolă este atât de mare.

„Noi facem acum o analiză a rezultatelor şi nicidecum a cauzalităţii. Noi analizăm rezultatele catastrofale ale nevaccinării. Fiind cea mai dezvoltată regiune (n.r. Vestul), lumea are mai mult acces la informaţii, la mijloace de socializare şi acolo se răspândesc tot felul de teorii referitoare la răul pe care îl face vaccinul. Cea mai mică rată a vaccinării este în zona de Vest. Colegii pediatrii şi infecţionişti susţin că am ajuns undeva la 65 la sută, ceea ce este cu mai bine de 30 la sută sub minimul necesar ca să stăpâneşti o epidemie, iar acum epidemia este pornită”, a declarat directorul Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Potrivit medicului Ovidiu Adam, o altă explicaţie pentru care numărul cazurilor de rujeolă din Timiş este atât de mare este calitatea actului medical din Timişoara. „În Timiş este cel mai mare număr de decese pentru că Timişoara are spitale de elită şi toate cazurile grave din regiune, inclusiv din Mehedinţi sau Hunedoara, vin la noi. Nu se moare de rujeolă, se moare din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă. Cazurile se cumulează aici şi atunci mortalitatea este mai mare aici”, a mai declarat medicul Ovidiu Adam.

Sorin Grindeanu: „Să nu scăpaţi din vedere zona de graniţă”

Întrebat şi el, la ieşirea de la întâlnirea cu medicii, care sunt principalele cauze ale focarului de rujeolă din Banat, premierul Sorin Grindeanu a evitat să formuleze un răspuns clar. „Cauzele sunt diverse. Unele le-am aflat, altele nu. Pe mine mă interesează să stingem acest focar care nu se va stinge peste noapte. Două – trei cauze ar fi: o rată mai mică de vaccinare în urban, zona de graniţă, să nu scăpaţi din vedere acest lucru,faptul că în Timiş vin pacienţi din toată regiune. Aici încearcă a se trata cazuri din toată regiunea şi asta a dus la creşterea numărului de decese”, a declarat Grindeanu.

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

Sadica Vida, cea mai temută torționară din Banat. Bătea deținuții la testicule!

Banatenii17 august 2017

Traficul de migranți dă bătăi de cap autorităților din Timiș. Ce măsuri s-au luat

Banatenii14 august 2017

Cuplurile care au 50 de ani de casnicie și bătrânii în vârstă de 90 de ani vor fi premiați de Primăria Lugoj

Banatenii11 august 2017

VIDEO Zimbrii de la Armeniș se înmulțesc. Rangerii au descoperit trei viței în turmă

Banatenii11 august 2017

VIDEO/FOTO Distractie extremă! Tinerii teribiliști dintr-un oraș din Banat își riscă viața sărind în cap, de la o înălțime de 15 metri

Banatenii10 august 2017

Situaţie dramatică la Timişoara. Pacienţii cu infarct şi urgenţele cardiologice nu mai pot fi rezolvate, din cauza lipsurilor de la Clinica Chirurgie Cardiovasculară

Banatenii9 august 2017

Cum se schimbă vremea în Banat, în următoarele două săptămâni

Banatenii8 august 2017

De ce fug bănățenii să se trateze la spitalele din Ungaria. O asistentă care intermediază exodul face dezvăluiri incredibile

Banatenii8 august 2017

Şase persoane au ajuns în ultimele 24 de ore la Spitalul Judeţean din Timişoara din cauza caniculei

Banatenii4 august 2017

S-a încheiat campania de castrare gratuită a câinilor cu stăpân de la Lugoj. O nouă acțiune va avea loc în septembrie

Banatenii4 august 2017

Lugojeanca dispărută de la spitalul din Jebel a fost găsită moartă, în tufișurile de lângă gardul instituției. Fiica ei dă spitalul în judecată

Banatenii2 august 2017

Un timișorean a scos la vânzare virginitatea cățelușei. Până la urmă, el a fost cel care a plătit

Banatenii1 august 2017