Administrație

Cu 2.600 de semnături de la lugojeni, PNL convoacă Consiliul pentru scăderea taxelor și impozitelor

Cu 2.600 de semnături de la lugojeni, PNL convoacă Consiliul pentru scăderea taxelor și impozitelor

Autoliv

Consilierii lugojeni se vor întruni în ședință extraordinară luni, la ora 14, ca urmare a convocării consilierilor PNL.

Liberalii propun modificarea HCL 105 din 05.11.2015 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale.

”Avem în spate 2.600 de semnături în original cu lugojeni care susțin demersul nostru. Nivelul acesta al taxelor este unic la nivel de țară. Ce sa mai vorbim că Timișoara le are cu 40% mai mici ca ale noastre. Nu cred că cetățenii Lugojului au venituri așa de mari încât să-și permită asemenea sume aberante. Am fost și într-o deplasare la Primăria Deva care a făcut două modificări deja, aprobate de legalitate, considerăm că cetățenii au dreptul la o reducere a impozitelor”, arată Ioan Ambruș, șeful PNL.

Vă prezentăm mai jos întreaga documentație a proiectului e hotărâre:

”EXPUNERE DE MOTIVE

privind  necesitatea și oportunitatea modificării Hotărârii Consiliului Local nr. 105 din 05.11.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale, pe anul 2016, cu modificările ulterioare

Astăzi, Municipiul Lugoj se află în topul orașelor cu cele mai mari creșteri ale impozitelor și taxelor locale. Această realitate a stârnit un val de nemulțumiri în rândul populației care a determinat ca peste 2600 de cetățeni să solicite și să susțină o inițiativă de modificare  a Hotărârii Consiliului Local privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale începând cu 01.01.2016.

Grupul de consilieri ai P.N.L. consideră că impozitele şi taxele stabilite prin Hotărârea Consiliului Local nr. 105 din 05.11.2015, cu modificările ulterioare  nu ţin cont de realităţile economice şi sociale din orașul Lugoj și localitățile aparținătoare, astfel încât prin cotele de impozitare mărite sau maxime stabilite prin Hotărâre în mod nejustificat, Primăria Lugoj a ridicat la maximum valoarea unor impozite şi a majorat  unele taxe locale în dezavantajul contribuabilului.

Primăria Lugoj nu a realizat niciun studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optând doar pentru aplicarea cotelor mărite sau maximale, exclusiv în mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local.

Grupul de consilieri ai P.N.L. doreşte modificarea următoarelor articole din  Anexa nr. 1  la Hotărârea Consiliului Local nr. 105 din 05.11.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale, precum şi a taxelor speciale, pe anul 2016 :

 1. 457 alin. (1) Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii, cotă stabilită prin hotărâre a Consiliului Local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 0,1%, propunem 0.08%.

 1. 458 alin. (1) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii clădirii, cotă stabilită prin hotărâre a Consiliului Local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 0,4%, propunem 0.2%.

 1. 460 alin. (1) Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, cotă  stabilită prin hotărâre a consiliului local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 0,2%, propunem 0.08%.

 1. 460 alin.(2) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%-1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii, cotă  stabilită prin hotărâre a consiliului local, conform Legii 227/2015.

Cota stabilită actual este 1,3%, propunem 0,7%.

 1. 465 alin. (2) În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m², inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută între limite minime şi maxime, valoarea aplicabilă fiind stabilită prin hotărâre a consiliului local, conform Legii 227/2015.

Propunem aplicarea valorilor minime permise de lege.

Referitor la impozitul pe terenuri, Primăria oraşului Lugoj va obţine în acest an venituri suplimentare prin impozitarea terenurilor aflate sub construcţii, astfel făcându-se o dublă impozitare atât pentru clădire, cât şi pentru terenul care nu mai este utilizabil.

 1. Propunem totodată reducerea taxelor prevăzute la 475 alin.(3), cu privire la eliberarea/vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică pentru o suprafață de până la 500 m2, inclusiv.

Considerăm că majorarea taxelor şi impozitelor locale instituite prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 105/05.11.2015 duce la împovărarea fiscală a micilor întreprinzători, cu efecte devastatoare asupra activităţilor acestora. Dacă impozitele şi taxele locale vor rămâne la acest nivel, vom asista la reducerea numărului de firme active din mediul de afaceri lugojEan, cu efecte nebănuite asupra bugetului local.

Considerăm că nivelul actual de impozitare nu are niciun fundament economic și e menit să descurajeze libera inițiativă și profesiile libere, care constituie punctul de plecare într-o economie sănătoasă, durabilă.

Creșterea impozitelor și taxelor afectează în egală măsură și toate persoanele fizice care au posibilități materiale modeste, într-un oraș cu șomaj redus dar cu nivel de venituri sub media marilor orașe din vestul țării.

Menținerea acestor cote ar constitui – cu siguranță- o frână în dezvoltarea Municipiului Lugoj.

Grupul de consilieri PNL:

Ambruș Ioan

Agache Mihai

Blidariu Ștefan

Corbeanu Adriana

Gaidoș Albin

Szucs Diana

Tech Alin

Ivan Dragoș”.

 

Vezi comentarii (2)

2 Comments

 1. Robert

  27 mai 2016 at 21:56

  Ma,voi santeti normali?Nu ati avut tot timpul necesar sa propuneti diferite proiecte in Consiliul Local! Acum v-ati gasit ,in ultima saptamana de campanie electorala sa propuneti o reducere pentru firmele voastre.Ambrus nu stie sa citeasca[uitati-va la lansarea de joi] si-a falimentat firma,iar despre familie a ramas un singuratic la aproape 60 de ani,asa ca ce sa spun.Rusine sa va fie ca incercati sa pacaliti lugojenii .

 2. Alexandru

  31 mai 2016 at 11:48

  Ambrus, o nulitate. Sigur nu il prinde inceputul lui Iulie in postura de presedinte al filialei locale sau, asa cum se viseaza, viceprimar.
  Orice om normal si-ar da demisia daca obtine mai putine voturi decat partidul. Iar cu el nu o va face, va fi nevoit sa pleca cu coada intre picioare. Vasile nu iarta!

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

Lucrări pe autostrada A1 Deva-Nădlag. Se frezează asfaltul şi se circulă pe o singură bandă

Banatenii26 iulie 2017

Lugojul rămâne fără apă. Se execută lucrări la una dintre uzine

Banatenii25 iulie 2017

Şedinţă de consiliu pentru majorarea salariilor funcţionarilor din Primăria Lugoj

Banatenii25 iulie 2017

Reşiţa primeşte de la Guvern peste 18 milioane de lei pentru o grădiniţă, două poduri şi mai multe drumuri de acces

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Dezastru ecologic pe malul râului Timiş. Zeci de tone de deşeuri sunt aruncate pe locul unde, în trecut, lugojenii ieşeau la iarbă verde

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO – Oraşul cu stâlpii în mijlocul drumului. Cum au asfaltat trotuarele şi drumurile edilii unui oraş din Banat

Banatenii18 iulie 2017

Reşiţa, o nouă etapă pentru prevenirea virusului Zika. Reşiţenii pot primi amenzi dacă nu execută dezinsecţia imobilelor proprii

Banatenii17 iulie 2017

Majorările salariale din administraţie aduc concedieri la Primăria Lugoj: “Mai bine să fie mai puţini, cu salarii mai bune, care vor să muncească”

Banatenii17 iulie 2017

GEC Nera acuză Romsilva că a lăsat în paragină una dintre cele mai frumoase zone turistice din Banat

Banatenii17 iulie 2017

Pe mai multe drumuri din Banat se circulă cu resticţii din cauza lucrărilor. Vezi unde stai în trafic

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Reşiţa cere locuitorilor să respecte cu stricteţe regulile de curăţenie din oraş

Banatenii14 iulie 2017

Administraţia Lugojului investeşte 4,8 milioane de lei în reabilitarea unei uzini. Trei cartiere ar trebui să aibă apă mai bună

Banatenii13 iulie 2017