Social

Copii care nasc copii. Eleve de 16, 17 ani au devenit mame

Copii care nasc copii. Eleve de 16, 17 ani au devenit mame

Autoliv

Tinerele își încep viața sexuală încă dinainte de a ajunge la liceu, și, în lipsa unei educații contraceptive, la 16-17 ani anunță că au rămas însărcinate. De cele mai multe ori prea târziu.

Stima de sine este un factor care le determină pe unele tinere să se arunce în braţele băieţilor şi bărbaţilor. Vulnerabilitatea crescută a fetelor care nu au încredere în ele sau care suferă de depresie le poate face victimele acelora care nu urmăresc decât să le seducă pentru a profita de ele.

Sunt și tinere care aleg deliberat să rămână însărcinate pentru a se simţi iubite de cineva, sau pentru a-l forţa astfel pe tatăl copilului să se căsătorească, ori pentru că îşi doresc să intre în lumea adulţilor şi consideră că aceasta este o metodă, spun psihologii.

Cum sunt tratate elevele însărcinate

În zona Lugoj-Făget, aproape în fiecare liceu există o elevă însărcinată. Majoritatea dintre acestea nu au abandonat școala și unele, chiar dacă au născut deja, vor susține examenul de Bacalaureat.

„Avem o elevă de clasa a XII-a însărcinată. Aceasta vine în continuare la școală și va susține și examenul de Bacalaureat. Nu cred că este cazul ca o fată să ajungă chiar de la vârsta asta mama, când încă nu este pregătită pentru viață, când încă nu este pregătită o profesie și o familie care apoi să-i asigure un mediu potrivit de trai din punct de vedere material, dar și din punct de vedere al climatului afectiv. Noi le transmitem sfaturile noastre, îi consiliem, îi ajutăm, însă nu reușim de fiecare dată să-i convingem pe toți că avem noi dreptate”, a declarat directorul Colegiului Național „Coriolan Brediceanu”, prof. Gheorghe Bancu.

„Avem o elevă de clasa a X-a însărcinată. Aceasta vine în continuare la școală și va fi susținută să-și continue studiile după ce va naște, după ce se va simți în stare să frecventeze cursurile și copilul nu va fi atât de dependent de ea. La vârsta aceasta o sarcină nu ar fi indicată pentru niciuna dintre adolescente dar dacă s-a întâmplat, din motive numai de ea știute, trebuie susținută atât de familie, cât și de școală și societate”, a spus și directorul Colegiului Tehnic „Valeriu Braniște”, prof. Silvia Pop.

„O elevă de clasa a XII-a a născut în luna februarie și s-a căsătorit cu tatăl copilului. Aceasta vine în continuare la școală și va participa și la examenul de Bacalaureat, fiind o elevă cu rezultate destul de bune. Am organizat tot felul de cursuri, am încercat să-i prevenim și să-i informăm cu privire la riscurile unei astfel de situații. Cu toate acestea, dacă se întâmplă așa ceva, datoria noastră este să ajutăm și nu să judecăm”, este de părere și directorul Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget.

Riscurile la care se expune mama adolescentă

Conform psihologilor, fetele care ajung gravide de la o vârstă fragedă se pot confrunta cu probleme care le afectează atât sănătatea fizică şi psihică, cât şi pe plan social, financiar şi educaţional. Una dintre probleme este faptul că ele nu apelează la ajutor medical specializat în timpul perioadei de sarcină. Acest lucru poate conduce la obiceiuri greșite de nutriţie, dar și la consumul de substanţe nocive precum alcoolul, tutunul sau drogurile.

„Din punct de vedere psihologic, mamele adolescente comportă un risc mai mare de a dezvolta depresie post-natală. Mai mult, izolarea sau abandonarea de către familie, prieteni şi chiar de către tatăl copilului pot crea probleme de ordin psihic proaspetei mame (sentimente de frică, singurătate sau depresie)”, explică Beatrice Franțescu, psiholog.

Ritmul de viață pe care îl impune îngrijirea unui nou-născut le determină, în multe cazuri, pe tinerele mame să renunţe la şcoală. Această decizie le afectează şi pe plan financiar, pentru că locul de muncă pe care şi-l găsesc este slab remunerat.

Și din punct de vedere social, tinerele care nasc de la o vârstă fragedă se confruntă cu situaţii dificile. Ele sunt judecate şi criticate de societate pentru lipsa de responsabilitate, ajungând uneori chiar să se îndepărteze de prietenii lor şi să piardă diverse evenimente la care poate şi-ar dori să participe alături de cei dragi (ex. banchetul de la sfârșitul liceului).

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017

Şase tineri au fost opriţi de poliţişti doar cu ajutorul focurilor de armă. Încercau să scape după ce au fost prinşi în flagrant la un furt

Daniel Groza12 iulie 2017