Actualitate

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Autoliv

Grupul consilierilor independenți din Lugoj a anunțat, vineri, 19 august, că a depus la secretariatul municipiului două proiecte de hotărâre pentru atragerea de fonduri în vederea eficientizării energetice a mai multor obiective din oraș.

“Așa cum am anunțat suntem preocupați să găsim pentru investițiile din Lugoj și alte surse de finanțare în afara bugetului local și a împrumuturilor contractate de Primărie”, a declarat Marius Martinescu, care spune că proiectele depuse ar putea aduce Lugojului 2,5 milioane lei.

Ministerul Mediului a publicat pe site patru ghiduri de finanțare și fiecare din aceste ghiduri vorbește despre finanțări nerambursabile. Ele se împart în două mari programe, Casa Verde și Casa Verde Plus, mai spune Martinescu. Două dintre ghiduri se adresează persoanelor fizice, iar celelalte două persoanelor juridice.

“Noi, grupul consilierilor independenți, am predat astăzi două proiecte de hotărâre care doresc să acceseze aceste fonduri de la Ministerul Mediului și care se adresează persoanelor juridice, adică unităților administrativ teritoriale, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale. Aici mă refer la ceea ce apare în ghid cu titlul Programul de lucrări pentru eficiența energetică a clădirilor pentru persoane juridice. Vorbim despre izolarea imobilelor aparținând acestor entități, iar imobile eligibile pentru acest program sunt cele din învățământ, sănătate, centre sociale etc. Valoarea finanțării ajunge până la 50 de mii de lei ca și cheltuieli eligibile. Doar 90 la sută din cheltuieli se finanțează, diferența trebuie pusă de unitatea administrativă”, spune Martinescu, care susține că Lugojul are clădiri care pot beneficia de această finanțare, cum ar fi Centrul de zi pentru bătrâni și grădinița din Balta Lată, însă spune că Primăria va fi cea care urmează a stabili care sunt aceste clădiri.

Cel de-al doilea proiect se referă la o participare a municipiului Lugoj la programul privind instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă și care este mult mai generos ca finanțare. Primăria poate obține până la 2 milioane de lei.

“Aici ne gândim la deblocarea unei investiții care de trei ani are lucrările suspendate. E vorba de bazinul acoperit și dacă tot ne dorim să folosim energia geotermică putem accesa acest proiect și realiza un foraj”, susține consilierul local Marius Martinescu.

Consilierii independenți susțin că au cerut ca cele două proiecte să fie introduse pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Local, care va avea loc în 30 august.

Pentru proiectele care se adresează persoanelor fizice fostul primar al Lugojului spune că este dispus să acorde consultanță gratuită oricui îi va cere sprijinul să întocmească dosarul și cererea de finanțare. În cadrul acelorași programe, persoanele fizice pot beneficia de finanțări de 40.000 de lei pentru lucrări privind eficiența termică a clădirilor și până în 6.000 de lei pentru instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Sute de mii de euro, găsiți la perchezițiile din dosarul „diplome fără studii” de la Arad

Banatenii26 iulie 2017

Dezvăluiri incendiare făcute de renumitul chirurg, Emil Urtilă, vizat de dosarul „diplome fără studii” de la Arad

Banatenii26 iulie 2017

Parcul din preajma restaurantului timişorean „Flora” va fi reamenajat de către administraţia locală

Banatenii25 iulie 2017

Avertizări de inundaţii în Timiş şi Caraş Severin. Creşte debitul pe mai multe râuri!

Banatenii25 iulie 2017

VIDEO Gestul făcut de o mamă pentru salvarea fiului filmat cum fură şi făcut de ruşine pe Facebook

Daniel Dancea25 iulie 2017

GEC Nera acuză din nou tăieri ilegale de pădure într-o zonă de protecţie integrală din Caraş-Severin

Banatenii25 iulie 2017

Cum au fost rezolvate dosarele de evaziune care „zăceau” în fişetele poliţiştilor din Timiş: „Nu cred că a fost vorba de delăsare”

Banatenii24 iulie 2017

Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi

Banatenii24 iulie 2017

RATT devine istorie. Timişorenii vor circula cu autobuze şi tramvaie ale STPT

Banatenii24 iulie 2017

Aproape 400 de şoferi au fost penalizaţi. Cei mai mulţi au primit amenzi pentru viteză

Banatenii24 iulie 2017

EXCLUSIV Conflict reizbucnit între clanurile ţigăneşti din Lugoj care au vrut să se măcelărească

Banatenii21 iulie 2017

Pistolar urmărit în Germania, prins în Timiş. A fost reţinut şi va fi repatriat

Banatenii21 iulie 2017