Inchiriere spatii Lugoj

Opinii

Cine va răspunde pentru glonțul mortal tras de clanurile de romi din Lugoj?

Cine va răspunde pentru glonțul mortal tras de clanurile de romi din Lugoj?

Autoliv

Nu era suficient că Lugojul arată ca după război, că are străzi mizerabile și pline de gropi, parcuri neîngrijite și trotuare sparte. Lugojul trebuia să fie și scena unor războaie dintre clanurile țigănești.  În ultima jumătate de an au avut loc cel puțin șase incidente gave, dintre care trei numai în ultimele două săptămâni, iar  două, cele mai grave, în ultimele patru zile.

E o rușine pentru România că într-un oraș ca Lugojul clanurile de romi puse pe scandal nu pot fi stăpânite. Rușinea e cu atât mai mare cu cât șeful Poliției Timiș este chiar din Lugoj. Pentru cine se întreabă de ce s-a ajuns ca în mai puțin de patru zile să fie două conflicte armate, răspunul e simplu: pentru că după bătăile cu topoare și bâte nu a fost nimeni nici măcar reținut, ce să mai vorbim de arest preventiv. Da. Preventiv. Tocmai asta este ideea arestului preventiv.

Văzând că nu li se întâmplă nimic după incendierea unor mașini, după bătăi cu topoare și bâte, clanurile țigănești au trecut la nivelul următor: au scos armele. Iar dacă au văzut că nici după un conflict armat nu este reținut nimeni, au prins curaj.

Ultimul scandal în care s-au tras focuri de armă chiar după „instituirea unei zone de siguranță” este dovada eșecului unui sistem putred până în măduva oaselor. Când am întrebat un polițist de ce nu pot fi băgați scandalagiii „la beci”, mi-a lăsat să se înțeleagă că de vină e incompetența unor colegi ai săi polițiști.

Încă sper că incompetența e singurul motiv pentru care clanurile puse pe scandal nu pot fi stăpânite. Nu vreau să mă gândesc că la mijloc sunt acte de corupție pentru că a tolera comportamente sălbatice care au escaladat până la conflicte armate, în schimbul unor foloase necuvenite, ar fi extrem de grav. Oricum, e sufcient de grav faptul că în orașul în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea autorii unui atac armat nu sunt încă identificați.

Poate că polițistul care a spus că romii scandalagiii nu pot fi stăpâniți din cauza incompetenței are dreptate. Calitatea dosarelor nu este o scuză, însă, pentru procurori. La urma urmei, polițiștii sunt cei care execută. Procurorul este cel care coordonează ancheta. Nu i-am auzit pe procurori să se plângă de faptul că polițiștii fac dosare proaste. Pentru cei mai mulți, Poliția e de vină. Primii responsabili pentru situația de la Lugoj sunt, însă, procurorii, plătiți foarte bine tocmai pentru a acționa împotriva infractorilor care tulbură liniștea și ordinea publică. Cum vor sta șefii instituțiilor de forță din Lugoj în fața lugojenilor dacă la următorul conflict armat gloanțele plecate din pistoalele brutelor care își dispută supremația în oraș vor lovi un nevinovat, aflat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit?

Vezi comentarii (1)

1 Comment

  1. Stelian Szana

    22 august 2017 at 18:11

    Procurorii de fapt dicteaza politzishtilor referatul. Este evident ca un agent fara studii juridice nici nu are competentza de a instrumenta un dosar penal. Cu ceva timp in urma,am sugerat sa se verifice de catre un redactor / ziarist,modul in care Parchetul Lugoj a solutzionat o plangere penala.Dos.nr.219/P/2016.Cercetarea penala, a fost de fapt o farsa. Nu s-a cercetat nimic.Absolut nimic.Shi nu este proma data. Procuror de caz,procurorul meu personal deja, aceiashi persoana care a solutzionat shi dosarul „AMARAD” Dosar in care parchetul s-a opus cu vehementza sa trimita in judecata faptuitorul deshi toate instantzale au cerut acest lucru.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Opinii

Mai multe în Opinii

Cine-a pus Tel-Drumu’-n drum?

Banatenii17 noiembrie 2017

Strada tropăie, iar guvernul ţopăie

Banatenii9 noiembrie 2017

Românie, Românie…ies hoţii din puşcărie

Banatenii30 octombrie 2017

Guvernul Hagi Tudose taie coada la pisică

Banatenii23 octombrie 2017

Furtună în oala de noapte

Banatenii16 octombrie 2017

Toamna se numără … ouăle!

Banatenii10 octombrie 2017

Dezonorarea cetăţenilor de onoare

Daniel Groza1 septembrie 2017
Shutterstock

De ce se tem oamenii cel mai mult. Ce recomandă psihologii

Banatenii28 august 2017

Romii îşi fac de cap la Lugoj, pentru că autorităţile sunt slabe şi măsurile luate sunt ineficiente

Daniel Groza22 august 2017

Cum te lasă ENEL să arzi în casă, fără nici cea mai mică remuşcare. Această companie îşi bate joc de abonaţii săi

Daniel Groza2 iulie 2017

OPINII – Cât de grindeni sunt bănăţenii ?

Banatenii19 iunie 2017

Cetățeanul trece la nivelul următor. De ce devenim banatenii.ro

Daniel Groza17 iunie 2017