Inchiriere spatii Lugoj

Administrație

CJT și Salprest încearcă să scape de groapa de gunoi a Lugojului. Cine trebuie să o gestioneze!

CJT și Salprest încearcă să scape de groapa de gunoi a Lugojului. Cine trebuie să o gestioneze!

Autoliv

Primăria Lugoj se pregătește să emită un proiect de hotărâre prin care să primească din nou groapa de gunoi a orașului, după ce aceasta a fost dată în administrare Consiliului Județean Timiș care s-a ocupat cu închiderea definitivă a deponeului.

Subiectul a ridicat deja o serie de divergențe la nivel local, deoarece instituția care gestionează groapa are obligația să o monitorizeze timp de 30 de ani, ceea ce presupune costuri substanțiale pentru pază, analize temporare și alte activități de întreținere.

”Conform Art. 325 din HG 349/2005, operatorul depozitului (în cazul nostru Salprestul) este responsabil de întreținerea, supravegherea, monitorizarea și controlul post-închidere al depozitului. Prin lege, Salprest avea o obligația de a-și constitui un cont special de monitorizare post-închidere. La Lugoj e mai simplu pentru că probabil ar putea să le aloce și Primăria bani, fiind societate a Consiliului Local”, susține Călin Dobra, vicepreședintele CJT.

Mai exact, Salprest ar fi trebuit să ecomomisească sume anual pentru această monitorizare, ceea ce nu s-a întâmplat. Oricum, directorul Mircea Ghera nu recunoaște obligația de a gestiona Salprestul groapa.

”La nivel oficial nu am primit nimic deocamdată. Dar ca să lămurim lucrurile: există o hotărâre a Consiliului Local prin care a fost dată groapa către Consiliul Județean, dar și pentru închidere și pentru monitorizare. Problema e că trebuie finanațat. Dacă nu era hotărârea respectivă, o închidea Salprestul cu Primăria Lugoj. Aceasta e situația, dacă nouă ne-o dă Consiliul Local asta e. Conform actelor, nu avem acum nicio obligație. Deocamdată avem hotărâre a Consiliului Local care spune că e dată spre închidere și monitorizare(!) Consiliului Județean”, susține Mircea Ghera.

Dacă ar fi să preia Salprestul groapa prin Consiliul Local, aceștia trebuie instruiți oarecum de proiectant după cum crede managerul.

”Trebuie să ne dea, conform proiectantului, regulile de întreținere, la cât timp facem analizele, dacă trebuie să cărăm levigatul adunat, să ne arate unde s-a adunat, sunt probleme tehnice pe care nu le știm acum. E destul de peste mână să preiei ceva cu care nu știi ce faci. Dacă groapa o ia la vale, că nu e fixată, cine răspunde? Și toate acestea… Sunt câteva lucruri de clarificat”, încheie Ghera.

Fiecare dintre instituții încearcă acum să scape de groapa de gunoi, mai ales din cauza costurilor de întreținere și monitorizare. Merită menționat că în bugetul local al Primăriei Lugoj nu sunt prinși bani pentru monitorizarea gropii de gunoi, la fel și în cel al Salprest.

Conform anexei la HG 349/2005, instituția care minitorizează timp de 30 de ani depozitul are câteva obligații nu tocmai ieftine la buget. Pe lângă paza efectuată zi și noapte, acesta trebuie să preleveze probe, să efectueze periodic analize, date meteorologice etc.

Spre exemplu, controlul calităţii apei subterane se realizeazã prin foraje de control în cel puţin trei puncte, un punct amplasat amonte și doua aval față de depozit, pe direcţia de curgere. Datele meteorologice servesc la realizarea balanţei apei din depozit și implicit la evaluarea volumului de levigat ce se acumuleaza la baza depozitului sau se deverseaza din depozit. Se mai efectuează controlul apei de suprafata, al levigatului și al gazului de depozit. Toate acestea vor stoarce timp de 30 de ani sume serioase din bugetul societății sau instituției care va prelua deponeul din Lugoj.

Istoricul

Consiliul Județean Timiș a derulat în ultimii doi ani o lucrare de mare anvergură în întregul județ pentru închiderea și ecologizarea gropilor de gunoi din Lugoj, Făget, Buziaș, Sânnicolau Mare, Parța și Jimbolia.

Proiectul a fost câștigat de o firmă din București, iar firma omului de afaceri Florin Măran, Tehnocer, a subcontractat lucrările în mai multe locații. Așa s-a întâmplat și la Lugoj, unde lucrările au început în aprilie 2013 și au presupus relocarea a 95.000 de mc de gunoi și acoperiorea deponeului cu pământ.

După relocarea gunoiului, s-a depus un strat de suport, mai exact 50 de cm de pământ. Apoi un alt strat a fost sortul (30 de cm), după care a fost rândul membranelor sintetice care impermeabilizează pentru a nu ajunge apa în gunoi. După acest strat s-a pus cel de acoperire, tot pământ, în înălțime de 85 cm. Cel mai de deasupra este un pământ special pentru vegetație de 15 cm adâncime. Amplasamentul este împânzit de o rețea subterană de spații prin care se elimină gazele create de deșeuri.

Contractul de lucrări pentru deponeele din județ a fost câştigat de asocierea Iridex Group Constructii – Saman Construction pentru suma de 28,2 milioane lei. Proiectul a mai beneficiat şi de lucrări suplimentare câştigate de aceeaşi firmă în septembrie 2014. Fondurile în valoare de 5,6 milioane lei au fost suplimentate din cauza unor lucări neprevăzute.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Administrație

Mai multe în Administrație

Zece proiecte de drumuri din Timiș primesc finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală

Banatenii6 decembrie 2017

Cine se ocupă cu deszăpezirea pe drumurile din Timiș

Banatenii24 noiembrie 2017

Lucrări la drumurile din Banat. Unde se circulă cu restricții

Banatenii27 octombrie 2017

Consilierii județeni vor reglementa situația transportului de persoane până în 2019

Banatenii25 octombrie 2017

Cursă reluată spre Bucureşti, de la Aeroportul Timişoara

Banatenii24 octombrie 2017

Încep să pice primarii care au făcut afaceri cu Măran. Doi au ajuns la DNA. Câți mai urmează?

Banatenii19 octombrie 2017

Biroul Vamal de Interior Timiș are un nou sediu

Banatenii18 octombrie 2017

Consilierii județeni alocă bani pentru modernizarea și lărgirea mai multor drumuri din Timiș

Banatenii17 octombrie 2017

Consilierii judeţeni se întrunesc în şedinţă. Mai multe drumuri din Timiş intră în reabilitare

Banatenii11 octombrie 2017

Un consilier local din Timișoara “inventariază” gropile din drumurile municipiului de pe Bega

Banatenii2 octombrie 2017

Pe ce drumuri din Banat se circulă cu restricţii, din cauza lucrărilor de remediere

Banatenii29 septembrie 2017

Consilierii judeţeni din Timiş se întâlnesc în şedinţă, pentru a discuta vânzarea unor spaţii, desfiinţarea unor centre de copii şi alte proiecte

Banatenii22 septembrie 2017