Lugojeanul

Actualitate

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Autoliv

Banatenii

Voit sau din greșeală, însă fără scuză în niciuna din situații, autoritățile care au anchetat cazul tânărului bătut de trei țigani în centrul orașului nu au aplicat legea și i-au lăsat pe agresori  liberi,  fără să plătească măcar o amendă. Totul pornește de la încadrarea faptelor. Indivizii ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare, dacă fapta lor ar fi fost încadrată de organele de anchetă la “Tulburarea ordinii și liniștii publice” și nu la “Loviri și acte de violență”.

Încadrarea pusă pentru fapta de la Lugoj , “Loviri și acte de violență”, duce automat la închiderea dosarului, dacă partea vătămată își retrage plângerea. Ceea ce s-a și întâmplat. În schimbul unei sume de bani, pe care țiganii au plătit-o, cele două părți s-au împăcat, iar anchetatorii au declarat cazul închis.

Specialiștii în Drept spun însă că, dacă încadrarea faptelor se făcea pe Articolul 371 din noul Cod Penal, care defineşte infracţiunea de „Tulburarea ordinii şi liniştii publice”, aceast lucru nu era posibil.

“Există posibilitate de a renunța la urmărirea penală în genul acesta de infracțiuni, amenințare loviri și alte violențe, dar mai e o încadrare care se referă la tulburarea liniștii publice, articolul 371 pe care procurorul trebuia să-l invoce din oficiu”, spune cunoscutul avocat timișorean Florin Kovacs.

Avocatul a explicat că în trecut procurorii şi poliţiştii nu-i urmăreau pe agresori pentru infracţiunea aceasta, dacă era vorba doar de o singură persoană agresată. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat ce se întâmplă atunci când victima agresiunii este o singură persoană.

„Pe infracţiunea de la articolul 371, Tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu există posibilitatea retragerii plângerii victimei, procurorul se poate sesiza şi din oficiu pentru această infracţiune. Poliţiştii şi procurorii nu încadrau însă faptele aici, dacă era o singură victimă. Considerau că s-a comis inracţiunea aceasta dacă se băteau mai multe persoane în centrul oraşului, ceea ce nu era în regulă pentru că favoriza aresorii. Înalta Curte a stabilit că aceasta este încadrarea corectă, ca infractiune. Chiar şi atunci când este o singură persoană victimă a unei agresiuni se poate reţine această infracţiune. Dacă se deschide urmărirea penală pe această infracţiune, agresorul nu mai poate scăpa prin retragerea plângerii”, a explicat avocatul Kovacs.

 Art. 371 Codul Penal  -Tulburarea ordinii şi liniştii publice

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. daniel

  7 iunie 2017 at 18:32

  Fapta ramane si trebuie cercetata si pedepsita cu toate ca cel batut si-a retras plangerea.Repet fapta ramane si pe baza certificatul IML poate dovedi loviturile !Dar banul este mai presus decat orice!

 2. Dan777

  9 iunie 2017 at 21:10

  La Lugoj nu se va intampla niciodata din oficiu. Cereti prea mult . Astai nivelu in Lugoj.

 3. Pingback: Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi | Banatenii.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Vulpile au invadat o comună din Timiș. Oamenii se plâng că nici câinii nu le mai latră

Banatenii20 octombrie 2017

Andrada Gribincea, instructor de fitness: „Sportul nu trebuie să fie o povară”

Banatenii19 octombrie 2017

Restricții pe un drum important din Caraș-Severin. Circulație închisă timp de 20 de minute

Banatenii19 octombrie 2017

Tinerii care vor să se facă polițiști se pot înscrie pentru admiterea pe cele 1.600 de locuri scoase la concurs

Banatenii18 octombrie 2017

ISU începe verificările în şcolile din Timiş care nu au autorizaţii de securitate

Banatenii17 octombrie 2017

Restricţii rutiere pe drumurile din Banat, din cauza lucrărilor de întreţinere

Banatenii13 octombrie 2017

Proiectele inovatoare la Hackathon-ul din Timișoara. Au participat oameni de pe tot globul

Banatenii13 octombrie 2017

Cinci culturi de canabis și 150 de kilograme de droguri confiscate de polițiștii din Timiș

Banatenii12 octombrie 2017

Un batrân din Timiș a dispărut de la domiciliu

Banatenii12 octombrie 2017

eMAG deschide la Timișoara cel mai mare showroom după cel din București

Banatenii11 octombrie 2017

Siemens donează 10.000 euro pentru refacerea parcului central din Buziaș, distrus în urma furtunii

Banatenii11 octombrie 2017

Cauți un loc de muncă bun? Ai putea să-l găsești la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Banatenii10 octombrie 2017