Inchiriere spatii Lugoj

Actualitate

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Autoliv

Banatenii

Voit sau din greșeală, însă fără scuză în niciuna din situații, autoritățile care au anchetat cazul tânărului bătut de trei țigani în centrul orașului nu au aplicat legea și i-au lăsat pe agresori  liberi,  fără să plătească măcar o amendă. Totul pornește de la încadrarea faptelor. Indivizii ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare, dacă fapta lor ar fi fost încadrată de organele de anchetă la “Tulburarea ordinii și liniștii publice” și nu la “Loviri și acte de violență”.

Încadrarea pusă pentru fapta de la Lugoj , “Loviri și acte de violență”, duce automat la închiderea dosarului, dacă partea vătămată își retrage plângerea. Ceea ce s-a și întâmplat. În schimbul unei sume de bani, pe care țiganii au plătit-o, cele două părți s-au împăcat, iar anchetatorii au declarat cazul închis.

Specialiștii în Drept spun însă că, dacă încadrarea faptelor se făcea pe Articolul 371 din noul Cod Penal, care defineşte infracţiunea de „Tulburarea ordinii şi liniştii publice”, aceast lucru nu era posibil.

“Există posibilitate de a renunța la urmărirea penală în genul acesta de infracțiuni, amenințare loviri și alte violențe, dar mai e o încadrare care se referă la tulburarea liniștii publice, articolul 371 pe care procurorul trebuia să-l invoce din oficiu”, spune cunoscutul avocat timișorean Florin Kovacs.

Avocatul a explicat că în trecut procurorii şi poliţiştii nu-i urmăreau pe agresori pentru infracţiunea aceasta, dacă era vorba doar de o singură persoană agresată. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat ce se întâmplă atunci când victima agresiunii este o singură persoană.

„Pe infracţiunea de la articolul 371, Tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu există posibilitatea retragerii plângerii victimei, procurorul se poate sesiza şi din oficiu pentru această infracţiune. Poliţiştii şi procurorii nu încadrau însă faptele aici, dacă era o singură victimă. Considerau că s-a comis inracţiunea aceasta dacă se băteau mai multe persoane în centrul oraşului, ceea ce nu era în regulă pentru că favoriza aresorii. Înalta Curte a stabilit că aceasta este încadrarea corectă, ca infractiune. Chiar şi atunci când este o singură persoană victimă a unei agresiuni se poate reţine această infracţiune. Dacă se deschide urmărirea penală pe această infracţiune, agresorul nu mai poate scăpa prin retragerea plângerii”, a explicat avocatul Kovacs.

 Art. 371 Codul Penal  -Tulburarea ordinii şi liniştii publice

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. daniel

  7 iunie 2017 at 18:32

  Fapta ramane si trebuie cercetata si pedepsita cu toate ca cel batut si-a retras plangerea.Repet fapta ramane si pe baza certificatul IML poate dovedi loviturile !Dar banul este mai presus decat orice!

 2. Dan777

  9 iunie 2017 at 21:10

  La Lugoj nu se va intampla niciodata din oficiu. Cereti prea mult . Astai nivelu in Lugoj.

 3. Pingback: Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi | Banatenii.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Enel întrerupe curentul în mai multe localități din Timiș

Daniel Groza11 decembrie 2017

Polițiștii locali ar putea să primească aceleași atribuții ca și cei de la Rutieră

Banatenii5 decembrie 2017

Cum poți ajunge la închisoare din cauza petardelor

Banatenii5 decembrie 2017

Doi bănățeni în primii zece cei mai bogați români

Banatenii4 decembrie 2017

Avansări în grad la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin

Banatenii29 noiembrie 2017

O femeie a sunat la 112 pentru că a răpit-o amantul! Polițiștii i-au dat amenda

Banatenii29 noiembrie 2017

Tinerii din Timiș consumă mai multe droguri. Canabisul, ecstasy și amfetamina în topul substanțelor traficate

Banatenii28 noiembrie 2017

Inspecția Tehnică Periodică pentru mașinile mai vechi de 12 ani se va face anual

Banatenii22 noiembrie 2017

Minoră de 15 ani prinsă la furat într-un magazin din Timișoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Când se deschide ansamblul Openville din Timişoara

Banatenii21 noiembrie 2017

Ce zone va afecta ciclonul polar care va lovi duminică România

Banatenii16 noiembrie 2017
Penitenciarul Timişoara

Deținuții din Penitenciarul Timişoara care vorbesc limba italiană pot avea muncă de birou

Banatenii16 noiembrie 2017