Actualitate

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Autoliv

Banatenii

Voit sau din greșeală, însă fără scuză în niciuna din situații, autoritățile care au anchetat cazul tânărului bătut de trei țigani în centrul orașului nu au aplicat legea și i-au lăsat pe agresori  liberi,  fără să plătească măcar o amendă. Totul pornește de la încadrarea faptelor. Indivizii ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare, dacă fapta lor ar fi fost încadrată de organele de anchetă la “Tulburarea ordinii și liniștii publice” și nu la “Loviri și acte de violență”.

Încadrarea pusă pentru fapta de la Lugoj , “Loviri și acte de violență”, duce automat la închiderea dosarului, dacă partea vătămată își retrage plângerea. Ceea ce s-a și întâmplat. În schimbul unei sume de bani, pe care țiganii au plătit-o, cele două părți s-au împăcat, iar anchetatorii au declarat cazul închis.

Specialiștii în Drept spun însă că, dacă încadrarea faptelor se făcea pe Articolul 371 din noul Cod Penal, care defineşte infracţiunea de „Tulburarea ordinii şi liniştii publice”, aceast lucru nu era posibil.

“Există posibilitate de a renunța la urmărirea penală în genul acesta de infracțiuni, amenințare loviri și alte violențe, dar mai e o încadrare care se referă la tulburarea liniștii publice, articolul 371 pe care procurorul trebuia să-l invoce din oficiu”, spune cunoscutul avocat timișorean Florin Kovacs.

Avocatul a explicat că în trecut procurorii şi poliţiştii nu-i urmăreau pe agresori pentru infracţiunea aceasta, dacă era vorba doar de o singură persoană agresată. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat ce se întâmplă atunci când victima agresiunii este o singură persoană.

„Pe infracţiunea de la articolul 371, Tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu există posibilitatea retragerii plângerii victimei, procurorul se poate sesiza şi din oficiu pentru această infracţiune. Poliţiştii şi procurorii nu încadrau însă faptele aici, dacă era o singură victimă. Considerau că s-a comis inracţiunea aceasta dacă se băteau mai multe persoane în centrul oraşului, ceea ce nu era în regulă pentru că favoriza aresorii. Înalta Curte a stabilit că aceasta este încadrarea corectă, ca infractiune. Chiar şi atunci când este o singură persoană victimă a unei agresiuni se poate reţine această infracţiune. Dacă se deschide urmărirea penală pe această infracţiune, agresorul nu mai poate scăpa prin retragerea plângerii”, a explicat avocatul Kovacs.

 Art. 371 Codul Penal  -Tulburarea ordinii şi liniştii publice

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Vezi comentarii (3)

3 Comments

 1. daniel

  7 iunie 2017 at 18:32

  Fapta ramane si trebuie cercetata si pedepsita cu toate ca cel batut si-a retras plangerea.Repet fapta ramane si pe baza certificatul IML poate dovedi loviturile !Dar banul este mai presus decat orice!

 2. Dan777

  9 iunie 2017 at 21:10

  La Lugoj nu se va intampla niciodata din oficiu. Cereti prea mult . Astai nivelu in Lugoj.

 3. Pingback: Nu sunt pericol public, chiar dacă au îngrozit un oraş! Romii scandalagii din Lugoj au fost eliberaţi | Banatenii.ro

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Primii doi romi implicaţi în ultimele incidente de la Lugoj au fost arestaţi. Nu sunt cei care au tras cu arma

Banatenii22 august 2017

Accident mortal pe autostrada Timișoara – Arad. Cum s-a petrecut tragedia în care au murit doi șoferi de TIR

Banatenii22 august 2017

Cine îi poate opri pe romii care trag cu pistoale pe străzile Lugojului. Încă un conflict armat şi niciun arestat

Banatenii22 august 2017

Decizie „bombă” în dosarul procurorului DNA care a cerut închisoare pentru Ostaficiuc, Ciuhandu, Cojocari și alți „grei” din Timișoara

Banatenii18 august 2017

Şeful clanului de romi acuzat că a cerut taxă de protecţie neagă implicarea în conflictul armat de la Lugoj

Banatenii18 august 2017

Focuri de armă pe o stradă din Lugoj. Din nou romii sunt protagoniştii scandalului

Banatenii18 august 2017

Clanurile ţigăneşti au început să se încaiere şi la Timişoara, după ce toată vara Lugojul a fost “teatru de război”

Banatenii17 august 2017

Un fost militar din Craiova, condamnat la Timișoara pentru uciderea iubitei cu 23 de ani mai în vârstă

Banatenii17 august 2017

VIDEO Imagini spectaculoase de pe traseul autostrăzii aflate în construcție, în zona Lugoj-Deva

Banatenii17 august 2017

VIDEO Primăria Lugoj a instalat camere să-i prindă pe cei care aruncă gunoaie, însă i-a filmat pe cei care se “iubesc în boscheți”

Banatenii16 august 2017

Aeroportul Internaţional Timişoara sărbătoreşte pasagerul 1.000.000

Banatenii16 august 2017

Boala care face ravagii vara. Câte cazuri au fost descoperite în Timiș

Banatenii14 august 2017