Actualitate

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Cei trei țigani, care au bătut un tânăr din Lugoj, ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare. Cum i-au scăpat anchetatorii!

Autoliv

Banatenii

Voit sau din greșeală, însă fără scuză în niciuna din situații, autoritățile care au anchetat cazul tânărului bătut de trei țigani în centrul orașului nu au aplicat legea și i-au lăsat pe agresori  liberi,  fără să plătească măcar o amendă. Totul pornește de la încadrarea faptelor. Indivizii ar fi putut să primească până la doi ani de închisoare, dacă fapta lor ar fi fost încadrată de organele de anchetă la “Tulburarea ordinii și liniștii publice” și nu la “Loviri și acte de violență”.

Încadrarea pusă pentru fapta de la Lugoj , “Loviri și acte de violență”, duce automat la închiderea dosarului, dacă partea vătămată își retrage plângerea. Ceea ce s-a și întâmplat. În schimbul unei sume de bani, pe care țiganii au plătit-o, cele două părți s-au împăcat, iar anchetatorii au declarat cazul închis.

Specialiștii în Drept spun însă că, dacă încadrarea faptelor se făcea pe Articolul 371 din noul Cod Penal, care defineşte infracţiunea de „Tulburarea ordinii şi liniştii publice”, aceast lucru nu era posibil.

“Există posibilitate de a renunța la urmărirea penală în genul acesta de infracțiuni, amenințare loviri și alte violențe, dar mai e o încadrare care se referă la tulburarea liniștii publice, articolul 371 pe care procurorul trebuia să-l invoce din oficiu”, spune cunoscutul avocat timișorean Florin Kovacs.

Avocatul a explicat că în trecut procurorii şi poliţiştii nu-i urmăreau pe agresori pentru infracţiunea aceasta, dacă era vorba doar de o singură persoană agresată. Lucrurile s-au schimbat în momentul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat ce se întâmplă atunci când victima agresiunii este o singură persoană.

„Pe infracţiunea de la articolul 371, Tulburarea ordinii şi liniştii publice, nu există posibilitatea retragerii plângerii victimei, procurorul se poate sesiza şi din oficiu pentru această infracţiune. Poliţiştii şi procurorii nu încadrau însă faptele aici, dacă era o singură victimă. Considerau că s-a comis inracţiunea aceasta dacă se băteau mai multe persoane în centrul oraşului, ceea ce nu era în regulă pentru că favoriza aresorii. Înalta Curte a stabilit că aceasta este încadrarea corectă, ca infractiune. Chiar şi atunci când este o singură persoană victimă a unei agresiuni se poate reţine această infracţiune. Dacă se deschide urmărirea penală pe această infracţiune, agresorul nu mai poate scăpa prin retragerea plângerii”, a explicat avocatul Kovacs.

 Art. 371 Codul Penal  -Tulburarea ordinii şi liniştii publice

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Vezi comentarii (2)

2 Comments

  1. daniel

    7 iunie 2017 at 18:32

    Fapta ramane si trebuie cercetata si pedepsita cu toate ca cel batut si-a retras plangerea.Repet fapta ramane si pe baza certificatul IML poate dovedi loviturile !Dar banul este mai presus decat orice!

  2. Dan777

    9 iunie 2017 at 21:10

    La Lugoj nu se va intampla niciodata din oficiu. Cereti prea mult . Astai nivelu in Lugoj.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Mai multe în Actualitate

O elevă din Lugoj a fost acceptată de cinci universități din străinătate: trei din Marea Britanie și două din Olanda

Banatenii28 iunie 2017

Doi tineri care se pretindeau a fi comercianti, inchisi dupa ce au talharit doi barbati

Banatenii28 iunie 2017

VIDEO Măcelul de la Focșani arată unde se putea ajunge în cazul țiganilor din Lugoj care se urăsc de moarte

Banatenii28 iunie 2017

Cinci ani de închisoare și daune morale de 150.000 de euro pentru moartea unui bărbat ucis în bătaie în secția de Poliție

Banatenii27 iunie 2017

Banatul se topește la soare! Urmează un cod galben de caniculă pentru mai multe zile

Banatenii27 iunie 2017

Imagini cu Lugojul din avion, surprinse de castigatorul unui concurs de pe blogul Lugojeanul

Banatenii27 iunie 2017

Un cunoscut om de afaceri de lângă Lugoj a intrat la închisoare. A fost condamnat definitiv la șase ani de detenție

Banatenii27 iunie 2017

Povestea timişorencei care a cumpărat eMAG și a realizat tranzacții de 5 miliarde de euroeuro

Banatenii27 iunie 2017

VIDEO BAC 2017. Elev pasionat de matematică: „Nu înțeleg rostul caracterizării unor personaje fictive”

Banatenii27 iunie 2017

Explozie urmată de incendiu, cu mai mute victime la S.C.TMK S.A. Reșița. Exercițiu ISU Caraș Severin

Banatenii27 iunie 2017

Si-a omorat fosta concubina cu un topor! Crima terifianta la Lugoj

Banatenii26 iunie 2017

Răsturnare de situație în dosarul de corupție al doctoriței de la Casa de Pensii Lugoj. Camelia Rămneanțu a scăpat de pușcărie

Banatenii26 iunie 2017