Inchiriere spatii Lugoj

Actualitate

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Autoliv

Cardul de sănătate, devenit obligatoriu la medic, la spital şi în farmacii, produce mai mult haos decât ordine, aşa cum ar fi trebuit. Din cauza sistemului care funcţionează greoi sau uneori deloc, pacienţii sunt obligaţi să aştepte la coadă la cabinetul medicului de familie şi mai mult decât de obicei, acelaşi lucru petrecându-se şi în farmacii, unde oamenii sunt nevoiţi să aştepte minute în şir pentru a-şi cumpăra medicamentele de care au nevoie.

„Am activat câteva zeci de carduri, dar au fost zile în care sistemul nu a funcţionat deloc sau în care cardul a avut probleme. Pentru problemele pe care nu le-am putut rezolva, i-am trimis pe asiguraţi la Casa de Asigurări de Sănătate. Adică, aşa cum ne aşteptam, i-am pus pe oameni pe drumuri”, a spus E.N., medic de familie din Lugoj.

”Ani de zile am fost restricționați de la menirea noastră de medici și ne-am făcut meseria printre piedici din ce în ce mai sugrumătoare. Cardul e deosebit de important ca instrument de control, de urmărire a banilor, dar abia atunci când Casa de Asigurări de Sănătate va fi în stare să-l facă să funcționeze optim. Acum, grație sistemului execrabil în care a fost implementat cardul, relația noastră cu pacientul este profund afectată de frustrarea acumulată de ambele părți”, susține I.D., un alt medic de familie din Lugoj.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Timiș spun că pentru a evita blocarea sistemului medical, medicii de familie ar trebui să furnizeze pacienților serviciile medicale cerute, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate și aceste servicii să le monitorizeze separat pentru a putea fi decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”La nivelul CNAS funcționează încă de la sfârșitul anului trecut un centru de asistență logistică, unde furnizorii pot semnala punctual problemele cu care se confruntă și li se va răspunde cât mai repede cu putință. Ca să nu se creeze disconfort asiguraților, dacă nu funcționează cardul, medicii trebuie să verifice calitatea de asigurat a persoanei respective și, dacă e asigurată, să îi furnizeze serviciile medicale, aceste servicii să le monitorizeze separat, iar Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta”, a declarat pentru Cetățeanul Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.

Tot conform reprezentanților CJAS Timiș, pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat.

Cum se activează cardul de sănătate

Cei care încă nu au activat cardul, trebuie să știe că în momentul în care ajung la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul. Pentru a funcţiona, cititorul de card trebuie conectat la un calculator sau laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Cardul de sănătate este cheia de acces la dosarul electronic al pacientului, care va cuprinde istoricul medical – boli, grupa de sânge, consultaţii.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Ce zone va afecta ciclonul polar care va lovi duminică România

Banatenii16 noiembrie 2017
Penitenciarul Timişoara

Deținuții din Penitenciarul Timişoara care vorbesc limba italiană pot avea muncă de birou

Banatenii16 noiembrie 2017

„Peștele” unei prostituate din Timiș a fost reținut de polițiști

Banatenii15 noiembrie 2017

Transport agabaritic pe autostradă, de la Nădlag la Margina

Banatenii14 noiembrie 2017

Ce amenzi primesc biciliștii care nu respectă legea, de la 1 ianuarie

Banatenii7 noiembrie 2017

170 de muncitori evacuați dintr-o fabrică din Timiș. Incendiu provocat de un scurt-circuit

Banatenii3 noiembrie 2017

Trei timișoreni au inventat un sistem prin care să fii plătit dacă mergi la serviciu cu bicicleta

Banatenii2 noiembrie 2017

Timișoara a rămas fără servicii de întreținere a iluminatului public

Banatenii1 noiembrie 2017

Tot mai multe amenzi în weekend. 700 de sancţiuni contravenţionale şi 64 de permise reţinute în Timiş

Banatenii30 octombrie 2017

A găsit o sacoșă în care se aflau 25.800 de lei. Ce a făcut cu banii

Banatenii27 octombrie 2017

Grupul Carrefour deschide al 10-lea market din Timișoara

Banatenii26 octombrie 2017

Eveniment inedit la Curtea de Apel Timișoara. Mai mulți elevi, față în față cu doi infractori

Banatenii26 octombrie 2017