Actualitate

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Cardul de sănătate revoltă medicii și farmaciștii din Lugoj

Autoliv

Cardul de sănătate, devenit obligatoriu la medic, la spital şi în farmacii, produce mai mult haos decât ordine, aşa cum ar fi trebuit. Din cauza sistemului care funcţionează greoi sau uneori deloc, pacienţii sunt obligaţi să aştepte la coadă la cabinetul medicului de familie şi mai mult decât de obicei, acelaşi lucru petrecându-se şi în farmacii, unde oamenii sunt nevoiţi să aştepte minute în şir pentru a-şi cumpăra medicamentele de care au nevoie.

„Am activat câteva zeci de carduri, dar au fost zile în care sistemul nu a funcţionat deloc sau în care cardul a avut probleme. Pentru problemele pe care nu le-am putut rezolva, i-am trimis pe asiguraţi la Casa de Asigurări de Sănătate. Adică, aşa cum ne aşteptam, i-am pus pe oameni pe drumuri”, a spus E.N., medic de familie din Lugoj.

”Ani de zile am fost restricționați de la menirea noastră de medici și ne-am făcut meseria printre piedici din ce în ce mai sugrumătoare. Cardul e deosebit de important ca instrument de control, de urmărire a banilor, dar abia atunci când Casa de Asigurări de Sănătate va fi în stare să-l facă să funcționeze optim. Acum, grație sistemului execrabil în care a fost implementat cardul, relația noastră cu pacientul este profund afectată de frustrarea acumulată de ambele părți”, susține I.D., un alt medic de familie din Lugoj.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Timiș spun că pentru a evita blocarea sistemului medical, medicii de familie ar trebui să furnizeze pacienților serviciile medicale cerute, la fel ca înainte de intrarea în vigoare a obligativității cardului de sănătate și aceste servicii să le monitorizeze separat pentru a putea fi decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”La nivelul CNAS funcționează încă de la sfârșitul anului trecut un centru de asistență logistică, unde furnizorii pot semnala punctual problemele cu care se confruntă și li se va răspunde cât mai repede cu putință. Ca să nu se creeze disconfort asiguraților, dacă nu funcționează cardul, medicii trebuie să verifice calitatea de asigurat a persoanei respective și, dacă e asigurată, să îi furnizeze serviciile medicale, aceste servicii să le monitorizeze separat, iar Casa de Asigurări de Sănătate le va deconta”, a declarat pentru Cetățeanul Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.

Tot conform reprezentanților CJAS Timiș, pentru o perioadă limitată de timp, asiguraţii care nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate sau din diverse motive nu îl pot prezenta, vor primi servicii medicale în baza verificării calităţii de asigurat.

Cum se activează cardul de sănătate

Cei care încă nu au activat cardul, trebuie să știe că în momentul în care ajung la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card, iar pacientul trebuie să tasteze PIN-ul. Pentru a funcţiona, cititorul de card trebuie conectat la un calculator sau laptop. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Cardul de sănătate este cheia de acces la dosarul electronic al pacientului, care va cuprinde istoricul medical – boli, grupa de sânge, consultaţii.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

Mafia primește informații „pe surse”. Banda de hoți care a speriat Vestul, scăpată de o „cârtiță”

Banatenii22 iunie 2017

Galerie FOTO – Cele mai scumpe apartamente din Timisoara! Cum arată penthouse-ul de 670.000 de euro

Banatenii22 iunie 2017

A furat alcool din magazin și a fost prins de polițiști. Acum merge la închisoare

Banatenii22 iunie 2017

Deținuți din cinci penitenciare românești joacă fotbal la Timișoara: „Sportul educă foarte mult”

Banatenii22 iunie 2017

Timișoara, Lugoj și mai multe comune vor avea întreruperi de curent săptămâna viitoare

Banatenii22 iunie 2017

In vizita la Isawilly, cea mai noua cofetarie si patiserie din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

Pensionarii de la Centrul pentru persoane vârstnice,,Sf. Nicolae” din Lugoj  vor face paradă în costume populare de Ziua iei

Banatenii21 iunie 2017

Ce se construieste lângă magazinul Unicarm din Lugoj

Banatenii21 iunie 2017

UPDATE Singurul premier pe care l-a dat Banatul după Revoluție, demis de propriul partid

Banatenii21 iunie 2017

Polițiștii și procurorii DIICOT au descins la 45 de adrese din județele Timiș și Arad

Banatenii21 iunie 2017

CONCURS: Castiga doua tricouri pictate manual de Lady Blue

Gabriel Iosa20 iunie 2017

Nokia își extinde campusul din Timișoara cu cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare din industria de telecomunicații din România

Banatenii20 iunie 2017