Lugojeanul

Cultură

Caransebeş, oraşul românesc cu cele mai multe sculpturi monumentale din Europa, realizate de artişti din întreaga lume

Caransebeş, oraşul românesc cu cele mai multe sculpturi monumentale din Europa, realizate de artişti din întreaga lume

Autoliv

Banatenii

Miercuri, 12 iulie, de la ora 18, la fostul târg de animale din Caransebeş are loc vernisajul expoziţie realizate după cea de cinsprezecea ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură. În ultimii ani, oraşul cărăşean s-a transformat într-un adevărat muzeu al sculpturilor monumentale în aer liber. Pe lângă operele care au împânzit străzile oraşului, pe drumul spre Reşiţa există chiar un parc al sculpturilor din andezit, circa 30 de opere care străjuiesc oraşul. Tot în Caransebeş, mai există un parc al sculpturilor din lemn şi se pregăteşte unul al sculpturilor din piatră. Iniţiativa taberelor de sculptură aparţine senatorului Marcel Vela, încă de pe vremea când era consilier local, continuată apoi ca primar şi susţinută şi acum ca parlamentar.

10 artişti, de pe trei continente, lucrează la Caransebeş

De trei săptămâni de zile la Caransebeş, 10 artişti veniţi din toate colţurile lumii muncesc în cea de-a cinsprezecea ediţie a Taberei Internaţionale de Sculptură. Este vorba despre Dan Daniel – România, Roland Höft – Germania, Zigmunds Bielis – Letonia, Tanya Preminger – Israel, Tibor Zoltan Farkas – Ungaria, Laura Marcos – Argentina, Florin Vîlceanu – România, Jing Chu – China, Ahmad Soleimani – Iran şi Eugen Petri din Ploieşti, care este şi cel care coordonează acestă manifestare, în fiecare an, din 2010 încoace. Din partea administraţiei locale, responsabil pentru ca artiştilor să nu le lipsească nimic este Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură Caransebeş.

“E visul meu, nebunia mea, să facem aici cel mai mare parc al artelor din România. Imaginaţi-vă că o să vină aici oameni din toată lumea să admire sculpturile, să poată sta în parc, să se relaxeze pe malul râului, la un grătar, aşa cum facem noi românii. Să aibă toate facilităţile aici, parcări, restaurante, un loc de agrement în toată puterea cuvântului. Nu mă las până nu o să fac asta”, spune Ioan Cojocariu, în timp ce ne conduce la locul unde crează cei zece sculptori.

Caransebeşul, unic în Europa

Eugen Petri este unul dintre cei mai bine cotaţi sculptori români, în momentul de faţă. E născut, la Sibiu, dar locuieşte în Ploieşti, însă la Caransebeş se simte ca acasă. E cetăţean de onoarea al micului oraş cărăşean şi spune că e posibil ca, în anii următori, să-şi facă o casă şi să se mute aici. Afirmă cu tărie că ceea ce se întâmplă la Caransebeş, este nemaîntâlnit în Europa.

“Am pornit prima ediţie, la care se dorea să invităm cinci sculptori, însă când am văzut că am o solicitare aşa de mare, la vremea respectivă am avut 90 de aplicanţi, s-a decis să facem cu zece, după care primarul de atunci, Marcel Vela, a zis să facem trei ediţii a câte 11 sculptori, de la cifra cristică 33. În timpul celor trei ediţii, eu le-am propus să facem un parc de mare avengură care nu mai există în Europa. Există în China mai multe, în SUA, în Canada, în Argentina. În acest parc vor fi expuse lucrările reprezentanţilor unor sumedenie de ţări. Doar la ediţiile de piatră avem până acum 40 de ţări participante. Niciodată nu au venit aceeaşi artişti, cu excepţia mea, care am coordonat.”, spune Petri. Ne conduce printre sculptorii care se luptă cu pietre de câteva tone. Unele dintre ele sunt gata, altele sunt pe final, pentru că peste doar şapte zile va avea loc vernisajul expoziţiei.

Printre artiştii prezenţi în tabără se află şi Tanya Preminger din Israel, o legendă a simpozioanelor de sculptură. Petri spune că a participat la peste 180 de astfel de tabere şi că e un artist deosebit. E o mână de om! Nu cred că are mai mult de 50 de kilograme şi 1,60 înălţime, însă a biruit o bucată de travertin de 4 tone. Vorbeşte puţin engleza şi din ce ne povesteşte înţelegem că este încântată de condiţiile oferite de organizatori, iar singurele probleme pe care le-a avut au fost cu piatra, care nu s-a lăsat întotdeauna modelată aşa cum ar fi dorit artista. Tanya spune că din toate taberele la care a participat, cea de la Caransebeş este printre cele mai reuşite.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Cultură

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Banatenii4 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017

Pe o stradă din Timișoara vor fi expuse instalații și sculpturi de mari dimensiuni în cadrul proiectului Instalart/ Sculptura/000

Banatenii30 august 2017

Cursa rățuștelor revine pe Bega! Vezi programul complet pentru cea de-a zecea ediţie a festivalului „Bega Bulevard”

Banatenii29 august 2017

Zeci de artiști urcă pro-bono pe scenă la Festivalul de Folk de la Gărâna, pentru acoperirea cheltuililor cu refacerea locației care a ars

Banatenii10 august 2017

Opera monumentală a unui artist timişorean, pe pereţii unui oficiu de turism din Franţa

Banatenii28 iulie 2017
muzeu Lugoj

Muzeul de Istorie din Lugoj, apel pentru salvarea porților vechi de sute de ani

Banatenii28 iulie 2017

Şcoală de vară în Timiş, pentru studierea Holocaustului. Printre participanţi se află şi doi supravieţuitori

Banatenii24 iulie 2017

Semenic FestRock continuă şi în acest weekend. „Trenul Pierdut” se poate prinde în Poiana Lupului

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

Banatenii19 iulie 2017