Social

Atenție la căpușe! Sezonul de activitate intensă a insectelor este mai-iunie

Atenție la căpușe! Sezonul de activitate intensă a insectelor este mai-iunie

Autoliv

Medicii atrag atenția că sezonul de activitate intensă a căpușelor este în lunile mai-iunie și ne sfătuiesc să fim atenți atunci când ne petrecem timpul liber în parcuri sau păduri și, mai ales, să ne controlăm temeinic odată ajunși acasă.

„Avem căpușa adultă, care are o dimensiune ce-i permite a fi vizibilă cu ochiul liber, dar, din păcate, mușcătura nu doare și atunci se poate să treacă neobservată. De aceea, mai ales în cazul copiilor, după o ieșire la iarbă verde, înainte de băiță, este bine de verificat cu atenție zonele “ascunse”, mai ales că acestea sunt și preferate”, spune dr. Andreea Șerpe, medic specialist în cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

Mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase, însă aceste insecte sunt responsabile de apariția bolii Lyme, o boală infecțioasă deosebit de periculoasă, produsă de bacteria Borrelia. Medicii îi sfătuiesc pe cei care au fost mușcați de căpușă să se prezinte de urgență la o unitate medicală, unde insecta să fie îndepărtată de pe piele de către un specialist, evitându-se astfel expunerea la boli sau îndepărtarea greșită a căpușei, care duce la suprainfectare.

„A nu se încerca scoaterea căpușei la domiciliu. Eu recomand celor care se confruntă cu o astfel de problemă să se prezinte la camera de gardă și medicii vor știi ce să facă. Nu se recomandă a se administra antibiotice la domiciliu fără a fi prescrise de către medic”, a adăugat dr. Andreea Șerpe.

Ca să nu ajungeți la camera de gardă, mușcați de căpușă, medicii au câteva sfaturi. Purtaţi pantofi sau ghete închise, cămăşi cu mânecă lungă şi pantaloni lungi. Purtaţi haine de culori deschise şi textură mai deasă pentru a putea vedea uşor căpuşele. Dacă aveţi părul lung, ţineţi-l strâns sau acoperit cu o şapcă sau un batic, pentru a vă proteja şi mai mult. Spălaţi toate hainele după ce părăsiţi zonele infestate cu căpuşe, faceţi baie şi şamponaţi părul cu atenţie, pentru a elimina eventualele căpuşe pe care nu le-aţi văzut anterior.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

De 12 zile, pompierii din Caraş-Severin se luptă cu incendiilor de vegetaţie. ISU face apel la populaţie!

Banatenii21 iulie 2017

Cum să vă găsiţi legal un loc de muncă în străinătate şi ce trebuie să ştiţi ca să nu fiţi înşelaţi

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Un tânăr, aflat la Cazanele Dunării, a prins o vipera cu mâna şi a fost muşcat. E încă în pat, la două săptămâni de la păţanie

Banatenii19 iulie 2017

Doi copii de ispravă! Şi-au petrecut o săptămână din vacanţă muncind ca voluntari la adăpostul de animale

Banatenii19 iulie 2017

ROMANIA INCOMPETENTA – Trenul Timişoara-Bucureşti a pierdut vagoanele pe drum. 100 de persoane au rămas izolate, în câmp

Banatenii18 iulie 2017

Fiscul din Timişoara a lăsat doi copii cu autism fără bani de tratamente. A virat sumele care li se cuveneau în contul altei asociaţii

Banatenii14 iulie 2017

Tânăr, cu master în Economie, zilnic pe câmp, la volanul tractorului: “Nu mi-e ruşine cu ceea ce fac, e o pasiune frumoasă”

Banatenii14 iulie 2017

Romania incompetentă! “Mama a dispărut de două săptămâni din spitalul de la Jebel. Mi-au spus că ei nu au ce face, că mai au şi alţi bolnavi de îngrijit”

Banatenii14 iulie 2017

Ecologiştii atrag atenţia că pădurile UNESCO din Banat sunt încă sub securea Romsilva

Banatenii14 iulie 2017

Primăria Caransebeş, o organizaţie creştină şi o multinaţională au construit case pentru 10 familii

Banatenii13 iulie 2017

Galerie FOTO – În Banat se construiesc trenuri şi tramvaie de lux, dar românii circulă tot în condiţii mizerabile

Banatenii12 iulie 2017

Şase tineri au fost opriţi de poliţişti doar cu ajutorul focurilor de armă. Încercau să scape după ce au fost prinşi în flagrant la un furt

Daniel Groza12 iulie 2017