Cultură

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Amintirile lugojeanului care a luptat la Păuliș despre evenimentele de la 23 august 1944

Autoliv

Banatenii

Propaganda comunistă a inoculat, în conștiința națiunii, data de 23 august 1944, ca moment  de eliberare de sub jugul fascist și întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste, alături de trupele sovietice eliberatoare. Adevărul este că la 23 august, 1944 România a capitulat necondiționat în fața Armatei Roșii, iar armistițiul a fost semnat abia pe 13 septembrie 1944, la Moscova.

În aceste condiții, rușii au tratat trupele române ca inamice iar statul român a fost obligat să plătească despăgubiri imense fratelui de la răsărit, care avea să instaureze cu tancul comunismul în Romania. Frământările acelor vremuri au rămas vii în amintirea celor care le-au trăit, stârnind și  astăzi emoție și regrete. La cei 93 de ani, profesorul Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș, își deapănă amintirile:

Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați!

“În vara anului 1944, aveam 20 de ani și eram elev  la Școala Militară de subofițeri de la Radna. Generalul Antonescu dăduse un ordin de mobilizare și instruire a tuturor tinerilor absolvenți de liceu ca să fim antrenați intensiv pentru război. În haosul creat  la data de 23 august am primit ordin să ocupăm o poziție din apropierea școlii, unde am stat o zi întreagă, apoi ne-am retras în unitate. La 11 septembrie, comandantul școlii, colonelul Alexandru Petrescu, ne-a ținut un discurs pe platou, după care ne-a ordonat: Până acum ați tot cântat că vreți Ardealul, acum mergeți să-l luați! O coloană formată din 1500 de tineri, echipată de război, s-a pus în mișcare spre Arad. La Păuliș am ocupat dispozitivul de luptă și  am așteptat botezul focului, fără frica morții. Lupta a fost crâncenă și a răpus multe vieți, chiar din prima zi. Pierderea camarazilor ne-a îndârjit și mai mult. O mână de oameni am rezistat eroic unei armate de 11 ori mai numeroasă. După câteva zile de infern, au sosit soldații ruși, și sub tirul katiușelor, dușmanul a fost zdrobit. Ulterior, aveam să aflăm că în tabăra inamică se aflau mulți români ardeleni, înrolați cu forța în armata hortistă“, povestește profesorul Nicolae Streian, din Lugoj, veteran de război.

Timp de 45 de ani, poporul muncitor, sub conducerea partidului unic, au sărbătorit cu fast, data de 23 August.  Astăzi, când adevărul istoric a ieșit la lumină, ultimii supraviețuitori ai acelor vremuri tulburi se întreabă dacă această dată trebuie considerată aniversare sau comemorare.

“Nu știu nici eu dacă data de 23 august o putem considera aniversare sau comemorare. La această întrebare ar trebui să răspundă istoricii. Eu sunt mândru că am făcut parte din această unitate militară care s-a jertfit pentru eliberarea țării. Noi am fost educați în spiritul patriotismului pur și al creștinismului. Faptul că după evenimentele din august s-a instalat comunismul, m-a întristat. Această nouă doctrină ne-a frânt aripile. Propaganda comunistă a trecut sub tăcere eroismul generației mele. Abia după ‘89 am fost recunoscuți ca veterani de război. Uneori, când particip la evenimente comemorative, înconjurat de soborul de preoți, alaiul de politicieni și ofițeri în ținute elegante de paradă, îmi aduc aminte de infernul de la Păuliș și le spun cu blândețe: Voi nu știți ce este războiul!“, își încheie tulburătoarea poveste, Nicolae Streian, ultimul erou de la Păuliș.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Mai multe în Cultură

Semenic FestRock continuă şi în acest weekend. „Trenul Pierdut” se poate prinde în Poiana Lupului

Banatenii21 iulie 2017

VIDEO Jurnalistul britanic care a realizat documentarul Wild Carpathia, apel pentru salvarea Băilor Herculane: “Guvernul nu face nimic!”

Banatenii19 iulie 2017

A murit actorul care a primit “Oscar”, pentru rolul în care l-a interpretat pe bănăţeanul Bela Lugosi

Banatenii17 iulie 2017

Trupa CARGO urcă în premiera pe scena de La Capiţe, din Timişoara

Banatenii15 iulie 2017

Trupa „Timpuri Noi” deschide SemenicFest Rock de la Gărâna

Daniel Groza15 iulie 2017

Caransebeş, oraşul românesc cu cele mai multe sculpturi monumentale din Europa, realizate de artişti din întreaga lume

Banatenii10 iulie 2017

Amintiri dureroase! Cum au suportat copiii bănăţenilor deportarea în Bărăgan

Banatenii3 iulie 2017

Final de stagiune la Teatrul Naţional Timişoara, cu Rambuku de Jon Fosse

Daniel Groza3 iulie 2017

Baroque||Urban, ediția a II-a, aduce la Timișoara uimitoarele sculpturi ale artistului Virgilius Moldovan

Banatenii28 iunie 2017

Timișoara se pregătește pentru cinci zile de spectacol, cu ansambluri folclorice din 12 țări

Banatenii27 iunie 2017

Reșița este în sărbătoare la sfârșitul săptămânii. Carla’s Dreams și Proconsul, capetele de afiș pentru cele cinci zile de spectacole

Banatenii26 iunie 2017

Ruga mare intr-un sat din Banat in weekend

Banatenii22 iunie 2017