Inchiriere spatii Lugoj

Cultură

A murit istoricul Banatului: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“

A murit istoricul Banatului: „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“

Autoliv

Banatenii

Sâmbătă, 23 septembrie, la Caransebeş a murit unul dintre cei mai importanţi istorici contemporani ai Banatului. Liviu Groza s-a stins din viaţă la spitalul din oraşul cărăşean şi a lăsat în urma sa o moştenire de peste 50 de cărţi şi sute de articole de istorie militară a Banatului.

Liviu Groza s-a născut la 10 Iulie 1932, Caransebeș în Caransebeş unde  a urmat școala primară și liceul Traian Doda, pe care l-a absolvit în anul 1951. Vremurile i-au fost potrivnice pentru împlinirea năzuințelor de a ajunge medic chirurg, fiind nevoit să îmbrățișeze meseria armelor. A fost ofițer conștiincios, dar neîmpăcat cu gândul că nu s-a realizat profesional așa cum ar fi dorit. Providența i-a surâs când l-a cunoscut pe acad. Constantin Daicoviciu și pe prof. univ. dr. doc. Radu Vulpe, care i-au călăuzit pașii spre pătrunderea tainelor istoriei. A urmat cursurile Facultății de Istorie, fapt ce l-a ajutat să se consacre studiului istoriei militare.

În anul 1989 a avut prilejul să studieze în Arhivele de Război din Viena documente referitoare la istoria militară a Banatului pe care le-a publicat în cele peste 30 de volume, dintre care un loc aparte îl ocupă cele 10 volume sugestiv intitulate „Restituiri Istorice“. A ținut numeroase expuneri (peste 1000) în cadrul unor simpozioane, conferințe, interviuri la radio și televiziune. A colaborat la diverse reviste din țară și străinătate unde a publicat peste 100 de articole. Colaborarea cu istorici de prestigiu ca Hadrian Daicoviciu, Gheorghe Lazarovici, Doina Benea, Costin Feneșan, Valeriu Leu, Constantin Pop și încă mulți alții, i-a fost benefică pentru clarificarea unor probleme mai puțin cunoscute în istoria militară a Banatului .

De un mare ajutor i-a fost colaborarea cu dr. Alexander Krischan din Viena și dr. Rainer Egger, directorul Arhivelor de Război din Viena care i-au pus la dispoziție documente de o inestimabilă valoare. Benefică a fost și colaborarea cu inimosul cercetător Trințu Măran din Viena care i-a trimis întotdeauna documentele solicitate. Orator desăvârșit, a știut să atragă prin puterea cuvântului său pe toți cei care îl ascultau . Liviu Groza a ieșit întotdeauna învingător față de neprieteni, cu toate că nu a adus nimănui nici un prejudiciu. În întreaga sa activitate a fost călăuzit de crezul său pe care l-a împlinit cu sfințenie : „Am muncit toată viața, ca să trăiesc și după moartea mea“.

Asiduu cercetător al războaielor austro-otomane în culoarul Timiș-Cerna și al evenimentelor petrecute în acest context, prin totalitatea lucrările sale, Liviu Groza s-a consacrat, în timp, ca principalul istoric al Caransebeșului.

Sursa Wikipedia

 

 

 

 

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cultură

Mai multe în Cultură

Timișoara vrea să “rupă gura” Târgului de Turism al României

Banatenii1 noiembrie 2017

Spinul – operă de artă, pe cea mai modernă clădire a Timișoarei

Banatenii24 octombrie 2017

O piesă a Teatrului Național Timișoara, selecționată în Festivalul Național de Teatru

Banatenii19 octombrie 2017

Marco Mendoza, revine la Timisoara cu un concert extraordinar

Banatenii9 octombrie 2017

Cinci piese prezentate de actorii Teatrului Național din Timișoara, la București, Iași și Oravița

Banatenii3 octombrie 2017

Aura Twarowska este noul Cetăţean de Onoare al Lugojului. Consilierii locali nu au mai respins proiectul

Banatenii29 septembrie 2017

Un artist timișorean deschide sezonul la Pôle Culturel de Drusenheim din Franța

Banatenii25 septembrie 2017

Evenimente de clasă în debutul stagiunii la Teatrul Național Timișoara

Banatenii14 septembrie 2017

Festivalul de Film Central European a ajuns la Timişoara şi, în premieră, la Lugoj

Banatenii4 septembrie 2017

Ce mesaj a transmis Aura Twarowska, după ce Consiliul Local Lugoj a respins proiectul prin care i se acorda titlul de Cetăţean de Onoare

Banatenii1 septembrie 2017

Când orgoliile consilierilor sunt mai importante decât valorile oraşului. Consiliul Local Lugoj a respins acordarea Titlului de Cetăţean de Onoare Aurei Twarowska

Banatenii31 august 2017

Pe o stradă din Timișoara vor fi expuse instalații și sculpturi de mari dimensiuni în cadrul proiectului Instalart/ Sculptura/000

Banatenii30 august 2017